Lietuvas Seima spīkere: Krievijas propaganda izmanto sportistu uzvaras

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

​Francijai ir jānodrošina, lai agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti nepiedalās šovasar gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs, ceturtdien paziņoja Lietuvas parlamenta spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena.

"Manuprāt, ir ļoti svarīgi, lai, runājot par Parīzes spēlēm, Ukrainas sportisti nebūtu vienīgie, kas tiek sodīti, un mums noteikti jādara viss, ko to nepieļautu. Starp citu, esmu runājusi ar Francijas politiķiem par to, ka valstīm, kas organizē šādus lielus pasākumus, ir arī pienākums nodrošināt, lai agresora pārstāvji pat neitralitātes aizsegā nepiedalītos šādās sacensībās," Seima spīkere ceturtdien teica Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT.

Gandrīz trešdaļa Lietuvas iedzīvotāju atbalsta Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atļaut atsevišķiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties olimpiskajās spēlēs, kamēr vairāk nekā puse Lietuvas iedzīvotāju ir pret to, liecina kompānijas "Baltijos tyrimai" jaunākās aptaujas, kas veikta pēc LRT pasūtījuma, rezultāti.

Čmilīte-Nilsena, kura pati ir sportiste un piedalījusies augsta līmeņa šaha sacensībās, atzina, ka viņai ļoti interesē jautājums par sportistu dalību olimpiskajās spēlēs, un, kad pirms gada Seims pieņēma par to rezolūciju, viņa aicināja starptautisko sabiedrību un citas valstis iebilst pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs pat zem neitrāla karoga.

"Es varu paskaidrot, kāpēc tas ir svarīgi. Jo Krievijas propaganda izmanto tās sportistu uzvaras, spēlējot un sacenšoties zem neitrāla karoga, kā pierādījumu tam, ka patiesībā nekas nenotiek un sankcijas nav reālas, un tas ir tikai aizsegs," teica Seima spīkere.

Kā viņa paskaidroja, tas ir pamanāms arī no sporta viedokļa, jo dažas federācijas izmanto neitralitāti "kā plīvuru, lai morāli būtu vieglāk turpināt esošo situāciju".

"Labi, mēs nepieņemam Krievijas sportistus, bet, protams, mēs nevaram jaukt sportu un politiku. Diemžēl tādās valstīs kā Krievija, tāpat kā Baltkrievija, arī sports ir neatņemama politikas sastāvdaļa, un propaganda tiek izmantota ārkārtīgi intensīvi. Mums nevajadzētu būt naiviem, dzirdot Putina neseno paziņojumu, kad viņš teica, ka nav svarīgi, ka sportisti sacenšas zem neitrāla karoga, jo mēs labi zinām, ko viņi visi pārstāv," viņa klāstīja.

SOK 8. decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem. Patlaban neitrālu sportistu statusā olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies vairāk nekā desmit sportistu.

Lietuvas Olimpiskā komiteja, kā arī Izglītības, zinātnes un sporta ministrija SOK lēmumu vērtēja negatīvi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu