Prūsis: Šosezon pilotiem Cipulim un Kalendam būs jāapgūst vēl nebrauktās trases

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Bobsleja treneris Sandis Prūsis piedalās Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas rīkotajā preses konferencē, kurā informē par Latvijas komandas mērķiem gaidāmajā sezonā un paredzētajām sacensībām Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē.
Bobsleja treneris Sandis Prūsis piedalās Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas rīkotajā preses konferencē, kurā informē par Latvijas komandas mērķiem gaidāmajā sezonā un paredzētajām sacensībām Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasē. Foto: Līga Gredzena/LETA

Latvijas bobsleja izlase šosezon ir nolēmusi piedalīties visos Pasaules kausa posmos, jo pilotiem Emīlam Cipulim un Jēkabam Kalendam ir jāapgūst trases, kurās viņi nav braukuši, ceturtdien Latvijas Bobsleja un Skeletona federācijas (LBSF) pirmssezonas preses konferencē apstiprināja bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis.

Jau ziņots, ka pagājušo sezonu latvieši Sanktmoricas trasē Šveicē pabeidza ar Cipuļa pilotētā un Edgara Nemmes, Dāvja Spriņģa un Matīsa Mikņa iestumtā četrinieka sudraba medaļu pasaules čempionātā.

"Izaicinājums ir. Mači ir deviņās trasēs - astoņās Pasaules kausa posmos un pasaules čempionātā. Cipulis nav bijis Francijas trasē Laplaņā un ASV trasē Leikplesidā, bet Ķīnā nav braucis ar četrinieku. Kalenda nav braucis Ķīnā, Francijā un Ziemeļamerikā," saka Prūsis. "Gan jāgūst pieredze, gan nākošgad Leikplesidā tiek plānots pasaules čempionāts. Ja gribam palikt apritē un pasaules meistarsacīkstēs Leikplesidā kaut ko sasniegt, tad mums uz turieni ir jābrauc tagad."

Treneris atklāja, ka izlasē šogad Pasaules kausa komanda ir apvienota ar Eiropas kausu komandu, un tajā ir desmit sportisti un pieci apkalpojošā personāla pārstāvji, ieskaitot ārstu.

Šosezon sacensību periods ilgs no 17.novembra līdz 23.martam.

Prūsis apliecina, ka viņam patīk šīs sezonas pauzes starp startiem, kad var atgūties no traumām un patrenēties.

"Ja sacensības ir septiņas nedēļas pēc kārtas, tad, gūstot traumu sezonas vidū, ar mūsu ierobežotajiem resursiem ar savainojumu puiši startē līdz sezonas beigām," viņš skaidro.

Runājot par šīs sezonas mērķiem, viņš bez pilotu pieredzes gūšanas uzsver, ka apzinās, ka pasaules čempionāts ir Vācijas trasē Vinterbergā, kur šogad nav ne Eiropas kausa posma, ne oficiālas treniņnedēļas.

"Būšu priecīgs, ja būsim labāko sešiniekā ar domu, ka varam cīnīties par ko augstāku," saka treneris.

Runājot par otro ekipāžu, viņš bilst, ka tai vēl ir "jāizdzīvo", jo ir jāizbrauc daudzas trases, kurās vēl nav būts.

Treneris sola ar pilnu atdevi cīnīties arī Eiropas čempionātā, kas šogad divniekiem no 2. līdz 4.februārim notiks Siguldā. Siguldas trases ierobežojumu dēļ četrinieku sacensību medaļas kontinenta meistarsacīkstēs tiks dalītas decembra vidū Insbrukas trasē Austrijā.

"Savās mājās cīnīsimies ar pilnu jaudu, taču tā mēs darām katros mačos," apliecina Prūsis.

Stūmējs Dāvis Spriņģis pateicās federācijai un atbalstītājiem, jo šosezon atšķirībā no iepriekšējās, kad uz Ziemeļamerikas posmiem dažādu iemeslu dēļ netika braukts, bobslejistiem ir plānots piedalīties visos Pasaules kausa posmos.

"Lielākā daļa puišu ir kārtīgi notrenējušies. Medaļas nesolīsim, bet darīsim, ko varēsim," saka pasaules vicečempions.

Siguldas trasē šosezon decembra vidū notiks arī Eiropas kausa posms, apliecināja LBSF valdes locekle Janika Judeika, kura ir abu šīs sezonas starptautisko sacensību organizētāja.

"Ir svarīgi, ka Siguldas trasē notiek sacensības. Tai ir jādarbojas. Piemēram, tagad tā ir pilna ārzemnieku, un pašmāju sportisti ne vienmēr var tikt pie braukšanas sev izdevīgajos laikos. Trase sevi atpelna," par Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasi saka LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Preses konference notika jauniegūtā federācijas sponsora Apdrošināšanas kompānijas "Balcia Insurance" centrālajā ofisā Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 63.

"Šīs noteikti bija vienas no ātrākajām sarunām par iespējamo atbalstīšanu," par vienošanos ar LBSF teica "Balcia" viceprezidents Reinis Bērzkalns.

"Absolūtais rekords sponsoru piesaistīšanā, bet pirms tam bija desmit neveiksmīgi mēģinājumi," apliecina Ekmanis.

Izlasi šogad ģērbs latviešu kompānija "Salmo", kas vairāk pazīstama kā makšķerēšanas piederumu ražotāja.

"Pirmie "Norfin" līnijas apģērba produkti pirms 20 gadiem bija ziemas makšķernieku apģērbs, bet ar laiku sākām piedāvāt apģērbu arī citiem gadalaikiem," ar uzņēmuma iespējām iepazīstināja "Salmo" valdes priekšsēdētāja Dace Poļačenoka.

Savukārt federācijas ģenerālsponsors ar atsevišķiem pārtraukumiem kopš 2018.gada ir tehnoloģiju kompānija "Tet".

Brīvas vietas uz bobslejistu sporta tērpiem vēl pietiek, un atbalstītāji pie uzlīmes ar savu vārdu var tikt ar summu, sākot ar 10 000 eiro, apstiprināja federācijas pārstāvji.

"Lai sporta tērpu noklātu, vajag 500 000 eiro, bet esam priecīgi par katru atbalstītāju," teica Zeltiņš.

Savukārt LBSF prezidents Ansis Zeltiņš atgādināja, ka 2030.gada olimpiskajās spēlēs, uz kā rīkošanu pretendē Zviedrija, ir reāla olimpisko sacensību rīkošana Siguldas trasē.

Jau ziņots, ka augusta vidū par sportista karjeras beigām veselības dēļ paziņoja titulētais Latvijas bobslejists Oskars Ķibermanis, kurš jau iepriekšējā sezonā sacensībās nepiedalījās.

Skeletonā sezonas sākumā Latvija Pasaules kausā nebūs pārstāvēta, taču posmā Siguldā, iespējams, startēs arī kāds no pašmāju skeletonistiem.

2023./2024.gada Pasaules kausa izcīņas sezona sāksies novembra vidū Ķīnā ar sacensībām Pekinas olimpisko spēļu trasē Jaņcjinā, bet noslēgsies tikai marta pēdējā nedēļas nogalē Leikplesidas trasē ASV. Arī šogad Pasaules kausa tūre sastāv no astoņiem posmiem, sestais posms februāra sākumā notiks Siguldas trasē, kur vienlaicīgi tiks sadalītas arī Eiropas čempionāta medaļas bobslejā un skeletonā, atskaitot bobsleja četriniekus, kur medaļas tiks dalītas decembra vidū Austrijas trasē Insbrukā.

Savukārt decembra vidū Sigulda uzņems Eiropas kausa posmu bobslejā. Sezonas kulminācija - pasaules čempionāts - februāra beigās un marta sākumā risināsies Vinterbergas trasē Vācijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu