Par Latvijas sportistu dalību Parīzes paraolimpiskajās spēlēs spriedīs pēc Ukrainas lēmuma

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Daiga Dadzīte
Daiga Dadzīte Foto: Publicitātes foto

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gaidīs Ukrainas lēmumu un pagaidām nav formulējusi pozīciju, vai Latvijas sportisti piedalīsies Parīzes paraolimpiskajās spēlēs, ja tajās piedalīsies arī sportisti no Krievijas un Baltkrievijas.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijā, tā savu redzējumu varētu paust pēc tam, kad tiks saņemts Ukrainas sportistu viedoklis, kā arī pieņemti lēmumi starptautiskajās organizācijās.

Šodien izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) un IZM Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs tikās ar Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidenti Daigu Dadzīti un organizācijas ģenerālsekretāri. Tikšanās laikā iesaistītās puses vienojušās "par stingru nostāju", ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti nedrīkst piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai sarunā tika formulēta pozīcija, vai Latvijas sportistiem tiks ļauts piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs, ja tomēr tajās piedalīsies arī agresorvalstu sportisti, IZM atbildēja, ka "neskriešot notikumiem pa priekšu" un vispirms gaidīšot Ukrainas sportistu viedokli un lēmumus starptautiskajās organizācijās.

Tuvāko mēnešu laikā esot plānotas vairākas tikšanās, lai vienotos par tālāko rīcību, tai skaitā Eiropas Paralimpiskās komitejas valdes sēde par vienotu Eiropas valstu nostāju, kā arī kopīgs darbs ar kolēģiem no Ukrainas, pauda ministrijā.

Ir valstis, kur sports un politika ir nošķirti, bet tas noteikti nav Krievijas gadījums, kas sportu un sportistus izmanto kā platformu propagandai, tāpēc nav pieņemama arī Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība spēlēs zem "neitrāla karoga", pārliecināta IZM.

Jau ziņots, ka Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) septembrī kongresā Bahreinā balsoja pret Krievijas sportistu nepielaišanu Parīzes paralimpiskajās spēlēs. Kaut arī Krievija jau ilgāk nekā pusotru gadu karo Ukrainā, vienlaikus 74 IPC dalībvalstis nobalsoja par Krievijas sportistu dalību spēlēs neitrālā statusā, 65 balsoja pret, un 13 valstis atturējās.

Iepriekš Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādīja, ka laikā, kad Krievija ar Baltkrievijas atbalstu turpina nogalināt Ukrainas iedzīvotājus, iznīcināt Ukrainas civilos objektus, tajā skaitā sporta infrastruktūru, nav iedomājams, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties starptautiskajās sporta sacensībās. Latvija viennozīmīgi nosoda Starptautiskās Paralimpiskās komitejas lēmumu atļaut sacensībās piedalīties Krievijas sportistiem neitrāla sportista statusā, uzsvēra Siliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu