Latvijas jaunā šahiste Agnesa Ter-Avetisjana pirms dažām dienām kļuva par klasiskā šaha Eiropas čempioni jaunietēm U16 vecuma grupā. Rumānijā deviņās spēlēs Agnesa izcīnīja septiņas uzvaras, vienu spēli nospēlēja neizšķirti, bet vienā zaudēja. Pēc čempionāta Agnesa Latvijā pabija vien divas dienas, tagad viņa ir devusies uz nākamo čempionātu – U20 čempionātu jauniešiem Meksikā. Pirms izlidošanas Agnesa piekrita sarunai ar TVNET.

Pastāsti – kā jūties kā Eiropas čempione?

Sajūtas ir ļoti labas. Pirmo reizi esmu Eiropas čempione tomēr. Es pati uz to necerēju, bet sanāca labi nospēlēt. Patiešām liels prieks. Ir sajūta, ka tagad es visu varu un sanāks vēl labāk, varēšu dabūt vēl vairāk pirmās vietas čempionātos. Kopumā esmu ļoti priecīga, un citi arī par mani ļoti uztraucās. Viņu atbalsts man palīdzēja.

Kādi ir bijuši tavi lielākie panākumi ārpus Latvijas līdz šim?

Tādu lielu panākumu īsti nebija. Pagājušā gada olimpiādē Indijā man sanāca labi nospēlēt un iegūt sieviešu FIDE meistara titulu. Arī Latvijas sieviešu čempionātā aizpagājušogad dabūju trešo vietu.

Tu par Eiropas čempioni kļuvi, no deviņām spēlēm uzvarot septiņās, vienu nospēlējot neizšķirti un vienā zaudējot. Vai esi apmierināta ar savu spēles līmeni čempionātā?

Jā, es patiesībā pirmo reizi pēc turnīra esmu apmierināta, jo patiešām manas uzvaras bija uzvarētās pozīcijās. Nebija tā, ka paveicās un pretiniece nepareizi nospēlēja un tāpēc uzvarēju. Bija labas pozīcijas, un man izdevās tās noturēt. Tikai tas zaudējums... Tajā spēlē arī man bija laba pozīcija, pat uzvarēta – plus četri, bet beigās nepareizi pārdomāju plānu, kaut ko neredzēju un kaut kādos divos gājienos vienkārši atdevu figūru. Ja nu vienīgi pēdējā spēlē paveicās, ka pretiniece beigās nospēlēja ne tik labi un iedeva iespēju noturēt neizšķirtu. Kopumā, man šķiet, partijas bija labas un esmu apmierināta.

Kurā brīdī saprati, ka vari cīnīties par pirmo vietu?

Droši vien tad, kad man bija 5 punkti no 5, tad es sapratu: Opā, ir iespējas turpināt uzvarēt un dabūt pirmo vietu! Bija pārliecība pēc piektās uzvaras.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp