Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Liepājas metalurgam" – 25

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Matulis (no kreisās) un Aleksandrs Cicurskis
Jānis Matulis (no kreisās) un Aleksandrs Cicurskis Foto: No personīgā arhīva

Šoruden 25 gadu jubileju svinētu "Liepājas metalurga" hokeja komanda, ja pats latvju (ebreju) metalurģijas flagmanis nebūtu nogājis pa burbuli jau pirms desmit gadiem. Lai kā mēs šodien vērtētu toreizējā Liepājas hokeja atdzimšanas projekta iniciatorus Kirovu Lipmanu un Sergeju Zaharjinu (vai otrādā secībā!), hokeja halli Liepājai neviens nevar atņemt. Halles oficiālā atklāšana notika 1998. gada 18. novembrī ar Latvijas U-20 un Francijas U-20 izlašu spēli (1:0), "Liepājas metalurgam" spēles Austrumeiropas Hokeja līgā aizvadot izbraukumā. Pirmā no tām notika 5. septembrī Kijevā pret "Ļdinka" (6:5).

1998. gada vasara bija diezgan dīvaina. Trešo vasaru Latvijas Hokeja federācijas prezidents nebija Kirovs Lipmans. Taču Lipmans kopā ar savu toreizējo partneri metalurģijā – "Liepājas metalurgā" Sergeju Zaharjinu izdarīja Latvijā varoņdarbu. Rīgā daudz tikai runāja, bet šie vīri Liepājā uzcēla hokeja laukumu ar mākslīgo ledu. Parādot Latvijai, ka tas ir iespējams. Pēc tam ledus laukumi auga kā sēnes šoruden – Daugavpilī, Ventspilī, Jelgavā, Valmierā utt.

Materiālā bāze, protams, ir pati svarīgākā, bet kam spēlēt jaunajā hallē? Liepājai pašai kadru nebija, tuvākajā hokeja pilsētā – Brocēnos arī viss sen bija panīcis. Lipmans un Co pieņēma vienīgo pareizo lēmumu – uz pilsētu zem liepām aizvest iepriekšējā sezonā Austrumeiropas Hokeja līgā (AEHL) spēlējušo HK "Rīga". Būtībā tas bija Latvijas U-20 izlases bāzes klubs (1979/80) ar nelielu gadu un divus gadus vecāku spēlētāju piešprici (J. Vegners, Tjoluškins, Romanovskis, Galuzo, Kočetovs). Vēlāk viņiem piebiedrojās vēl trīs ļoti labi 1977. gada uzbrucēji...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu