VIDEO un AUDIO Kas ir Latvijas auditorijas favorīti? Vai sievietes interesē F-1? Saruna ar komentētāju Aldi Putniņu

Čempionu brokastis #70
Matīss Kleinbergs
, Apollo.lv sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Kā vērtēt Freda Vasēra cīņu ar "Ferrari" sprunguļiem? Kāpēc Maikla Andreti projekts Pirmajai formulai (F-1) ir vērtīgāks par "Haas"? Vai Mikam Šūmaheram ir vieta F-1? Šos un virkni citu jautājumu TVNET GRUPAS raidieraksta "Čempionu brokastis" jaunākajā sērijā apspriedām ar F-1 komentētāju Aldi Putniņu, kurš savā darbā izjūt, ka pēdējos gados šajā sporta veidā ievērojami pieaugusi sieviešu auditorija. "Es teiktu, ka agrāk attiecība bija 100:1, tagad aptuveni 80:20."

Šī nenoliedzami, ja skatāmies tikai uz cīņu par čempiona titulu, bija vienmuļa sezona. Protams, cīņa par tālākajām vietām kopvērtējuma tabulā bija gana aizraujoša. Tomēr brīžos, kad svētdienas sacīkšu uzvarētājs par 95% ir skaidrs jau piektdienā, svarīgu lomu spēlē pārraides komentētājs. Tad nu sarunas pirmajā daļā Putniņš arī pastāstīja par komentēšanas darba specifiku un Latvijas auditorijas favorītiem.

Kā jau minēts, šogad vēsturiski dominējošu sezonu aizvadīja Makss Verstapens un "Red Bull" komanda. Nīderlandietis triumfēja 19 sacīkstēs, bet uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena tikai vienās no 22 divām sacīkstēm nestāvēja viens no abiem "buļļiem". Putniņš gan teic, ka arī tuvākie divi gadi līdz dzinēju noteikumu maiņai pārlieku lielu intrigu nesola.

"Esmu diezgan pārliecināts, ka mums tas pats čempions būs vēl divus gadus. Es ļoti ceru, ka kļūdos. Būšu sajūsmā, ja mana prognoze izrādīsies nepareiza, bet "Red Bull" iegūtais pārsvars... Viņi ir soli visiem priekšā izpratnē, kā šī [aerodinamikas] koncepcija strādā," sacīja Putniņš, piebilstot, ka šīs sezonas "McLaren" piemērs tomēr vieš kaut kripatiņu cerības.

Paliekot pie "Red Bull" tematikas, Putniņš arī pastāstīja, kāpēc "buļļu" panākumu arhitekts Adrians Ņūijs spēj radīt tik ģeniālus aerodinamiskos risinājumus. Un, nē, viņš neredz aerodinamikas plūsmu!

Protams, "Red Bull" sakarā ir arī vēl viens cits "karsts" temats - Serhio Peresa nomainīšana nākamās sezonas laikā. Meksikāņu pilota talanta cienītājiem Putniņa teiktais droši vien neliks pasmaidīt. Tomēr viņš arī piebilst, ka, pretēji valdošajam uzskatam F-1 fanu vidū, "Red Bull" Peresam neliek šķēršļus. Tieši otrādi - viņu interesēs ir panākt, ka meksikānis demonstrē pašu labāko sniegumu, kādu vien var.

Pieskārāmies arī tam, kāpēc Lānsam Strolam, lai cik bagāts viņa tēvs, varētu būt viena no sarežģītākajām situācijām Pirmajā formulā.

"Ja tu esi dzīvojis pārticībā, tev nav tās vilkmes vai arī iekšējā spiediena iet līdz galam, neskatoties uz situāciju. Tas tāpēc, ka tev viss ir bijis dzīvē," teic Putniņš.

Pirmais gads pie "Ferrari" stūres azotē ir francūzim Fredam Vasēram. Putniņš skaidroja, kāpēc šis "Ferrari" komandas bosa amats ir, iespējams, sarežģītākais visā F-1. Ņemot vērā, ka Itālijā "Ferrari" ir teju reliģijas vietā, šī zīmola F-1 komandai allaž ir jāsastopas ar papildu spiedienu, gan no Itālijas faniem, gan pašas kompānijas vadības.

Runājot par Vasēru, Putniņš viņa veikumu pirmajā sezonā uz "Ferrari" komandtiltiņa vērtēja kā labu. Viņaprāt, Vasēram ir aizlāpīt plaisu, kas izveidojās starp komandu un tās zvaigzni Šarlu Leklēru, kad vadītāja postenī atradās Matija Binoto.

Sarunas turpinājumā apspriedām vēl vienu pēdējos gados sasāpējušu F-1 tematu - tiesnešu darbu. Putniņš gan neierindojas starp tiesnešu darba skarbākajiem kritiķiem.

"Mēs varam vainot tikai to, ka noteikumi ir tādi, kādi tie ir. Un, ja mēs sāksim noteikumus pārrakstīt... Jo precīzāk aprakstīti ir noteikumi, jo vairāk mēs nonākam stūrī," par tiesnešu darbu sacīja Putniņš, skaidrojot, kāpēc situācijas glābējs varētu būt četrkārtējais čempions Sebastians Fetels.

Jau vairākus gadus uz F-1 sliekšņa nepacietīgi mīņājas Maikla Andreti un "Cadillac" potenciālais kopprojekts. Pretestību pret 11. komandu izrāda teju visas citas vienības, tai skaitā arī šā brīža vienīgā ASV komanda "Haas". Viens no galvenajiem argumentiem pret Andreti komandas pielaišanu F-1 ir tāds, ka šī vienība nenesīšot pievienoto vērtību.

"Runas, ka Andreti neko nepienes formulai, ir pilnīgas muļķības," skaidroja Putniņš, minot argumentus, kāpēc jaunais projekts būtu ar krietni lielāku pienesumu nekā, piemēram, "Haas".

Tad pie "Haas" "rīkles" ķērāmies divatā, uzskaitot argumentus, kāpēc no šīs komandas F-1 īsti jēgas nav.

Paturpinot par "Haas", pieskārāmies arī populārākajam uzvārdam pirmajā formulā. Runa, protams, ir par Miku Šūmaheru un viņa patriekšanu no "Haas". Putniņš gan uzskata, ka vāciešu pilots nav pelnījis vietu F-1: "Mēs nemeklējam viduvējību. Mēs meklējam ekselenci."

Līdzīgi kā pirms šīs sezonas aprunājāmies ar autosportistu Jāni Vanku, arī šajā sarunā tika pacelts Karlosa Sainsa temats. Konkrētāk - kā tieši viņu novērtēt. Putniņš gan bija nedaudz skeptiskāks nekā viņa kolēģis, neierindojot Sainsu starp top ešelona pilotiem.

Ņemot vērā, ka nākamgad līgumi beidzas lielākajai daļai F-1 pilotu, podkāsta nobeigumā Putniņš nosauca arī pilotu, kuru viņš vēlētos 2025. gadā redzēt citas komandas krāsās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu