Snaiperu komanda, kas nepadodas un reti kļūdās

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas izlases basketbolisti
Latvijas izlases basketbolisti Foto: FIBA.com

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2023. gada rudenī sarūpēja negaidītu, taču ļoti patīkamu pārsteigumu. Kaut traumu dēļ nevarēja spēlēt potenciālie komandas līderi Kristaps Porziņģis, Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks, valstsvienībai debija Pasaules kausā izdevās varena – izcīnīta piektā vieta. Vien nedaudz pietrūka veiksmes, lai Latvijas izlase iekļūtu pusfinālā un cīnītos par medaļām.

Pirms sešiem gadiem Latvijas izlase izcīnīja piekto vietu Eiropas čempionātā, kas šajā turnīrā ir labākais panākums kopš valsts neatkarības atgūšanas. Talantīgā basketbolistu paaudze viesa cerības, ka valstsvienība nākamajos lielajos turnīros būs nopietna medaļu pretendente. Tomēr notika gluži pretējais. Latvijas izlasei neizdevās kvalificēties ne Eiropas čempionātam, ne Pasaules kausam, ne olimpiskajām spēlēm.

Latvijas izlase bija nokļuvusi tā dēvētajā pagrabā – Pasaules kausa atlases sacensības bija jāsāk no priekškvalifikācijas. Valstsvienības stūri pārņēma Itālijas treneris Luka Banki, kurš soli pa solim ar pacietīgu darbu veda komandu pretī mērķim – pirmo reizi kvalificēties Pasaules kausam. Neatkarīgi no tā, kādi spēlētāji bija pieejami Latvijas izlases sastāvā, Banki vadītā komanda krāja vienu uzvaru pēc otras.

Komanda mērķi sasniedza, taču profesionālais sports ir nežēlīgs – spēlētāju traumas pamatīgi ietekmēja sastāva komplektāciju dalībai Pasaules kausā. Pirms turnīra traumas guva trīs potenciālie komandas līderi Porziņģis, Lomažs un Strēlnieks, kuriem čempionāta otrajā spēlē pievienojās kapteinis Dairis Bertāns. Ja pilnā sastāvā Latvijas izlasi varēja uzskatīt par nopietnu draudu pasaules lielvalstīm, tad ar tik lieliem iztrūkumiem prognozes bija ievērojami skeptiskākas. Tomēr ar neatlaidīgu darbu, ticību saviem spēkiem un fanu atbalstu basketbolisti pārsteidza pasauli.

Pasaules kausa grupu turnīra pirmajā kārtā Latvijas izlase uzveica Eiropas un olimpisko vicečempioni Franciju, bet otrajā kārtā izdevās pārspēt Eiropas un pasaules čempioni Spāniju. Šīs neticamās uzvaras parādīja, ka mazā Latvija pat bez vairākiem līderiem spēj konkurēt ar basketbola lielvalstīm. Sensacionālie panākumi tika izcīnīti ar raksturu, ne mirkli nepadodoties – pret Spāniju mūsējie atspēlējās no -12, pret Franciju no -13. 

Pavisam nedaudz pietrūka, lai pasakainais stāsts turpinātos. Ceturtdaļfinālā pret Vāciju izdevās atspēlēt 12 punktu starpību. Spēles pēdējās sekundēs Dāvis Bertāns, kurš Pasaules kausā starp visiem dalībniekiem trāpīja visvairāk trīspunktnieku (kopumā 24), netrāpīja tālmetienu, kas Latvijai būtu atnesis vēl vienu neticamu uzvaru. Pietrūka vien daži centimetri, varbūt pat milimetri. Tūkstošiem līdzjutēju arēnā, Esplanādē un citviet pie ekrāniem pāris sekundes aizturēja elpu. Tomēr bumba lidoja grozam secen, prieka saucienu vietā bija smaga nopūta.

Pēc smagā zaudējuma Latvijas izlase spēja atrast spēkus turpināt cīņu. Izdevās izcīnīt divas uzvaras, kas ne tikai deva svarīgus reitinga punktus, bet bija arī panākumi principiālos dueļos - pret Banki dzimteni Itāliju un Latvijas kaimiņzemi Lietuvu. Turnīra noslēdzošajā spēlē Latvijas izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars izpildīja 17 rezultatīvas piespēles, labojot Pasaules kausa rekordu. Vēlāk viņu iekļāva turnīra otrajā simboliskajā izlase, bet Banki tika atzīts par Pasaules kausa labāko treneri.

Latvijas izlase Pasaules kausā trāpīja visvairāk tālmetienu – astoņās spēlēs kopumā 110. Otrajā vietā ierindojās bronzas medaļniece Kanāda ar 102 trāpījumiem. Arī precizitāte Latvijas izlasei no tālās distances bija teicama – 42,1%, kas turnīrā bija otrais labākais rādītājs pēc Lietuvas (42,2% jeb 86 no 204).

Latvijas basketbolisti spēlēja kā komanda, izpildot 195 rezultatīvas piespēles, kas bija lielākais rādītājs turnīrā. Latvija bija viena no divām komandām Pasaules kausā, kas vidēji mačā pieļāva mazāk par 10 kļūdām. Latvijas izlase kļūdījās 9,8 reizes, bet Grieķijas valstsvienība, kas aizvadīja par trim mačiem mazāk – 8,8 reizes.

Četri spēlētāji vidēji astoņos mačos guva vismaz 12 punktus – Andrejs Gražulis (14,4), Rolands Šmits (13,0), Artūrs Žagars (12,4) un Dāvis Bertāns (12,0), kas ir vēl viens apliecinājums, ka Latvijas izlase spēlēja kā komanda, nevis paļāvās uz atsevišķiem līderiem.

Vairāk par spilgtākajiem 2023. gada notikumiem Latvijas sportā lasi šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar LVBET Scores.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu