Mūze-Sirmā: Esam atraduši pareizo ceļu, kā iegūt labāko sportisko formu tieši lielajās sacensībās

CopyDraugiem X Whatsapp
Līna Mūze-Sirmā
Līna Mūze-Sirmā Foto: Reuters/ScanPix

​Latvijas šķēpmetējai Līnai Mūzei-Sirmajai aizvadītā sezona ir bijusi labākā karjerā rezultātu stabilitātes un sasniegumu ziņā, šķēpmetēja sarunā ar LETA deva savu vērtējumu sezonai.

Aizvadītās nedēļas beigās Mūze-Sirmā pabeidza sezonu, Dimanta līgas fināla posmā ASV pilsētā Jūdžinā ar rezultātu 59,69 metri izcīnot piekto vietu.

"Šī sezona man ir bijusi labākā gan stabilitātes, gan panākumu ziņā. Varu uzskaitīt gan divas trešās vietas Dimanta līgā, gan Eiropas spēļu zeltu, gan olimpisko normatīvu 64,00 metri, kas nākamajam gadam ļauj gatavoties bez stresa un ir ļoti tuvu manam personiskajam rekordam, kam nebiju pietuvojusies kopš 2021. gada, sestā vieta pasaules rangā," sezonu vērtē sportiste, piebilstot, ka vēl jau bija arī divas sacensības ar rezultātu, kas labāks par 63 metriem, un trīs sacensības ar rezultātu labāku par 62 metriem.

"Taču svarīgākais, manuprāt, ir tas, ka mēs ar treneri Zigismundu Sirmo esam atraduši pareizo ceļu, kā iegūt labāko sportisko formu tieši lielajās sacensībās," uzsver Mūze-Sirmā.

Par startu Jūdžinā šķēpmetēja saka, ka rezultātu, protams, ir gribējies labāku, taču tādas problēmas bija arī sāncensēm, jo rezultātus ietekmēja aklimatizācija, sportistēm uz ASV dodoties pēc pēdējā Dimanta līgas kvalifikācijas posma Briselē, kas notika nedēļu pirms fināla.

"Es teiktu, ka izturēju līdz galam, un katrs nākamais metiens bija arvien labāks, bet sezonas beigās nedaudz pietrūka veselības. Kopumā esmu ļoti apmierināta ar sezonu," saka Mūze-Sirmā, kurai pēc sezonas beigām būs jāiziet rehabilitācija pēc pasaules čempionātā gūtā kājas augšstilba muskuļa savainojuma.

Viņa atgādina, ka pasaules čempionāta Budapeštā kvalifikācijas sacensībās viņa ieplēsa muskuli bloka kājai, taču par savainojuma smaguma pakāpi uzzināja vien pēc atgriešanās Latvijā.

"Tāpēc es nepārdzīvoju par devīto vietu pasaules čempionātā. Es priecājos, jo tas ir augsts sasniegums, tā man ir otra augstākā vieta pasaules čempionātos. Noteikti varēju pacīnīties par augstāku vietu, ja nebūtu bijis traumas, taču jāpieņem ir notikušais, un sacensībās es atdevu sevi visu. Tāpēc man nav ko nožēlot," par startu Budapeštā saka Mūze-Sirmā.

Tāpēc bija apdraudēta arī sportistes dalība Dimanta līgas finālā, kam viņai vēl bija jākvalificējas. To izdevās izdarīt ar Briselē pirmajā metienā aizmestajiem 63 metriem, vēlāk noskatoties, kā sacenšas konkurentes.

"Bija grūti noskatīties tālākos mačus. Tā nekad vēl nebija bijis, jo pārsvarā varu izpildīt visus metienus, bet šoreiz kājā bija tādas kā krampja sajūtas," atceras šķēpmetēja.

Savainotā kāja tika taupīta ne vien startam Dimanta līgas finālā, pirms tam ilgāku laiku par braukšanu uz ASV apspriežot ar treneri un dzīvesbiedru Sirmo, bet arī ņemot vērā, ka nākamajā gadā notiek Parīzes olimpiskās spēles, pirms kurām savainojumu negribējās padarīt smagāku.

"Nokļūt finālā ar startu tikai divos Dimanta līgas posmos, manuprāt, ir ļoti labs sasniegums," par paveikto saka šķēpmetēja.

"63 metri Briselē parādīja, ka uz vienu metienu varu saņemties. Arī Jūdžinā bija plāns mest vienu vai labākajā gadījumā divus metienus, taču cīnījos līdz galam," savu sezonas pēdējo startu atceras sportiste. "Esmu ļoti priecīga un lepna par piekto vietu. It kā vienmēr var izdarīt labāk, bet šoreiz es nevarēju."

Nākamajā gadā svarīgākās sacensības Mūzei-Sirmajai būs olimpiskās spēles, kurām tiks pakārtoti visi pārējie starti.

"Olimpiskās spēles ir pašas svarīgākās, un Eiropas čempionāts būs kā iesildīšanās pirms tām," apstiprina sportiste, atgādinot, ka nākamā sezona sākas agri, Dimanta līgas pirmajam posmam notiekot jau aprīlī. "Tāpēc vairāki tādi starti, kādi man bija šogad, visticamāk tiks izskausti no mana sacensību kalendāra, lai saglabātu veselību un fizisko formu."

"Šī gada stabilitāte apliecināja, ka viss ir iespējams, ka arī lielie metieni ir iespējami," šķēpmetēja runā par pieaugušo pārliecību par saviem spēkiem, ko sekmē arī trenera Sirmā darba metodes, pārliecinoties par abu kopējā plāna pareizību un trenera spēju iedvest arī šķēpmetējai savu mieru un pārliecību par darāmo.

"Viņš nomierina un palīdz koncentrēties. Labākais piemērs ir trešais metiens pasaules čempionāta kvalifikācijas sacensībās, kad uzrādīju labāko rezultātu visu dalībnieču vidū (63,50 m). Viņš liek saņemties pašos izšķirošajos brīžos vai vienam metienam, ja veselība neļauj vairāk," par trenera pozitīvo ietekmi uz rezultātiem saka šķēpmetēja.

""Briselē tev ir tikai viens vai divi metieni. Vai nu tu izdari vai neizdari," viņš teica pirms Dimanta līgas posma," atceras sportiste. "Es viņā ļoti ieklausos, un viņš pārliecina mani, ka viss ir iespējams. Citus gadus es varbūt būtu psiholoģiski sabrukusi, taču šogad ir bijis savādāk."

Šosezon tālākais metiens 64,78 metru tālumā sportistei padevās Latvijas čempionātā, bet nevienā no startiem tuvāk par 58,23 metriem šķēpmetēja nav metusi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu