Video un audio Zigmārs Raimo – par "Rīgas Zeļļiem", 3x3 basketbolu, studijām Havaju salās un kāpēc Latvijā ir jaukāk nekā ASV

"Čempionu brokastis"
CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET GRUPAS raidieraksta "Čempionu brokastis" jaunākajā sērijā uz sarunu aicinājām vienu no jaunā basketbola kluba "Rīgas Zeļļi" līderiem, kā arī Latvijas 3x3 basketbola izlases kandidātu Zigmāru Raimo, kurš savā karjerā četrus gadus pavadījis studējot Havaju salās un spēlējot Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA).

Patlaban 26 gadus vecais Raimo basketbolista gaitas sāka Madonā, kur viņu pamanīja Latvijas jaunatnes izlašu treneri. Lai turpinātu attīstīties šajā sporta veidā, pēc devītās klases viņš pārcēlās uz galvaspilsētu, kur par viņa mājām kļuva Rīgas 49. vidusskola. Raimo mitinājās skolas sporta kompleksa kopmītnēs, kuras direktors uzstājīgi dēvē par viesnīcu. Jaunajam basketbolistam bija liela privilēģija – iespēja agros rītos pirms skolas sporta zālē trenēties.

Raimo pirmos soļus profesionālajā basketbolā spēra "VEF Rīga" komandā, taču viņš nesaņēma atalgojumu, lai saglabātu amatiera statusu un varētu doties otrpus okeānam – studēt un spēlēt Amerikā. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņš devās uz Havaju salām. Raimo gan nav pirmais Latvijas basketbolists, kurš mācījies šajā eksotiskajā zemē. Pirms viņa tur mācījās un basketbolu spēlēja arī Dita Liepkalne un Dāvis Rozītis.

Mācoties desmitajā klasē, kad Raimo bija sevi pierādījis Latvijas jauniešu izlasēs, treneri no ASV koledžām sāka viņam rakstīt "Facebook" vietnē, interesējoties par basketbolista nākotnes plāniem un izsakot pilnas stipendijas piedāvājumus. Līdz ar to Raimo jau laicīgi sāka kārtot dažādas formalitātes un papildus mācīties, lai pēc vidusskolas varētu doties uz ASV. Kā jau šādās reizēs ir ierasts, Amerikas koledžas rekrutēšanas procesā ārkārtīgi lutina sportistus.

Pirmie divi gadi Havaju Universitātē nebija viegli, jo Raimo spēlēja salīdzinoši maz. "Pirmajā gadā uzreiz pateica, ka manam ķermenim ir pārāk liels svars. Katru rītu bija jākāpj uz svariem. Ja bija pārāk liels svars, nācās doties skriet +30 grādos. Tas nebija patīkami, taču apzinājos, ka neviens necenšas mani pazemot, ka tas ir manis paša labā. Pirmajā gadā varēju pie stieņa pievilkties vien kādas divas reizes, trešajā gadā jau kādas divdesmit," atmiņās dalījās Raimo.

Latvijas basketbolists ieguva universitātes diplomu finanšu jomā. Studijās viņš rakstīja pētniecisko darbu par vietējiem bezpajumtniekiem, kuri sarunās ar Raimo atklāja savas dzīves likstas. Daudzi grūtībās nonākuši alkohola un narkotiku dēļ. Viņš sastapa arī tādus bezpajumtniekus, kas uz dzīvi Havajās pārcēlušies no citiem ASV štatiem, lai izbēgtu no ziemas – no riska nosalt. Raimo arī satika ģimeni, kas dzīvoja teltī, taču spēja nopelnīt naudu pārtikai un bērniem mācību grāmatām.

Raimo sieva ir amerikāniete, kura uzaugusi Atlantā, kur uz ielām regulāri varot dzirdēt neatliekamās medicīniskās palīdzības, ugunsdzēsēju vai policijas sirēnas. Viņai patīkot dzīve Rīgā, kur apdraudējums teju nav jūtams. "Havajās nebija tik traki. Protams, ir rajoni, kuros labāk vakaros neiet. Atlantā ir trakāk, tur cilvēki aizdomīgi skatās virsū, kaut ko bļauj. Neomulīgi bija pat dienas laikā, kur nu vēl naktī. Tik daudz stāstu dzirdēti – šaušanas un viss pārējais. Sievai agrāk vienmēr pie sāniem bija nazis. Viņas tēvs, kurš ir militārists, cenšas sargāt meitu. Kopš dzīvojam Latvijā, neesmu nazi redzējis – viņa šeit jūtas droši."

Apmēram 2,02 metrus garais un aptuveni 106 kilogramus smagais Raimo pēc Havaju Universitātes absolvēšanas profesionāla basketbolista karjeru veidojis Baltijas valstīs. Iepriekš viņš spēlējis Pasvales "Pieno žvaigzdes" (Lietuva), BK "Liepāja" un Tallinas "Kalev"/"Cramo" (Igaunija) komandās, savukārt šosezon Raimo pārstāv jaunizveidoto klubu "Rīgas Zeļļi", kas pirms gadumijas pirmajā savstarpējā duelī uzveica Latvijas čempionvienību "VEF Rīga".

"Rīgas Zeļļu" kluba vadība izrādījusi pretimnākšanu Raimo un komandas biedram Francim Lācim, ļaujot viņiem trenēties Latvijas 3x3 basketbola izlasē, kas gatavojas Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijai. "Mēs ar Franci gribam pilnībā pāriet uz 3x3, ja tiks dota tāda iespēja. Ir bijušas sarunas par pievienošanos kādai komandai. Protams, tas ir arī finansiāls jautājums. Jābūt augstākajā līmenī, lai varētu nopelnīt naudiņu tik daudz, cik gribētos."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu