VIDEO un AUDIO "Rīgas Zeļļi", olimpiskā kvalifikācija un latvieši NBA – saruna ar basketbola apskatnieku Lāci

Čempionu brokastis #71
Matīss Kleinbergs
, Apollo.lv sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET GRUPAS raidieraksta "Čempionu brokastis" jaunākajā sērijā uz sarunu aicinājām vienu no Latvijas basketbola zinošākajiem prātiem Reini Lāci, lai apspriestu kā mūsu basketbolistu gaitas otrpus okeānam, tā arī gaidāmo olimpiskā basketbola kvalifikāciju, kas norisināsies tepat Latvijā.

Podkāsta ievadā aprunājāmies par Latvijas un Igaunijas basketbola līgas (LIBL) debitantu jeb ambiciozo "Rīgas Zeļļu" projektu. Skaidrojot savu pozīciju Latvijas basketbola jaunajā klubā, Lācis norāda, ka pilda tāda kā skauta funkciju.

Gan basketbolā, gan citos sporta veidos ierasts, ka līgu jaunpienācējiem lielākoties tik spoži nesokas, tomēr "Rīgas Zeļļi" pēc 14 spēlēm ar 10 uzvarām ierindojas LIBL 4. vietā. Lācis neslēpj, ka komandā pirms sezonas savās prognozēs tik optimistisks bijis tikai kluba prezidents Edgars Buļs.

"Ja Edgars kaut kur ēterā teiktu, ka šo bija gaidījis, viņš nemelotu. Viņš aptuveni šādas bilances ieskicēja," sacīja Lācis.

Turpinājumā pievērsāmies Latvijas basketbola un sporta sabiedrības "jūtīgākajiem zobiem" - vai mums vajadzēja uzņemt olimpisko spēļu basketbola kvalifikācijas turnīru?

Piezīme - saruna notika vēl pirms Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma spēlēs atgriezt agresorvalstu sportistus.

"Es būtu varējis arī iztikt. Ja mēs skatāmies uz mani, Reini Lāci kā nodokļu maksātāju, nevis basketbola cilvēku. Man par to jau kaut kur prasīja. Mana nostāja ir tāda... Malači ir tās sporta federācijas, kuras ir iestaigājušas taciņu uz IZM un arī [Nacionālo] sporta padomi, kuras ir panākušas, ka var šādi nolobēt sporta pasākumus.

Tas pēc maniem uzskatiem ir labi. Lai jau mēs parādām to, ka sports ir laba lieta, ko vajag no valsts naudas atbalstīt, bet tad man gribētos, ka par katru šādu pasākumu, pat ja mēs pierādām, ka tas ir ekonomiski pamatoti, tad, lai pretim ir kaut kas atbilstošs jauniešu sportam," sacīja Lācis.

Ilggadējais basketbola apskatnieks arī nepiekrita idejai, ka ekonomisko un sportisko mērķu neizpildīšanas gadījumā atbildību ar savu amatu būtu jāuzņemas šā brīža Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretāram Kasparam Ciprusam.

Runājot par kvalifikācijas turnīra sportisko pusi, Lācis piekrīt, ka Latvijas izlase uzskatāma par favorīti visā Rīgas grupā. It sevišķi, ja ierindā būs arī Kristaps Porziņģis.

Lācis skaidro, ka Gruzijai šobrīd ir potenciāls parādīt augstāka līmeņa sniegumu nekā no viņiem līdz šim redzēts. Protams, pēc viņa domām, nedrīkst nenovērtēt arī Brazīliju, savukārt Melnkalnes sakarā Lācis ietur skepsi.

"Mūsu grupa būs interesanta no tādas perspektīvas, ka Filipīnas, Melnkalne, Brazīlija un Latvija, es teiktu, ir komandas ar četriem pavisam atšķirīgiem spēles stiliem," turpina Lācis.

Sarunas turpinājumā pārgājām pie latviešiem NBA. Salīdzinoši nesen par korekcijām līguma nosacījumos ar Oklahomsitijas "Thunder" vienojās Dāvis Bertāns. Jaunie nosacījumi paredz, ka viņš pat teorētiski nākamsezon vairs nevar kandidēt uz garantētiem 16 miljoniem ASV dolāru, savukārt latvieša līguma garantētā summa nākamajā sezonā kļuva par 250 tūkstošiem lielāka (5,25 miljoni ASV dolāru).

Lācis tad arī ieskicēja, ko šādas līguma izmaiņas nozīmē latvieša nākotnei NBA. Varētu šķist, ka Bertāns šogad varētu būt ļoti interesants mērķis potenciāliem maiņas darījumiem, jo tādējādi kāda komanda nākamsezon spētu ietaupīt 11 miljonus ASV dolāru. Tomēr šajā situācijā, kā izceļ Lācis, aspekts, kuru jāņem vērā ir fakts, ka Bertāns pārstāv "Thunder". Teju jebkura cita NBA komanda latvieti, iespējams, arī aizmainītu, bet "Thunder" un tās ģenerālmenedžerim Semam Presti šāds darījums, kā norāda Lācis, arī var nebūt tik saistošs.

Paturpinot par NBA finansēm, aprunājāmies arī par tā saukto algu griestu otro slieksni jeb tiešā tulkojumā - otro priekšautu (second apron). Nonācām pie secinājuma, ka šis jaunievedums, lai arī palīdzēs ierobežot komandas, kuras savas finanses pārtērē, novedīs arī pie visai sliktām sekām.

Nobeigumā, runājot par komandām, kurām būs jāsaskaras ar otro algu griestu slieksni, nonācām pie Bostonas "Celtics" un Kristapa Porziņģa. Apspriedām, kas "ķeltiem" šobrīd pietrūkst, kā izskatās Porziņģis un vai viņš šogad beidzot atgriezīsies Visu zvaigžņu spēles pieteikumā?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu