Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Neizšķirts "Riga FC" labā, Afanasjevs panāk Korabļovu

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sanita Ieva Sparāne

RFS un "Riga FC" komandas Latvijas futbola virslīgā tiekas jau astoto sezonu, līdz šīs sezonas 29. spēļu kārtai abas komandas bija aizvadījušas 29 savstarpējās spēles. Kāda sezona sekmīgāka bija vienai, kāda – citai komandai. Piemēram, pašā pirmajā sezonā, kad abas komandas spēlēja virslīgā, 2016. gadā "rīdzinieki" uzvarēja vienreiz, bet trīs spēles beidzās neizšķirti, nākamajā gadā "rīdzinieki" uzvarēja divās, bet zaudēja vienā spēlē, savukārt 2021. gada sezonā "rīdzinieki" neuzvarēja ne reizes, bet zaudēja divas reizes. Gājis ir visādi, taču nekad vēl nav bijis, lai visas četras (2020. gada sezonā bija trīs apļi) savstarpējās spēles starp abām šīm komandām virslīgā beigtos neizšķirti. Tagad tā notika – 1:1, 0:0, 2:2 ("Riga FC" atspēlējās no 0:2) un 0:0.

"Riga FC" nevar uzvarēt RFS komandu virslīgā jau sešas spēles pēc kārtas, taču šaubos, ka tas "rīdziniekus" īpaši sarūgtina – neizšķirts šīs sezonas pēdējā savstarpējā spēlē ir "Riga FC" komandai par labu, jo tā saglabā triju punktu pārsvaru. Tas vēl neko negarantē, taču tagad abām komandām viss būs atkarīgs tikai no pašu spēlēm ar pārējiem pretiniekiem. Vai rezultāts varēja būt citādāks? Varēja, taču neizšķirts laikam ir taisnīgākais šīs spēles galaiznākums. "Riga FC" vairāk patika snieguma ziņā, savukārt RFS komandai bija vairāk iespēju gūt vārtus (vienreiz tie arī tika gūti, taču pēc VAR tiesneša asistentu iesaistīšanās tika fiksēta aizmugure).

Pēdējo pamatlaika minūti un piecas kompensācijas laika minūtes RFS komanda aizvadīja mazākumā (otro brīdinājumu nopelnīja Žiga Lipuščeks), taču "rīdzinieki" rīkojās pēc principa "labāk zīle rokā nekā mednis kokā" un viņus var saprast – šajā situācijā neizšķirts tomēr vairāk apmierināja "Riga FC" komandu. Tā nebija skatāmākā abu komandu savstarpējā spēle, un arī to var saprast – pārāk augsta likme (čempionu tituls) neveicina atklāta futbola spēlēšanu.

RFS komanda pārāk paļāvās uz tālām piespēlēm, un vienreiz tas pretiniekiem gandrīz beidzās ļoti bēdīgi (Ismaels netrāpīja kā nākas pa bumbu), savukārt "rīdziniekiem" uzbrukumos pietrūka riska un līdz ar to asuma. Katra puse centās izmantot savus stiprākos trumpjus tieši šajā spēlē un ar šiem spēlētāju virknējumiem laukumā.

"Rīdziniekiem" nākamā spēle savā laukumā ar Liepājas komandu, un tā būs spēle, kurā būs lielākā varbūtība paklupt, savukārt RFS nākamo spēli aizvadīs Jelgavā, kur arī nekāda pastaiga nav gaidāma (kā lai neatceras jelgavnieku uzvaru pār "Riga FC" ar 5:3 pirms izlašu pauzes). Ar ko vēl atlicis spēlēt abām pretendentēm uz titulu – to skatīsim vēlāk, jo pašreiz abām komandām priekšā vēl pa 7 spēlēm.

FK “Auda” ar 3:1 pārspēja FK "Metta" ("Auda" uzvar "Metta" komandu virslīgā astoņās no astoņām savstarpējām spēlēm), un tas vēl lielāku nozīmi cīņā par trešo un ceturto vietu (tā arī var dot vietu nākamās sezonas Eiropas kausu izcīņā – UEFA Kongerences līgas kvalifikācijā) piešķīra spēlei Liepājā starp mājiniekiem un eksčempioni "Valmiera FC" komandu. Turklāt liepājniekiem abas nākamās spēles būs viesos ar abiem līderiem – ar "Riga FC" un ar RFS.

Valmierieši uz Liepāju devās jau iepriekšējā dienā (spēle svētdien sākās plkst. 14), lai nebūtu nekāda ceļa smaguma (tie tomēr ir vairāk nekā 300 kilometri). Valmieras komanda uzvarēja ar 4:1, un tas ir likumsakarīgs galarezultāts – viesi bija acīmredzami pārāki, turklāt viņi vēl neizmantoja 11 m soda sitienu.

Trīs vārtus valmieriešu labā guva brazīlietis Leo Gaušu (viņš arī nerealizēja 11 m soda sitienu - bumbu atvairīja vārtsargs Dāvis Ošs). Spēles gaita varēja izvērsties citādāka, ja pirmā puslaika beigās liepājnieki būtu guvuši vārtus (iespēja bija izcila), tas būtu padarījis spēles turpinājumu spraigāku, taču diezin vai tas būtu mainījis galaiznākumu. "Valmiera FC" komanda šajā spēlē bija gluži vienkārši un acīmredzami pārāka. Ar triju vārtu starpību liepājnieki Valmieras komandai virslīgā vēl nekad savā laukumā nebija zaudējuši. Šī Valmieras komanda ļoti atgādināja to komandu, kura iepriekšējā kārtā ar 1:0 pārspēja RFS, savukārt liepājnieki... Kā jau liepājnieki šajā sezonā. Patiešām – gandrīz vai jābrīnās, kā komanda spējusi iegūt tik daudz punktu (43).

Vai liepājnieku veiksme šosezon ir beigusies? Vai tā bija veiksme vai ne tikai, to būs iespēja apliecināt nākamajās divās spēlēs ar abiem līderiem.

Iespējams, ka Liepājas komandas neveiksme tik svarīgā spēlē ar tiešo konkurentu cīņā par trešo vietu padarīs tikai aizraujošākas viņu spēles ar abiem līderiem. Skaidrs, ka abiem līderiem spēlēs ar liepājniekiem nekas nav garantēts. Vai tad situācija cīņā par trešo un ceturto vietu būs skaidrāka un kaut kas mainīsies duelī par titulu? To, par laimi, neviens nezina. Atgādināšu, ka Valmieras komandai vēl ir rezervē pārceltā spēle ar Salaspils "Super Nova".

Bez gūtiem vārtiem (0:0) beidzās spēle starp Jelgavas un Daugavpils komandām, taču šī spēle bija īpaša – daugavpiliešu pieredzējušākais spēlētājs Valerijs Afanasjevs (20. septembrī būs 41. dzimšanas diena) izgāja uz maiņu pamatlaika pēdējā minūtē; šī viņam šajā sezonā bija 26. spēle un līdz ar to viņš panāca līdzšinējo rekordistu spēļu skaita ziņā virslīgā Igoru Korabļovu – abiem tagad ir pa 483 spēlēm. Jau nākamajā spēlē Valerijs var kļūt par vienīgo rekordistu.

Pēc pagājušās sezonas viņš interesējās, cik tad spēles palikušas līdz Igoram, un uzsvēra, ka negrib sasniegt rekordu ķeksītim – proti, lai tikai viņu izlaiž laukumā, lai sakrātu nepieciešamo spēļu skaitu. "Ja būšu nepieciešams komandai, ja varēšu tai palīdzēt, tad arī spēlēšu. Man nevajag "ķeksīša rekordu", tad labāk lai par rekordistu paliek Igors," teica Valerijs. Šosezon Afanasjevs 13 spēlēs pavadīja laukumā vismaz 60 minūtes, divās spēlēs – 90 minūtes, piecās spēlēs – vismaz 80 minūtes, un tikai 8 spēlēs viņš bija laukumā mazāk par 15 minūtēm. Valerija rēķinā ir 3 gūti vārti un 3 rezultatīvas piespēles. Tas nebūs "ķeksīša rekords".

FK "Tukums 2000/Telms" ar 1:0 pārspēja Salaspils "Super Nova" komandu un nobīdīja uz 8. vietu "Mettu". No 9. vietas (no Daugavpils komandas) tukumniekus šķir 4 punkti. Kāpēc tas ir svarīgi? Neviens negrib pagarināt sezonu ar vēl divām spēlēm – proti, ar spēlēm ar Nākotnes jeb 1. līgas otro labāko komandu (pašreiz tā ir "Skanstes SK", bet tikai par diviem punktiem vairāk ir "Grobiņas SC"/ LFS; virslīgas klubu otrās komandas uz iekļūšanu virslīgā nepretendē).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu