Transpersonu dalībai olimpiskajās spēlēs nosaka stingrākus nosacījumus (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habarda kļuva par pirmo transpersonu, kas piedalījusies olimpiskajās spēlēs
Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habarda kļuva par pirmo transpersonu, kas piedalījusies olimpiskajās spēlēs Foto: EPA/Scanpix

Salīdzinot ar iepriekšējām Olimpiādēm, transpersonām būs jāizpilda stingrāki nosacījumi, lai varētu piedalīties 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, vēsta portāls "Inside The Games".

Nolemts, ka transpersonām pāreja uz pretējo dzimumu jāveic līdz 12 gadu vecumam, lai varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs. Šāds lēmums pieņemts, lai izvairītos no negodīgas konkurences sieviešu sacensībās fiziskā pārspēka dēļ.

Līdz šim Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadlīnijas ļāva transpersonām startēt sieviešu konkurencē, ja viņu testosterona līmenis vismaz 12 mēnešus pirms sacensībām bija mazāks par 10 nanomoliem litrā.

Nosacījumu, ka transpersonām dzimuma maiņa jāveic līdz 12 gadu vecumam, jau iepriekš atbalstījusi Starptautiskā Vieglatlētikas savienība ("World Athletics") un Starptautiskā Peldēšanas federācija ("World Aquatics").

"Sieviešu sacensību konkurences aizsargāšana ir prioritāte," paudis "World Athletics" prezidents Sebastjans Ko, kurš Lielbritānijai izcīnīja zelta medaļas 1500 metru skrējienā 1980. gada Maskavas un 1984. gada Losandželosas spēlēs.

"Zinātnieki uzskata, ka, pāreju veicot pēc pubertātes sākšanās, tiek iegūtas priekšrocības, kas ir netaisnīgi," norādījis "World Aquatics" prezidenta Husaina al-Musallama pārstāvis Džeimss Pīrss.

2021. gada Tokijas spēlēs Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habarda kļuva par pirmo transpersonu, kas piedalījusies Olimpiādē. Tobrīd 43 gadus vecā sportiste startēja svara kategorijā līdz 87 kilogramiem.

Lai gan iepriekš Habarda bija guvusi panākumus svarcelšanā, dalība olimpiskajās spēlēs izvērtās nesekmīga, jo viņa nepacēla stieni nevienā no trim mēģinājumiem (120, 125 un 125 kg).

2012. gadā Habarda sāka hormonu terapiju, lai pārietu uz sieviešu dzimumu. Pēc pieciem gadiem viņa pirmo reizi startēja starptautiskās svarcelšanas sacensībās.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu