LSPA iekļaušana RSU sastāvā notiks pakāpeniski

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA)
Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) Foto: lspa.lv

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) iekļaušana Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sastāvā sākotnēji notiks pārejas perioda režīmā, tāpēc bažām nav pamata, pārliecināti abu augstskolu rektori.

Piektdien, 26.janvārī, RSU rektors Aigars Pētersons tikās ar LSPA rektoru Kalvi Ciekuru un LSPA Padomes priekšsēdētāju Sandru Rozenštoku. Sarunas gaitā vadītāji apsprieda arī LSPA nostāju saistībā ar abu augstskolu konsolidāciju, tai skaitā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosināto konsolidācijas termiņa saīsināšanu.

Pēc sarunām abas puses guva pārliecību, ka bažām nav pamata, jo "tik apjomīgi un nopietni procesi nenotiek vienā dienā". Arī, ja process sāksies jau vasarā, tas sākotnēji būs pārejas perioda režīmā, noritēs pakāpeniski ar atbilstošu pasākumu plānu.

RSU skaidro, ka termiņš ir pamatots, lai garantētu Eiropas Savienības Attīstības un noturības mehānisma finansējuma septiņu miljonu eiro apmērā apgūšanu. Šie līdzekļi esot vienīgie, kas pieejami konsolidācijas aktivitāšu finansēšanai.

RSU vēlas papildus piesaistīt arī IZM institucionālās attīstības pilotprojekta finansējumu, kas bez minētajiem līdzekļiem no Attīstības un noturības fonda varētu tikt izmantoti tieši LSPA studiju un zinātniskās darbības rezultātu uzlabošanai.

Pētersons uzsvēra, ka ir būtiski saglabāt LSPA studiju programmas, akadēmisko personālu, iesāktās tradīcijas un darbības turpināšanos. Viņš solīja, ka arī studentu uzņemšana konsolidācijas procesu iespaidā netiks ietekmēta. To varēs panākt, ieviešot pārejas periodu, lai atrisinātu tehniskos un administratīvos jautājumus.

Arī Ciekurs pauda, ka sporta izglītība Latvijā tāpat kā līdz šim esošajiem un topošajiem studentiem tiks nodrošināta "atbilstoši visaugstākajai iespējamajai kvalitātes latiņai".

Pēc sarunas klātesošie bijuši vienisprātis, ka abu augstskolu interesēs ir sekmīga sporta pedagoģijas un sporta zinātnes attīstība, LSPA iekļaujoties RSU sastāvā kā atsevišķai struktūrvienībai no šī gada 1.jūlija.

Jau ziņots, ka IZM rosina LSPA reorganizāciju noslēgt jau 1.jūlijā, nevis 2026.gada 1.janvārī, kā iecerēts līdz šim. Šāds piedāvājums izteikts, lai novērstu riskus neapgūt Atveseļošanas un noturības mehānisma grantus.

Reaģējot uz IZM piedāvājumu, LSPA vadība aicināja Ministru prezidenti apturēt tālāku virzību IZM iesniegtā rīkojuma grozījumu projektam par LSPA ātrāku reorganizācijas noslēgumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu