Latviešu zinātnieku izstrādāta metodoloģija ļaus noteikt neatļautas manipulācijas ar sliecēm

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes zinātnieki izstrādājuši metodoloģiju slieču tehniskās kontroles pilnveidei, ko starptautiskā sporta pasaule varētu pilnībā aprobēt līdz nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm 2026. gadā, informēja RTU.

RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Mehānikas un mašīnbūves institūta zinātnieki ar renes sporta veidiem saistītus pētījumus sāka pirms vairāk nekā desmit gadiem, tobrīd cenšoties izzināt, kā slieču virsmas apstrāde ietekmē slīdēšanu pa ledu. Kopš tā laika veikti dažādi pētījumi, piemēram, Latvijas zinātnes padomes projektā "Ar oglekli bagātināti daudzfunkcionāli nanostrukturētie viedie pārklājumi (NVP) augsto tehnoloģiju lietojumiem un to iegūšana, izmantojot lieljaudas magnētiski saspiestās plazmas metodi" attīstītas zināšanas par mikrocietības mērījumiem, iekļaujot arī virsmas ar nanopārklājumiem. Tajā gūtā pieredze un zināšanas ļāvusi izstrādāt jauno slieču cietības kontroles metodi.

Piedāvātā metodoloģija ļaus uzskatāmi noteikt, vai ar sliecēm ir veiktas neatļautas manipulācijas, ko nevar konstatēt ar līdzšinējo metodi. Institūta vadošie pētnieki prognozē, ka tā pietuvinās sacensības apstākļiem, kur sportista meistarībai būs lielāka ietekme uz rezultātu nekā noteikumiem neatbilstošiem slieču apstrādes paņēmieniem.

Ar zinātnieku pētījumu un veikumu precīzākā slieču parametru raksturošanā un slīdēšanas īpašību uzlabošanā iepazinusies Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija.

Zinātnieki arī sadarbojas ar Latvijas bobsleja un skeletona izlasēm kamanu slieču ģeometrijas un cietības mērījumu veikšanā, palīdzot sportistiem labāk sagatavoties sacensībām.

Mērījumi tiek veikti "Mitutoyo" laboratorijā RTU. Laboratorisko aprīkojumu dimensiju mērīšanai nodrošina uzņēmums "Mitutoyo Poland Sp.o.o.".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu