25 pilsētas pieteikušās rīkot 2030. gada Geju spēles (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Geju spēļu medaļas 2018. gadā Parīzē
Geju spēļu medaļas 2018. gadā Parīzē Foto: AFP/Scanpix

25 pilsētas no sešiem kontinentiem pieteikušās rīkot 13. Geju spēles, vēsta Geju spēļu federācija ("The Federation of Gay Games").

Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 2025. gada novembrī. Tiek prognozēts, ka Geju spēles, kas ilgs nedēļu, pulcēs aptuveni 10 tūkstošus dalībnieku.

Geju spēļu federācija pauž gandarījumu, ka rekordliels pilsētu skaits izrāda vēlmi rīkot sporta un kultūras pasākumu LGBT (geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu) kopienai.

Savu kandidatūru 13. Geju spēļu rīkošanai izvirzījušas: Adelaide, Melburna, Pērta (Austrālija), Sanpaulu (Brazīlija), Edmontona, Vankūvera (Kanāda), Frankfurte (Vācija), Atēnas (Grieķija), Oklenda (Jaunzēlande), Keiptauna, Johannesburga (Dienvidāfrikas Republika), Taipeja (Taivāna), Liverpūle, Londona (Lielbritānija), Atlanta, Birmingema, Bostona, Denvera, Honolulu, Maiami, Mineapolisa, Okrīka, Sanantonio, Sandjego un Sietla (ASV).

Geju spēļu federācijas aplēses liecina, ka pasākuma organizēšana sniedz lielu ekonomisko ieguvumu rīkotāju pilsētām. 2018. gadā Parīzē ieguvums esot bijis 107 miljoni eiro, savukārt 2014. gadā Klīvlendā/Akronā aptuveni 52 miljoni ASV dolāru.

Pirmo reizi Geju spēles notika 1982. gadā Sanfrancisko (ASV). Arī pēc četriem gadiem pasākums risinājās turpat. 1990. gadā Geju spēles rīkoja Vankūvera (Kanāda), bet pēc četriem gadiem Ņujorka (ASV).

1998. gadā Geju spēles pirmo reizi notika Eiropā, kad pasākumu rīkoja Amsterdama (Nīderlande), savukārt pēc četriem gadiem organizēšanu uzņēmās Sidneja (Austrālija).

Geju spēles rīkojušas arī Čikāga (ASV, 2006. gadā), Ķelne (Vācija, 2010. gadā), Klīvlenda/Akrona (ASV, 2014. gadā) un Parīze (Francija, 2018. gadā).

2023. gadā Geju spēlēm bija divas rīkotāju valstis – Honkonga un Meksika (Gvadalahara).

Nākamās Geju spēles paredzētas 2026. gadā Valensijā (Spānija).

Geju spēles ir atvērtas visiem, kas vēlas piedalīties, neatkarīgi no seksuālās orientācijas, un tām nav kvalifikācijas sacensību. Dalībnieki nāk no daudzām valstīm, tostarp tādām, kur homoseksualitāte ir nelikumīga.

Līdzīgi kā tradicionālajās olimpiskajās spēlēs, arī Geju spēlēs atklāšanas ceremonijā tiek iedegta uguns. 

Geju spēlēs dalībnieki sacenšas vairāk nekā 30 dažādos sporta veidos, tostarp basketbolā, futbolā, volejbolā, tenisā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu