Laizāns futbola spēlē Maskavā. Kas zināms par viņu un piemiņas maču?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: https://www.instagram.com/laizans_juris

Pagājušās nedēļas beigās sociālajos tīklos izplatījās ažiotāža ap bijušo Latvijas izlases futbolistu Juri Laizānu, kurš piedalījās bijušā Maskavas "Spartak" futbolista Iļjas Cimbalara piemiņas mačā. Ieskatīsimies sīkāk, kas tā bija par spēli, ko par to domā bojāgājušā futbolista ģimene un kas zināms par Laizānu pēdējo gadu laikā. 

Odesā dzimušais Iļja Cimbalars savulaik spēlēja Ukrainas klubā "Černomorec", Maskavas "Spartak" un "Lokomotiv", kā arī Ukrainas (līdz 1992. gadam) un Krievijas (1994–1999) izlasēs.

2013. gada beigās, 45 gadu vecumā, viņš savā dzimtajā pilsētā nomira. Nāves cēlonis - sirdsdarbības traucējumi. Cimbalars tika apbedīts kapsētā Odesā, un pirms tam pie Černomorecas stadiona ieejas notika viņam veltīts piemiņas pasākums.

Deviņus gadus vēlāk Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, kas turpinās līdz pat šai dienai. Kamēr notika Cimbalara piemiņas spēle, virs futbola atdusas vietas lido Krievijas raķetes un Maskava tajā nesaskata neko nosodāmu.

Nav jābūt ģēnijam, lai saprastu, ka viens no galvenajiem "piemiņas spēles" mērķiem bija parādīt pasaulei, ka Krievija no starptautiskajām sankcijām necieš. Sākotnēji organizatori paziņoja, ka spēlē piedalīsies tādas zvaigznes kā baltkrievs Aleksandrs Gļebs, grieķi Giorgoss Karagunis un Antonios Nikopolidis, nigērieši Nvankvo Kanu un Džejdžejs Okoča, brazīlietis Maikons, vācietis Kevins Kuranji un spānis Fernando Morientess.

Taču neviens no minētajiem futbolistiem uz agresorvalsti nedevās, tāpēc "pasaules zvaigžņu" komanda bija jāveido no tā, kas pa rokai. Viens no tiem, kurš piekrita spēlē piedalīties, bija bijušais Latvijas izlases spēlētājs Juris Laizāns.

Bez Laizāna "pasaules komandā" bija, piemēram, tādi "lieli" vārdi kā Predrags Randjelovičs, Perica Ognjenovičs, Ognjens Koromans, Makbets Sibaja, Aleksandrs Gatcāns, Arass Ozbilizs, Dejans Radičs vai Zaharijs Sirakovs.

Pasaules komanda, protams, jau tā pati... bet bez "Google" palīdzības uzreiz grūti saprast, kas ir pati lielākā zvaigzne.

Mača dalībnieku vidū bija arī ukrainis Anatolijs Timoščuks, kurš pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā nolēma turpināt darbu agresorvalstī. Pret viņu Ukrainā ir vērstas sankcijas. Asiņainā nauda viņam šķiet pievilcīgāka par dzimteni.

Starp citu, Cimbalara atraitne Irina un viņa dēls Sergejs bija kategoriski pret piemiņas spēles rīkošanu Maskavā. Viņi aicināja futbola zvaigznes nepiedalīties šajā "zaimošanā", kas apgāna izcilā futbolista piemiņu.

"Neviens mums neprasīja piekrišanu šī mača rīkošanai Maskavā. Esam pret, nedevām piekrišanu, neatbalstām. Mums ar šo maču nav nekāda sakara. Esmu gatavs cīnīties līdz galam, lai šis mačs nenotiktu. Kā vispār var iedomāties tādu rīkot un priecāties, aplaudēt un teikt cits citam komplimentus, kamēr es ar ģimeni, mammu sēdēsim bumbu patvertnēs?" "YouTube" kanālā "Ukraine Media Center Odesa" sacīja Cimbalara dēls.

Timoščuks un Laizāns ignorēja Cimbalara tuvinieku aicinājumu.

44 gadus vecais Laizāns, neskaitot karjeru Latvijā, visu pārējo laiku spēlējis Krievijas klubos. Savu lielāko panākumu pussargs guva, pārstāvot Maskavas CSKA (2001. - 2005. gads), kļūstot par Krievijas čempionu, trīskārtēju Krievijas kausa ieguvēju un UEFA kausa ieguvēju (2005). Viņš joprojām ir vienīgais Latvijas pārstāvis, kurš spējis izcīnīt vienu no galvenajām Eiropas klubu trofejām. Latvijas izlases rindās pussargs piedalījās 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kopumā valstsvienībā 113 mačos izceļoties ar 15 gūtiem vārtiem.

Laizāns 2014. gadā pārtrauca futbolista karjeru un pēc tam līdz 2022. gadam strādāja Krievijas klubā "Krasnodar", nodarbojoties ar spēlētāju atlasi.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā izskanēja runas, ka bijušais futbolists agresorvalstī nepaliks, taču, spriežot pēc Laizāna sociālajos tīklos redzamā, karš nekādi nav ietekmējis viņa dzīvi. Bijušais futbolists joprojām ar smaidu sejā apmeklē "Krasnodar" stadionu, un pilsētas centrā viņam pieder skaistumkopšanas salons "7.8".

Nauda nesmird?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu