Aizsardzības ministrs Šilovs

CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Šilovs (pa kreisi) un Artūrs Irbe
Artūrs Šilovs (pa kreisi) un Artūrs Irbe Foto: Edijs Pālens/LETA

Hokeja vārtsargs Artūrs Šilovs šogad piedzīvoja to, kas droši vien pat sapņos nerādījās. Vienā gadā debitēt Nacionālajā hokeja līgā (NHL), izcīnīt ar Latvijas izlasi bronzu pasaules čempionātā un iegūt turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu – šāda kombinācija šķiet neticama, taču Latvijas hokejistam tas izdevās.

22 gadus vecais Šilovs februārī debitēja NHL, savā pirmajā spēlē atvairot 22 no 27 pretinieku metieniem (81,5%) un piedzīvojot zaudējumu Vankūveras "Canucks" sastāvā ar 4:6 pret Ņujorkas "Rangers". Ugunskristības nebija sevišķi veiksmīgas, taču kopumā piecās spēlēs, kurās jaunajam vārtsargam deva iespēju sevi pierādīt uz NHL skatuves, Šilovs spēlēja cienījami – vidēji 90,8% atvairīti metieni un ielaistas 2,75 ripas.

"Canucks" sistēmā Šilovs joprojām ir nākotnes, nevis tagadnes projekts, tāpēc Latvijas hokejistam pagaidām nav izdevies atgriezties NHL, jo priekšā ir krietni pieredzējušāki spēlētāji. Tomēr ar lielu gandarījumu Vankūveras kluba vadība varēja raudzīties pavasarī aizvadīto pasaules čempionātu, kur Šilovs uz ledus mirdzēja, nopelnot vairākus individuālos apbalvojumus – turnīra vērtīgākais spēlētājs, labākais vārtsargs, Top 3 labākais Latvijas izlases spēlētājs un zvaigžņu komandas dalībnieks.

Latvijas hokeja fani par jaunā vārtsarga sniegumu bija tādā sajūsmā, ka viņam sociālajos tīklos tika apsolīti dažnedažādi labumi. Solījumi sākās ar vienādu ievadu: "Šilov, es tev..." Perspektīvais vārtsargs tik daudz reižu glāba Latvijas valstsvienību no vārtu zaudējuma, ka daudzi fani viņu jokojot izvirzīja aizsardzības ministra amatam.

Šilovs pasaules čempionātā 10 mačos atvairīja 258 metienus. Otrs lielākais atvairīto metienu skaits šajā turnīrā bija sudraba medaļnieces Vācijas izlases vārtsargam Matiasam Nīderbergeram, kurš tika galā ar 186 pretinieku raidījumiem. Latvijas ripu ķērājs vidēji mačā ielaida 2,2 ripas un atvairīja 92,14% pretinieku metienu.

Pasaules čempionāta MVP balvu iepriekš ir saņēmušas tādas hokeja zvaigznes kā čehs Jaromīrs Jāgrs (2015. gadā), kanādietis Marks Stouns (2019. gadā), amerikānis Patriks Keins (2018. gadā), šveicietis Romans Josi (2013. gadā) un daudzi citi meistari. Pēdējo 10 gadu laikā MVP balvu ieguvuši trīs vārtsargi – Šilovs, kā arī Somijas hokejisti Jusi Olkinuora (2022. gadā) un Peka Rinne (2014. gadā). Latvijas vārtsargs pievienojies elitārai kompānijai.

Vairāk par spilgtākajiem 2023. gada notikumiem Latvijas sportā lasi šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar LVBET Scores.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu