Vai anālais vibrators līdzēja uzvarēt pasaules čempionu šahā? (8)

Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyDraugiem X Whatsapp
Magnuss Kārlsens un Hanss Nīmans
Magnuss Kārlsens un Hanss Nīmans Foto: kolāža

2022. gadā šaha pasauli satricināja savdabīgs skandāls. Tik savdabīgs, ka izplatījās krietni ārpus šaha aprindām. Krāpšanās šahā nav nekas jauns, bet skandāls par varbūtēju anālā vibratora izmantošanu pretinieka apspēlēšanai bija kaut kas nedzirdēts.

19 gadus vecais amerikāņu lielmeistars Hanss Nīmans vēl nesen bija mazpazīstams, bet tagad grūti būs atrast šahistu, kurš nebūtu dzirdējis par Nīmana anālā vibratora skandālu. Jaunais šahists acumirklī kļuva slavens, kad par visu laiku labāko šahistu dēvētais pasaules čempions Magnuss Kārlsens viņu savstarpējā spēlē padevās jau pēc pirmā gājiena.

Kaut īsti nav zināms, no kurienes cēlās baumas par vibrējoša bezvadu anālā vibratora izmantošanu negodīgai spēlei, baumas par to izplatījās zibens ātrumā. Kārlsens un arī citi pasaules līmeņa šahisti pauda aizdomas par Nīmana negodīgu spēli. Tika sākta viņa iepriekšējo spēļu pētīšana un vētīšana, analizēšana ar datoru algoritmiem, līdz Nīmans bija spiests atzīties, ka tiešām ne vienmēr ir spēlējis godīgi. Viņš atzinās, ka ir krāpies (izmantojis datora palīdzību labāko gājienu izvēlei) šaha spēlēs, kas tika izspēlētas internetā. Pēc šīs atzīšanās lielākā pasaules šaha platforma Chess.com slēdza Nīmana profilu.

Šaha sabiedrība sadalījās divās nometnēs, vieni atbalstīja Kārlsenu, otri uzskatīja, ka apsūdzībām nav pierādījumu un Kārlsens nav spējīgs pieņemt zaudējumus. Bet pats Nīmans Kārlsenu un vēl vienu elites šahistu Hikaru Nakamuru, un portālu Chess.com iesūdzēja tiesā par nomelnošanu. Prasības summa – 100 miljoni.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu