Latvijas hokeja virslīgā sākusies pēdējā pauze pirms "play-off" spēlēm. Ja nenotiek kaut kādi brīnumi, tad ceturtdaļfināla pāri būs šādi: "Kurbads" un HS "Rīga", Tallinas "Panter" un "Prizma". Izmantojot pauzi čempionātā, uz sarunu aicināju vienu no "Prizmas" treneriem, savulaik labāko Latvijas hokeja tiesnesi Gundaru GAILI, kurš pats bijis vārtsargs un gandrīz pusgadsimtu trenējis Latvijas vārtsargus. Arī Artūru Irbi un Vitāliju Samoilovu.

- Kādreiz teica, ka labs vārtsargs – tā ir puse no komandas. Pēdējos gados runā pat par 70 procentiem. Vai procenti ir pareizie, vai varbūt tomēr par daudz?

- No piecdesmit un drusku uz augšu. Šie procenti atkarīgi no vārtsarga meistarības, pieredzes, vecuma, spēļu daudzuma savas komandas vārtos. Bet jebkurš treneris liks vārtos savu labāko vārtsargu, jo katrs treneris grib uzvarēt. Un skatās, cik spēļu vārtsargs var uzvarēt sezonā. Kā zināms, vārtsargi ir ļoti viegli ievainojamas personības. Viņiem nedrīkst publiski un visas komandas priekšā kaut ko aizrādīt, trenerim ar vārtsargiem jābūt ļoti delikātam – viņus visus vajag glaudīt pa spalvai. Jo visi grib spēlēt vārtos. Vesels vai slims, bet grib spēlēt. Kaut vai tas pats gadījums ar Edgaru Masaļski pirms vairākiem gadiem. Viņš jau arī Latvijas izlasē nelaida nevienu citu vārtsargu. Tāda ir vārtsarga būtība – vieta vārtos ir tikai vienam. To es stāstu arī "Prizmas" vārtsargiem – vārti ir vieni, bet jūs esat trīs vai četri. Nav obligāti jānokož konkurentam kāja, bet treniņos ar cīņassparu jāpierāda, ka esi labāks. Un treneris vārtos vienmēr liks to vārtsargu, kurš var uzvarēt vairāk spēļu. Varbūt citi treneri tā nedomā, bet es kā vārtsargu treneris esmu pārliecināts, ka jādara tieši tā.

Kad Latvijas izlasi un Omskas "Avangard" trenēja Bobs Hārtlijs, viņa stils bija ar vienu vārtsargu iet līdz galam, kamēr vārtsargs ķer. Skatījos, ka NHL komandās viņš darījis tāpat. Vārtsargs ķer, Bobs viņu liek, liek un liek. Kā neķer, nāk cits, it kā nežēlo vārtsargus.

- Es gribu iebilst par tiem procentiem. Latvijas izlase pasaule čempionātā bronzu dabūja tikai tāpēc, ka Artūrs Šilovs bija šie 70 procenti. Kādi ir Latvijas virslīgas vārtsargi?

- Latvijas virslīgā labākie vārtsargi ir ar pieredzi un normālu vecumu. Henrijam Ančam tūdaļ būs 34, Jānim Auziņam pēc dažiem mēnešiem – 33. Bet jaunais Linards Feldbergs, kuram nav pat 19, jau...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp