Amerikāņu daiļslidotāja atkārtoti lūdz Lietuvas pilsonību

CopyDraugiem X Whatsapp
Elisona Rīda un Sauļus Ambrulevičs
Elisona Rīda un Sauļus Ambrulevičs Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Amerikāņu daiļslidotāja Elisona Rīda vēlreiz iesniegusi pieteikumu Lietuvas pilsonības saņemšanai, apstiprināja Lietuvas Daiļslidošanas federācija.

"Varam apstiprināt, ka Elisona Rīda iesniegusi dokumentus ar MIGRIS [Lietuvas Migrācijas informācijas sistēmas] starpniecību, lai iegūtu pilsonību," aģentūrai BNS sacīja Lietuvas Daiļslidošanas federācijas ģenerālsekretāre Laura Šaučukovaite-Astrauskiene.

Rīda pilsonībai atkal pieteikusies pēc tam, kad kopā ar savu daiļslidošanas partneri lietuvieti Sauļu Ambruleviču janvārī Kauņā izcīnīja Lietuvai bronzas medaļas Eiropas čempionātā daiļslidošanā.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kurš jau divas reizes noraidījis Rīdas lūgumus par pilsonības piešķiršanu izņēmuma kārtā, janvārī paziņoja, ka pēc šīs uzvaras situācija varētu mainīties, ja Rīda iesniegtu jaunu lūgumu.

Ja Rīda iegūtu Lietuvas pilsonību, viņa varētu pārstāvēt Lietuvu olimpiskajās spēlēs. Nākamās ziemas olimpiskās spēles notiks 2026.gadā Milānā un Kortīnā d'Ampeco, Itālijā.

"Atsaucība pēc Eiropas čempionāta tikai darīja stiprāku manu jau tā ilgo mīlestību pret šo valsti. Tas viss mani iedrošināja vēlreiz pieteikties Lietuvas pilsonībai. Mans partneris Sauļus man ir dāvājis iespēju pārstāvēt Lietuvu kopā ar viņu pēdējos sešus gadus. Šī iespēja man ir ļāvusi īstenot vispārdrošākos sapņus," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījusi Rīda.

Jau ziņots, ka 34 Seima deputāti 16.janvārī parakstīja vēstuli Nausēdam, lūdzot viņu piešķirt Lietuvas pilsonību Rīdai. Arī parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena atbalsta šo soli.

Rīda jau iepriekš divas reizes bija pieteikusies Lietuvas pilsonības saņemšanai. Tomēr Nausēda pieteikumus 2022. un 2023.gadā noraidīja. Toreiz tika apgalvots, ka daiļslidotājai Lietuvas pilsonība atteikta, jo viņa neesot demonstrējusi īpašus nopelnus Lietuvas labā.

Bez Lietuvas pilsonības Rīda nevarēja piedalīties 2022.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā.

Saskaņā ar likumu prezidents var piešķirt Lietuvas pilsonību izņēmuma kārtā ārvalstniekiem vai bezvalstniekiem, kuriem ir īpaši nopelni valsts labā un kuri ir integrējušies Lietuvas sabiedrībā.

29 gadus vecā amerikāniete Rīda un 31 gadu vecais lietuvietis Ambrulevičs ir daiļslidošanas partneri kopš 2017.gada. 2020.gadā ar sirdstrieku 30 gadu vecumā nomira viņas brālis - trīskārtējais olimpisko spēļu dalībnieks daiļslidošanā Kriss Rīds -, kurš kopā ar abu māsu Ketiju pārstāvēja viņu mātes dzimteni Japānu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu