Arvis Sprude. Viens no labākajiem pasaulē

CopyDraugiem X Whatsapp
Arvis Sprude
Arvis Sprude Foto: Race Around Poland

Latvijas ultra riteņbraucējs Arvis Sprude jūlijā Polijā izcīna trešo vietu pasaules čempionātā. Distanci apkārt Polijai viņš veica 186 stundās, 28 minūtēs un 59 sekundēs. Šajā laikā nobrauca 3618 kilometrus. Trase Sprudem bija zināma. 2021. gadā viņš tajā pašā distancē uzvarēja sacensībās "Race Around Poland".

Ar Sprudi kopā bija četru cilvēku atbalsta komanda. Viņu pavadīja vieglā automašīna un kemperis. 

Stundas miegam šajā laikā bija ļoti limitētas, jo, kamēr guli, citi var virzīties uz priekšu... un uz to nav viegli noraudzīties.

Šīs bija vienas no sacensībām Sprudes karjerā, kurās jācīnās ar sevi, jāpārlauž sevi un arī pašos smagākajos brīžos, kad apziņa aptumšojusies, jāpaļaujas uz komandas dalībnieku atzinumu par nepieciešamu atpūtu. Neadekvātā stāvoklī uz ceļa ir bīstami atrasties.

Pirms sacensībām komanda izstrādā savu taktiku, pie kādas pieturēties un kas nestu rezultātu, bet ne vienmēr plāns sakrīt ar realitāti. Sacensību laikā stratēģiju nākas mainīt, un tas var izsist no ritma. Galvenokārt jau mentāli.

"Šajā gadā, šajā dienā, tas bija labākais, ko es varēju izdarīt," par izcīnīto trešo vietu pasaules čempionātā TVNET sacīja Sprude. "Labāk es jebkurā gadījumā nevarēju. Pirms sacensībām jau teicu, ka es būtu ļoti priecīgs par vietu Top 5 un par labāko trijnieku varēšu sev uzsist pa plecu. Varu uzsist sev pa plecu."

Arvis Sprude
Arvis Sprude Foto: Arno Ķikurs

Distancē viņam viņam vairākkārt nācās saskarties ar "nelūgtiem draugiem", kuri smadzenēm sūta negatīvus signālus un spiež nokāpt no divriteņa, mest mieru.

"Šoreiz bija diezgan traki. Bija diena, kad komanda mani nolika mierā uz stundu un bija nepieciešams paņemt pauzi. Sāka realitāte ar iedomu pasauli saplūst kopā. Un nesaproti vairs, kas ir realitāte, un sāc arī neadekvāti uzvesties," pauda Sprude.

"Man pašam kaut kādos mirkļos paliek mazliet bailīgi. Ka tas neatstāj kaut kādas psiholoģiskas sekas. Visi, kas man bija līdzās, teica, ka tik neadekvātu - kā es runāju un izturos - nebija mani nekad redzējuši. Tas man liek aizdomāties."

Par pasaules čempionu Polijā kļuva zviedrs Džimijs Rons, kurš trasi veica 163 stundās, 26 minūtēs un 35 sekundēs. Otro vietu izcīnīja vācietis Rainers Stainbergers, kurš trasē pavadīja 167 stundas, 28 minūtes un 3 sekundes.

Ikdienā Sprude ir Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas sporta skolotājs. Viņš strādā arī ar latviešu tautas dejām, vadot deju kolektīvu "Bandava".

Vairāk par spilgtākajiem 2023. gada notikumiem Latvijas sportā lasi šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar LVBET Scores.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu