Lejnieks: Par IZM prezentēto modeli sporta finansēšanai vēl ir daudz jautājumu

CopyDraugiem X Whatsapp
Kārlis Lejnieks
Kārlis Lejnieks Foto: Lita Millere/LETA

Par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes Sporta apakškomisijā prezentēto jauno modeli valsts finansējumam sportam vēl ir daudz jautājumu, informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

Otrdien Sporta apakškomisijas sēdē, daļai dalībnieku piedaloties attālināti, IZM iepazīstināja ar jauno finansējuma modeli, piedaloties arī Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) un LOK pārstāvjiem.

Dalībnieki uzsvēra modeļa pozitīvos ieguvumus, taču tika uzdoti arī daudzi jautājumi.

"Par prezentēto finansēšanas modeli vēl ir daudz precizējamu detaļu un noskaidrojamu jautājumu, ko tuvākajā laikā kopā ar IZM Sporta departamentu plānojam risināt," atzīmē Lejnieks.

"Ceram rast detalizētas un skaidras atbildes uz šiem jautājumiem tuvākajā laikā," norāda LOK ģenerālsekretārs, piebilstot, ka tas ir svarīgi visiem - sportistiem, federācijām un sporta organizācijām.

Jau ziņots, ka pirmdien LOK visiem Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem un sporta veidu federācijām izsūtīja vēstuli, kurā skaidroja, ka LOK vairs neveiks finansējuma izmaksas LOV sportistiem, jo jaunajā IZM sporta finansējuma modelī ir paredzēts, ka šo funkciju turpmāk veiks LOV.

Tāpat LOK informēja, ka pārtrauktā valsts finansējuma dēļ arī pārtrauks apmaksāt LOV sportistu izmantotos pakalpojumus visos olimpiskajos centros.

"Mēs sadarbības partneriem darījām zināmu informāciju, kas tobrīd bija mūsu rīcībā," sporta sabiedrības informēšanu skaidro Lejnieks.

"Zinām, cik finanšu jautājumi ir jutīgi un to, ka cilvēkiem bieži vien šajā jautājumā ir vajadzīga kaut arī nepilnīga, bet preventīva informācija, kas ieskicē iespējamo situāciju, lai viņi zinātu, ar ko rēķināties un ko plānot," skaidro LOK ģenerālsekretārs.

Pēc IZM veiktā valsts finansējuma modeļa maiņas Latvijas sporta veidu federācijas vēl nav saņēmušas šogad paredzēto valsts finansējumu, kas ir radījis bažas par sporta federāciju darbību un sportistu iespējām gatavoties sacensībām, tai skaitā Parīzes olimpiskajām spēlēm, un tajās piedalīties. Tāpat sportistiem nav izmaksāti pabalsti par janvāri.

Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) piektdien apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam vairāk nekā 51 miljona eiro apmērā.

Kopējā dotācija sporta federācijām šogad ir paredzēta 6,67 miljoni eiro, no kuriem sporta federāciju pamatdarbībai ir atvēlēti 3,22 miljoni eiro, bet 15 prioritārajām federācijām - vēl 2,24 miljoni eiro. Valsts budžeta dotācija Latvijas Olimpiskajai vienībai (LOV) būs vairāk nekā septiņi miljoni eiro, LOK - 1,37 miljoni eiro, Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK) - gandrīz 1 miljons eiro, savukārt LSFP - 189 508 eiro (2023.gada atlikums - 164 683 eiro).

Komandu sporta spēļu nacionālo izlašu finansējums šogad būs 1,6 miljoni eiro, savukārt augstas klases sportistu sagatavošanas centru darbības nodrošināšanai šogad atvēlēti 350 000 eiro. Valsts dotācija prioritāru starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā šogad būs 342 849 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu