Aleksa Gulbe: Spānijā garās spēlētājas ļoti daudz skrien un kustas

CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksa Gulbe
Aleksa Gulbe Foto: FIBA.com

Spānijas sieviešu basketbola līgā spēka uzbrucējs ir ne tikai augumā garas, bet arī ļoti daudz skrien un kustas, atzina Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētāja Aleksa Gulbe.

Gulbe otro gadu pēc kārtas pavada Spānijā, šajā sezonā pārstāvot FIBA Eirolīgas debitanti Saragosas "Casademont" komandu. Sezonu iepriekš basketboliste kļuva par vicečemopini Salamankas "Perfumerias Avenida" sastāvā.

Šosezon 24 gadus vecā basketboliste Spānijas čempionātā 20 spēlēs vidēji 20 minūtēs guvusi 6,8 punktus un izcīnījusi 1,2 atlēkušās bumbas, bet FIBA Eirolīgā latvietei 14 spēlēs caurmērā 21 minūtē ir 6,6 punkti un 3,0 bumbas zem groziem.

Pagājušajā nedēļā Saragosas basketbolistes Spānijas čempionātā viesos ar 47:60 piekāpās tiešajai konkurentei "Valencia". Abu komandu ceļi šosezon krustojušies piecas reizes, no kurām saragosietes bijušas pārākas tikai vienā Eirolīgas spēlē.

"Skumji, ka zaudējām, bet domāju, ka mēs spēlējām daudz labāk nekā pirms divām nedēļām, kad viņas ["Valencia" basketbolistes] cīnījās par izdzīvošanu Eirolīgā. Tas ir liels pluss. Ieguldot darbu un spēles izpēti, nākamreiz, kad tiksimies, būsim gatavas," norādīja sportiste.

Gulbe pauda, ka Spānijas līgā basketbols ir ļoti ātrs un kustīgs. "Pagājušajā gadā vislielāko pielāgošanos prasīja tas, ka ceturtie numuri spēlēja vairāk kā trešā un otrā pozīcija. Viņas ir garas, ļoti daudz skrien un kustās. Vajadzēja pielāgoties," atklāja spēka uzbrucēja.

Basketboliste atzina, ka viņai patīk Spānijas līga - "īpaši ar to, ka jebkura komanda var uzvarēt jebkuru, pārsteigumi var būt milzīgi," stāstīja Gulbe.

Gulbes pārstāvētā Saragosas vienība Eirolīgas debijā sasniegusi ceturtdaļfinālu. "Iespējams, sākumā nebija sajūtas, ka varam iekļūt ceturtdaļfinālā, taču jau sezonas pirmajā daļā, kad uzvarējām vienu spēli pēc otras, pārliecība, ka varam to sasniegt, kļuva lielāka," atklāja sportiste.

Gulbe, skaidrojot, vai ir apmierināta ar savu izvēli šajā sezonā mainīt komandu, atklāja, ka viņai bija iespēja aizvadīt vēl vienu gadu "Perfumerias Avenida" sastāvā, taču basketboliste izlēma labāk doties uz Saragosas klubu - "Spānijā es vēl gribēju palikt, man ļoti patīk kultūra, cilvēki un virtuve, tāpēc esmu apmierināta. Pilsēta arī dzīvo un elpo basketbolu, mums ir tik daudz fanu, katrā spēlē ir no 4000 līdz 6000 skatītājiem," stāstīja Gulbe.

Pirms Spānijas Gulbe četras sezonas pavadīja Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), kur šajā laika posmā vairāk nekā 100 spēlēs sakrāja vairāk nekā 1000 punktus un 600 atlēkušās bumbas. Pēc NCAA sezonas beigām latviete piedalījās Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komandas Konektikutas "Sun" treniņnometnē, taču īsi pirms WNBA sezonas sākuma latviešu basketboliste tika atskaitīta.

Taujāta par to, ja vasarā saņemtu piedāvājumu no WNBA, vai sportiste dotos uz ASV, Gulbe nedz apstiprināja, nedz noliedza. "Tad jau redzēsim," teica basketboliste. Tāpat Gulbe atklāja, ka ne Konektikutas "Sun", ne kādai citai komandai uz viņu nav tiesību WNBA.

Vasarā Gulbe Latviju pārstāvēja 3x3 basketbolā un, taujāta par turpmākajiem plāniem attiecībā uz 3x3 basketbolu, sportiste atklāja, ka nekādi lēmumi pagaidām nav pieņemti. "Skatīsimies, kā šī vasara izvērsīsies, tad tālāk arī domāsim," pauda basketboliste.

Tāpat viņa norādīja, ka klubs ir atbalstošs jautājumā par 3x3 basketbolu un nekādus šķēršļus neliek. "Manā komandā ir vairākas meitenes, kas spēlē 3x3 basketbolu un nav klasiskā basketbola izlasē, tāpēc viņi atbalsta, ja ir tāda iespēja," skaidroja Gulbe.

Sportiste atzina, ka tas, ko no 3x3 basketbola var paņemt arī zāles basketbolā, ir nebeidzama kustēšanās, prasme atrast iespēju ierauties soda laukumā. "Es domāju 3x3 basketbols noteikti paplašina redzesloku, attīsta prasmes individuālajā sagatavotībā, viens uz viens spēlējot, kā arī uzlabo fizisko sagatavotību - ir jāspēlē desmit minūtes bez apstājas. Ja klasiskajā basketbolā ir minūtes pārtraukumi un dažreiz kāda ilgāka pauze, tad 3x3 viss notiek bez apstājas," norādīja Gulbe.

Šonedēļ Latvijas sieviešu basketbola izlase 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā tiksies ar Izraēlu. Latvijas komanda E grupas turnīru novembrī sāka ar zaudējumu izbraukuma spēlē Francijā (49:71).

"Nebija tā smukākā spēle, bet ilgi par to nevar domāt, mums tagad ir jauns uzdevums un jāiet uz nākamo uzvaru," sacīja Gulbe.

Basketboliste arī norādīja, ka treneris Mārtiņš Gulbis, pie kura viņa spēlējusi arī iepriekš, vienmēr ir prasīgs - "Mums visiem ir viens mērķis - Eiropas čempionāts 2025. gadā, un tad uz to arī visi strādājam," piebilda Gulbe.

Latvijas sieviešu basketbola izlasē Gulbe 21 mačā guvusi 215 punktus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu