Eiropas spēcīgākie futbola klubu turnīri iegūs jaunu formātu

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

No 2024./2025. gada sezonas Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) organizētās Čempionu līgas, Eiropas līgas un Eiropas Konferences līgas sacensības futbolā notiks 36 komandu formātā bez klubu dalīšanas grupās, pretiniekus izlozējot no četriem groziem, otrdien paziņoja turnīra rīkotāji.

2024./2025. gada sezonā visi trīs UEFA organizētie Eiropas klubu turnīri notiks pēc jauna formāta, katrā no tiem vienā grupā cīnoties 36 klubiem.

UEFA šādu kārtību apstiprināja jau 2022. gada 10. maijā.

Pašreizējā Čempionu līgas grupu turnīrā piedalās 32 klubi, kas sadalīti astoņās grupās pa četrām komandām. No 2024./25. gada sezonas pašreizējā Čempionu līgas grupu turnīra vietā sacentīsies par četriem klubiem vairāk.

Saskaņā ar jauno formātu komandas aizvadīs astoņas spēles, vairs nespēlējot pa divām reizēm ar trim pretiniekiem, bet gan aizvadot spēles ar astoņām dažādām komandām, pusi no šiem mačiem aizvadot savā laukumā.

Lai noteiktu astoņus pretiniekus, komandas sākotnēji tiks sarindotas četros grozos. Pēc tam katrai no komandām tiks izlozēti divi pretinieki no katra groza, ar katra groza komandām pa spēlei aizvadot mājās un izbraukumā.

Četras papildu vietas Čempionu līgas turnīrā tiks noskaidrotas, ņemot vērā klubu iepriekšējā sezonā ieņemtās vietas savas valsts čempionātā un valsts vietu UEFA klubu rangā.

Viena no četrām papildu vietām tiks piešķirta piektās labākās asociācijas trešās vietas ieguvējai, papildu vietu dabūs kvalifikācijas uzvarētāja čempionu zarā, bet vēl divas vietas tiks piešķirtas asociācijām, kuru klubi iepriekšējā sezonā būs demonstrējuši vislabāko sniegumu.

Astoņas labākās vienības kvalificēsies astotdaļfinālam, savukārt 9. līdz 24. vietas ieguvējas cīnīsies par vēl astoņām ceļazīmēm uz labāko sešpadsmitnieku.

Izslēgšanas spēļu fāzē komandas, kuras ieņēma 9.-16. vietu, tiks izsētas un atbildes spēli aizvadīs mājās.

Astotdaļfinālā tiks izsēti astoņi labākie pirmās sacensību fāzes klubi.

Visas spēles pirms fināla, kas plānots sestdienā, notiks nedēļas vidū.

Līdzīgas formāta izmaiņas tiks attiecinātas arī uz UEFA Eiropas līgu (astoņi mači ar astoņiem dažādiem pretiniekiem pamatturnīrā) un UEFA Eiropas konferences līgu, kas no 2024./2025. gada tiks saukta par UEFA Konferences līgu (sešas spēles ar sešiem dažādiem pretiniekiem), pamatturnīrā abās sacensībās piedaloties pa 36 komandām.

Čempionu līgas un Eiropas līgas spēles tiks aizvadītas no septembra līdz janvārim, savukārt Eiropas Konferences līgas spēles - no septembra līdz decembrim.

Eiropas lielie klubi iepriekš pauda vēlmi pēc lielākiem garantētajiem ienākumiem Čempionu līgā un 2021. gadā nepanāktā vienošanās ar UEFA noveda pie 12 klubu vēlmes veidot Superlīgu, pret ko vērsās UEFA.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu