Kriptovalūtas lieta: Ronaldu iesūdzēts tiesā par miljardu (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Krištianu Ronaldu
Krištianu Ronaldu Foto: Reuters/ScanPix

Portugāles futbola zvaigznei Krištianu Ronaldu ASV draud tiesas prāva par pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas pārvaldes uzņēmuma "Binance" reklamēšanu un popularizēšanu, vēsta BBC.

ASV apgabaltiesā Floridā iesniegtajā prasībā tiek apgalvots, ka "Binance" ar Ronaldu palīdzību "piesaistījusi ieguldījumus nereģistrētos vērtspapīros", kā rezultātā prasītāji cietuši lielus zaudējumus.

Turklāt tiesas prāvas dokumentos norādīts, ka Ronaldu zinājis vai viņam vajadzēja zināt "par "Binance" nereģistrētu kriptovalūtu pārdošanu", jo viņam ir "ieguldījumu pieredze un plaši resursi, lai piesaistītu trešo pušu konsultantus".

Pamatojoties uz to, prasītāji pieprasa pilnā apmērā atlīdzināt zaudējumus un tiesāšanās izdevumus. Tiek pieprasīts atlīdzināt zaudējumus - summa pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru. 

"Binance" vadītājs Čanpens Džao otrdien atzina vainu pārkāpumos attiecībā uz nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu, un viņa dibinātajai kompānijai naudassodos nāksies maksāt vairāk nekā četrus miljardus dolāru.

""Binance" kļuva par pasaulē lielāko kriptovalūtu biržu daļēji saistībā ar tās veiktajiem noziegumiem. Tagad uzņēmums maksās vienu no lielākajiem korporatīvajiem naudassodiem ASV vēsturē," norāda ģenerālprokurors Meriks Gārlands.

Džao atzinis vainu nespējā nodrošināt efektīvu pret naudas atmazgāšanu vērstu programmu, un viņš atkāpies no uzņēmuma vadītāja amata, skaidro ASV Tieslietu ministrija.

Ronaldu, kuram sociālajā tīklā "Instagram" ir vairāk nekā 613 miljoni sekotāju, sava profila aprakstā aicina pievienoties "Binance" NFT jeb neaizstājamam blokķēdes žetonam, kas, pēc futbolista teiktā, atalgos līdzjutējus "par visiem atbalsta gadiem".

Foto: Ekrānšāviņš

NFT ir virtuālie aktīvi, kurus var pirkt un pārdot, bet kuriem nav savas reālās pasaules formas - citiem vārdiem sakot, tie pastāv tikai digitāli.

2022. gada novembrī "Binance" paziņoja par savu pirmo "CR7" NFT kolekciju sadarbībā ar Ronaldu. "CR7" ir Ronaldu iniciāļi un krekla numurs, un tas tiek izmantots kā zīmols daudzos produktos, sākot no apaviem un beidzot ar smaržām, kas ir palīdzējuši viņu padarīt par vienu no bagātākajiem sportistiem pasaulē.

Sociālo tīklu videoklipā, kurā tika paziņots par partnerību, Ronaldu potenciālajiem investoriem sacīja: "Mēs mainīsim NFT spēli un pacelsim futbolu nākamajā līmenī."

Lētākais NFT no "CR7" kolekcijas maksāja 77 ASV dolārus 2022. gada novembrī, taču gadu vēlāk tā cena bija aptuveni viens dolārs.

Prasības iesniedzēji apgalvo, ka Ronaldu "Binance" reklamēšana izraisīja Kaimanu salās reģistrētās kriptovalūtu biržas meklējumu skaita pieaugumu par 500%.

Tiek apgalvots arī, ka tas licis cilvēkiem izmantot firmu, lai ieguldītu tā dēvētajos "nereģistrētajos vērtspapīros", piemēram, "Binance" BNB kriptovalūtā.

Saskaņā ar ASV Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC) datiem šos aktīvus var uzskatīt par vērtspapīriem, un tāpēc slavenībām, kas tos apstiprina, ir jāievēro ASV likumi. 

38 gadus vecais Ronaldu ir viens no visu laiku vislabāk pelnošajiem futbolistiem pasaulē. Šobrīd viņš pārstāv Saūda Arābijas čempionāta komandu "Al-Nassr".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu