Ābols par psiholoģisko spiedienu hokejā: Vakar tevi aplēja ar samazgām, šodien ar tevi grib fotografēties

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Hokeja treneris Artis Ābols
Hokeja treneris Artis Ābols Foto: IIHF.com

Latvijas U-20 vīriešu hokeja izlase sestdien Gēteborgā pasaules junioru čempionāta uzvarētajā grupas spēlē ar Vāciju neļāva Vācijai ar tālajām piespēlēm izvirzīt uzbrucējus labās metienu pozīcijās ātrajos uzbrukumos un labi realizēja savas vārtu gūšanas iespējas, Latvijas valstsvienības galvenā trenera Arta Ābola teikto pēc spēles citē Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Jau ziņots, ka sestdien Latvija pēdējā grupas cīņā ar 6:2 (3:0, 2:1, 1:1) pārspēja Vācijas vienaudžus, saglabājot izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā.

Latvijas labā divus vārtus guva Sandis Vilmanis, bet pa reizei Vācijas vārtsargu pārspēja Ēriks Mateiko, Rodžers Bukarts, Pēteris Bulāns un Rainers Dārziņš.

"Mēs veicām tikai nelielas izmaiņas, ļaujot viņiem pilnu ripas kontroli. Mēs nepresingojām pretinieku aizsargus, jo viņi grib ar tālām piespēlēm spēlēt. Viena, otra piespēle, un uzbrucēji saņem ripu aiz aizsargu muguras pilnā ātrumā," par spēles plānu saka treneris.

"Tāpēc mēs no pretiniekiem nedaudz atgājām, bet momentu realizācija mums bija līmenī," turpina Ābols. "Mēs mazākumā neielaidām vārtus un vairākumā iemetām, un tie vienmēr ir priekšnosacījumi, lai uzvarētu."

Ābols stāsta, ka pirms spēles runāts par to, ka komanda laukumā dodas uzvarēt un "beidzot sākt spēlēt".

"Pēc trim spēlēm, kad tev ir nulle iemestu vārtu, tu lūdz dievu, lai tie vārti "atnāk", un par laimi tie "atnāca" un "atnāca" ātri," par vārtu attiecību 0:20 pirms spēles un trim iemestajiem "goliem" pirmajā trešdaļā saka treneris.

"Bija labs periods. Sastāvdaļas jau klasiskās - mēs neielaidām mazākumā, iemetām vairākumā, mums bija labs vārtsargs, komanda cīnījās viens par otru, un bija rezultāts," saka Ābols, atgādinot, ka pirmajās trijās spēlēs pretī nāca šī sporta veida "grandi", bet Vācija bija vienkārši laba komanda.

"Es nezinu vai tā ir Latvijas hokeja burvība vai specifika, vai visdrīzāk visa hokeja burvība, ka vakar tevi aplēja ar samazgām, šodien ar tevi grib fotografēties," par psiholoģisko spiedienu pēc trim spēlēm un komentāriem par komandu saka Ābols.

"Mums nebija "golu", mums bija "caurs" mazākums, mums nebija vairākuma, respektīvi, mums nebija nekā. Mums bija pārgājis pāri ceļa rullis ar vārtu attiecību 0:20," par situāciju pēc trim spēlēm saka Ābols, atzīstot, ka viņam nav "Instagram" un "Facebook" kontu un ka komentārus viņš nelasa. "Bet cepuri nost šo puiku priekšā, kuri šodien parādīja, ka viņi var piecelties! Malači."

Treneris uzsver, ka šī Latvijas spēlētājiem un pašam trenerim ir milzīga pieredze: "Es tādā situācijā nekad nebiju bijis. Man prieks, ka mēs tikām cauri."

Viņš atgādina, ka vēl nav zināms, vai Latvija, kura jau aizvadījusi visas grupas spēles, iekļūs ceturtdaļfinālā, jo Vācijai vēl jāspēlē ar Kanādu un viens Vācijas iegūts punkts var likt latviešiem spēlēt par vietas saglabāšanu labāko skaitā.

"Latvijas U-20 izlasei tā ir otrā uzvara grupu turnīrā 10 gadu laikā. Jāskatās uz šo. Tajā pašā laikā mēs redzam lielvalsti Šveici, kas bija tādā pat situācijā un mata tiesu no tā, lai spēlētu par palikšanu elites divīzijā".

A grupā līdere ar deviņiem punktiem trīs spēlēs ir Zviedrija, sešus punktus ir sakrājusi Kanāda, pa trim punktiem ir trīs cīņas aizvadījušajām Vācijai un Somijai un četrus mačus nospēlējušajai Latvijai.

Svētdien Vācijas hokejisti tiksies ar Kanādu, un Somija spēkosies ar Zviedriju. Ja noslēdzošajās apakšgrupas spēlēs Vācija un Somija vairs netiks pie punktiem, tad vērā tiks ņemta gūto un ielaisto vārtu attiecība Latvijas, Vācijas un Somijas savstarpējos mačos.

Savukārt, ja Somija izcīnīs vismaz vienu punktu pret zviedriem, tad Latvija uzreiz iekļūs ceturtdaļfināla, bet, ja pie punktiem tiks vācieši, tad Latvijai nāksies cīnīties par palikšanu elites divīzijā.

Latvijas hokejisti pirmajās spēlēs piedzīvoja trīs "sausos" zaudējumus - 0:6 pret Zviedriju, 0:10 pret Kanādu un 0:4 pret Somiju.

B grupas līdere ar deviņiem punktiem trīs cīņās ir Slovākija, astoņus punkts iekrājusi ASV, četri punkti ir Čehijai, Šveice izcīnījusi trīs punktus, bet Norvēģija četrās spēlēs ir palikusi bez punktiem un cīnīsies par vietas saglabāšanu elites divīzijā.

Četras labākās komandas iekļūst ceturtdaļfinālā, bet piektajā vietā esošā komanda aizvada vienu spēli par palikšanu elitē.

Šogad pasaules čempionātā drīkst piedalīties 2004.gadā dzimušie un jaunāki spēlētāji.

Meistarsacīkstes no 26.decembra līdz 5.janvārim norisinās Gēteborgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu