Foto Rīgas Krematorijā notiek atvadīšanās no šķēpmešanas treneres Valentīnas Eidukas (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Atvadīšanās no šķēpmešanas treneres Valentīnas Eidukas
Atvadīšanās no šķēpmešanas treneres Valentīnas Eidukas Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Piektdien notikusi atvadīšanās no šķēpmešanas treneres Valentīnas Eidukas.

Atvadīšanās notika plkst.13 Rīgas Krematorijā.

Eiduka svētdien nomira 86 gadu vecumā.

Viņas trenēto sportistu vidū ir 2004.gada Atēnu olimpisko spēļu sudraba medaļas laureāts Vadims Vasiļevskis, sudraba godalgas ieguvējs 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs Ainārs Kovals, 2016.gada Eiropas čempions Zigismunds Sirmais, Līna Mūze-Sirmā, Sinta Sprudzāne, Inga Kožarenoka, Ansis Brūns, Patriks Gailums un Anete Sietiņa.

Eiduka ar šķēpmešanu sāka nodarboties 16 gadu vecumā. Laikā no 1957. līdz 1967.gadam viņa astoņas reizes uzvarēja Latvijas čempionātā, divas reizes bija otrajā vietā un vienu reizi izcīnīja bronzas medaļu.

1959.gada PSRS Tautu spartakiādē viņa izcīnīja piekto vietu, kā arī divas reizes bija sestajā vietā PSRS čempionātā. Laikā no 1954. līdz 1969.gadam Eiduka bija starp desmit labākajām latviešu šķēpa metējām pēc personiskā rekorda.

1967.gadā viņa sāka šķēpmešanas treneres karjeru, kuras sākumā Eidukas panākumiem bagātākie audzēkņi bija Astrīda Ostrovska, Arnis Šimkuss un Jurijs Smirnovs.

2020.gadā Eiduka saņēma balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā, bet 2008.gadā viņa par ieguldījumu šķēpmešanas attīstībā tika apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2006. un 2008.gadā viņa tika atzīta par gada treneri Latvijā, bet 2011.gadā - par gada labāko vieglatlētikas treneri Eiropā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu