Krištianu Ronaldu un lielā nauda 2022. gada izskaņā kļuva par vilkmi daudziem savas futbolista karjeras gaitas turpināt Saūda Arābijā, kur futbola spīdekļiem tiek maksātas pasakainas summas. Šī gada otrajā pusē uz naftas zemi pārcēlušās arī vairākas pazīstamas futbolistes. Saūda Arābija, pievilinot elites klases spēlētājas, pasaulei cenšas parādīt, ka valsts mainās un sievietēm sniegta krietni plašāka rīcības brīvība. Bet... viss nav tik skaisti, kā tiek mēģināts pasniegt.

Dāmu futbolam Saūda Arābijā ir īsa vēsture. Nacionālā komanda tika izveidota nesen, pirmo spēli tā aizvadīja 2022. gada februārī. Bet līdz 2017. gadam sievietēm bija aizliegts apmeklēt futbola spēles klātienē. Kopš šiem datumiem sieviešu futbols Persijas līča valstī gājis straujiem soļiem uz priekšu.

Par jaunas ēras sākumu Saūda Arābijas sieviešu klubu futbolā tiek uzskatīts 2023. gada 13. septembris, kad "Al-Ittihad" komanda paziņoja par Anglijā dzimušās un Nigērijas izlasi pārstāvošās Ešlijas Plumptras pievienošanos un karjeras turpināšanu Saūda Arābijā. Centra aizsardze sekoja kārdinošam finansiālam piedāvājumam, pametot Lesteras "City". Tagad viņa ir vienā kluba sistēmā ar Karimu Benzemā un N'golo Kantē.

Saūda Arābija ilgus gadus centusies novērst uzmanību no citādi valstī notiekošā. Par cilvēktiesību pārkāpumiem dzirdēts neskaitāmas reizes. Īpaši tas attiecas uz LGBTQI+ kopienu. Par viendzimuma seksuālām attiecībām Saūda Arābijā var tikt piespriests nāvessods.

Pamazām uz Saūda Arābiju pēc naudas dodas sevi Eiropas futbolā pierādījušās spēlētājas. Dzīve un apstākļi, salīdzinot ar Rietumu pasauli, ir krasi atšķirīgi. Turp baidās doties homoseksuālas spēlētājas, un, kā zināms, sieviešu futbolā tādas netrūkst. Saūda Arābija nav valsts, kur tas tiktu uztverts ar sapratni...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp