No pienvedēja līdz sporta zvaigznei, kas vēlas būvēt bibliotēkas un stādīt kokus

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kenijas garo distanču skrējējs Eliuds Kipčoge
Kenijas garo distanču skrējējs Eliuds Kipčoge Foto: dpa/scanpix

Kenijas garo distanču skrējējs Eliuds Kipčoge ir pirmais cilvēks vēsturē, kurš maratona distanci (42 kilometri un 195 metri) noskrējis ātrāk nekā divās stundās. Kaut karjeras laikā viņš kļuvis par pasaules sporta zvaigzni, patlaban 38 gadus vecais vieglatlēts piekopj pieticīgu dzīvesveidu.

2019. gadā Austrijas galvaspilsētā Vīnē pirmo reizi vēsturē maratona distance tika veikta ātrāk nekā divās stundās. Kipčoge finišu sasniedza pēc vienas stundas, 59 minūšu un 40 sekunžu skrējiena.

Šis skrējiens gan netika oficiāli atzīts par pasaules rekordu, jo sasniegt rezultātu distancē palīdzēja vairākas tempa turētāju grupas un trase bija īpaši sagatavota. Tomēr izdevās pierādīt, ka cilvēka spēju slieksnis ir daudz augstāks.

"Rezultāts nav iemesls noskriet distanci ātrāk nekā divās stundās. Iemesls ir pierādīt zemniekam, ka viņš nav ierobežots, ka skolotāja var skolā sasniegt vēl labākus rezultātus, ka inženieris var paveikt vēl kādu projektu."

Kipčoge bērnībā nesapņoja par sportista karjeru, taču dzīves apstākļi viņu norūdīja. Viņš katru dienu uz skolu skrēja aptuveni trīs kilometrus vienā virzienā. Distance turp un atpakaļ tika veikta divas reizes dienā, jo viņš skrēja uz mājām arī pusdienlaikā.

2002. gadā 18 gadu vecumā Kipčoge satika treneri Patriku Sangu, kurš uzreiz pamanīja puiša skriešanas talantu. Treneris deva norādes, kādam vajadzētu būt treniņu plānam 10 dienu ciklā.

"Centos to iegaumēt un steidzos mājās, paņēmu pildspalvu un papīru, lai pierakstītu to, ko viņš man teica, kamēr tas vēl turējās prātā," atceras divkārtējais olimpiskais čempions maratonā.

Vēsturē pieredzēti daudzi gadījumi, kad Kenijas sportisti slavas un naudas dēļ dzīvē noskrien no pareizā ceļa. Ārzemju mediji lēš, ka Kipčoge karjeras laikā varētu būt nopelnījis aptuveni trīs miljonus ASV dolāru.

"Man nav papildu naudas, kuras dēļ sajukt prātā. Cenšos saglabāt cilvēcību. Nauda stāv bankā, neizmantoju to. Vēlos dzīvot parastu dzīvi," pastāstīja Kenijas sporta zvaigzne.

Kipčoge bērnībā piestrādāja par pienvedēju. Viņam ar velosipēdu bija jāveic 40 kilometru distance, lai no ģimenes mājām aizbrauktu līdz lauksaimniekiem un atgrieztos pilsētā pārdot pienu.

"Visvairāk lepojos ar bibliotēku, kas uzcelta manas mājvietas apkaimē. Tā ir liela, vēlos tādas bibliotēkas uzbūvēt visā valstī. Vēlos izaudzēt mežu savā treniņu vietā. Plānojam iestādīt 2000 koku," plānus atklāja Kipčoge.

Kenijas sporta zvaigzne cer, ka viņa dzimtenē un visā Austrumāfrikā ar laiku uzlabosies izglītības līmenis. Viņa vārdā nosauktās bibliotēkas devīze – neviens cilvēks nav ierobežots.

Kipčoge septembra beigās piekto reizi triumfēja Berlīnes maratonā. Distances pirmo pusi viņš veica pasaules rekorda tempā, taču finišu sasniedza divās stundās, divās minūtēs un 42 sekundēs.

Savukārt oktobra sākumā Kenijas skrējējs Kelvins Kiptums triumfēja Čikāgas maratonā, par 34 sekundēm pārspējot Kipčoges pasaules rekordu. 23 gadus vecais skrējējs finišēja ar rezultātu divas stundas un 35 sekundes.

Kiptums piebiedrojies Kipčogem cīņā par cilvēka fizisko spēju robežu paplašināšanu. Pasaule nepacietībā gaida, vai tiešām kāds to paveiks un kuram tas izdosies – oficiālās sacensībās noskriet maratonu ātrāk nekā divās stundās. 

"LMT Viedtelevīzija" piedāvā noskatīties 2021. gadā izlaistu dokumentālo filmu par skriešanas leģendu – "Kipčoge: Pēdējais sasniegums" ("Kipchoge: The Last Milestone").

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu