Igaunija aicina Franciju nepieļaut agresorvalstu sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas parlamenta deputāti vēstulē Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un Francijas un Igaunijas parlamentāro attiecību grupas priekšsēdētājam Lukam Lamiro aicinājuši Franciju kā nākamo olimpisko spēļu rīkotājvalstij nepieļaut sportistu ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm dalību spēlēs.

Vēstulē, kuru parakstīja 71 Rīgikogu deputāts, pausts, ka pretrunā Igaunijas vērtībām ir Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmums ar neitrāla sportista statusu nākamgad Parīzē gaidāmajās olimpiskajās spēlēs atļaut piedalīties agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem.

Deputātu vēstulē norādīts, ka SOK lēmumu ļaut neitrālajiem sportistiem piedalīties olimpiskajās spēlēs pamato ar "cilvēktiesību ievērošanu".

"Mēs uzskatām, ka slepkavības, iznīcināšana un terors nav savienojami ar olimpiskajiem principiem. Kopš 2022. gada februāra, kad Krievija sāka visaptverošu iebrukumu Ukrainā, Ukrainas ģenerālprokuratūra ir reģistrējusi vairāk nekā 110 000 kara noziegumu gadījumu. Tāpēc mēs uzskatām, ka līdz brīdim, kamēr karš netiks izbeigts, Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nevajadzētu ļaut piedalīties starptautiskās sacensībās, tostarp olimpiskajās spēlēs - pasaules nozīmīgākajās sporta sacensībās," pauduši Igaunijas parlamenta deputāti.

Vēstulē atgādināts, ka 2022. gada 18. okobrī Igaunijas parlaments Krieviju atzina par teroristisku režīmu un valsti, kas atbalsta terorismu.

"Diktatori un autoritāri režīmi ierasti izmanto sportu kā ieroci savas ietekmes paplašināšanai. Krievijai un Putina režīmam sports galvenokārt ir politisks instruments; to skaidri pierāda fakts, ka Krievijā ir valsts sponsorēta dopinga programma. Mēs nevaram ignorēt faktu, ka šos sportistus atbalsta viņu valdības, kā arī uzņēmumi, kas atbalsta pašreizējos režīmus Krievijā un Baltkrievijā. Turklāt pēdējos gados mēs esam redzējuši, ka Krievija izmanto "neitrālu" sportistu klātbūtni starptautiskās sacensībās savā valsts propagandā, kas ietver agresora armijas slavināšanu un militārās rekrutēšanas veicināšanu. Aizliegums Krievijas sportistiem, kas pašlaik dienē militārajā dienestā, to pienācīgi nenovērš," teikts paziņojumā.

Deputāti uzstāj, ka Igaunijas parlaments saskata morālu pienākumu iestāties par mieru Eiropā un nevar vienkārši nerīkoties, kad SOK nolemj atļaut 2024. gada olimpiskajās spēlēs piedalīties agresorvalstu sportistiem. Turklāt ir pienācis laiks atgādināt SOK, ka viņu lēmums ir pretrunā viņu pašu oficiālajām vērtībām, kas noteic, ka "olimpiskās kustības mērķis ir veicināt miermīlīgas un labākas pasaules veidošanu [...] SOK mudina visas ANO dalībvalstis parakstīt olimpisko pamieru un rast miermīlīgus un diplomātiskus risinājumus konfliktiem visā pasaulē."

Tāpēc 71 deputāts no Igaunijas parlamenta aicina Franciju kā rīkotājvalsti neļaut sportistiem ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm ierasties Francijā uz 2024. gada olimpiskajām spēlēm. Igaunijas parlamentā ir 101 deputāts.

"Tas ir jādara Ukrainas sportistu kopienas, sportistu visā pasaulē un nākamo paaudžu, kuras ir pelnījušas dzīvot pasaulē, kur agresija kā politisks instruments ir pilnībā diskreditēta, un ir saglabātas vērtības, kas mums ir dārgas kā olimpiskās kustības daļai," lasāms vēstulē.

Jau ziņots, ka SOK 8. decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem. Patlaban neitrālu sportistu statusā olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu