Pretsāpju līdzeklis kļūst par aizliegto vielu sportā (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), sākot ar 2024. gada 1. janvāri, aizliegto vielu sarakstu papildinājusi ar pretsāpju līdzekli tramadolu.

Saskaņā ar WADA datiem tramadola lietošana sporta pasaulē pēdējos gados ir ievērojami pieaugusi - galvenokārt riteņbraukšanā, regbijā un futbolā -, un rezultātā organizācija ir padziļināti izpētījusi šo līdzekli.

Vairāk nekā desmit gadu pētījumu rezultātā noskaidrots, ka uz sintētisko opioīdu bāzes veidotajam pretsāpju līdzeklim ir atkarību izraisoša iedarbība, tāpēc tas iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Jāatzīmē, ka tramadols riteņbraukšanā ir aizliegts kopš 2019. gada. Piemēram, Norvēģijā tas tiek klasificēts kā narkotiskā viela.

WADA arvien vairāk pievērš uzmanību pretsāpju līdzekļu lietošanai, jo vairākos sporta veidos tie tiek izmantoti pārāk daudz.

Īpaši daudz par pretsāpju līdzekļu lietošanu tika runāts 2022. gada futbola Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīra laikā. Futbola kalendārs kļuvis daudz blīvāks, un pretsāpju līdzekļu lietošana ir kļuvusi arvien izplatītāka.

Piemēram, bijušais Serbijas futbola izlases un Vācijas bundeslīgas kluba Dortmundes "Borussia" spēlētājs Nevens Subotičs intervijā laikrakstam "Die Welt" iepriekš atklāja, ka pretsāpju zāles pirms spēlēm tiek dalītas kā konfektes - katrs var ņemt, cik grib.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu