Video Iekarot miljoniem siržu visā pasaulē. Džeremijs Lins

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Džeremijs Lins
Džeremijs Lins Foto: AFP/SCANPIX

Basketbolists, kuram neviens īsti neticēja, pēkšņi kļuva par sensāciju Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Tas ir Taivānas izcelsmes amerikāņu spēlētājs Džeremijs Lins. Ņujorkā viņu nēsāja uz rokām. Un tas pasaka daudz.

2011./2012. gada sezona Linam bija patiesi iespaidīga. Vienā no tās sezonas spēlēm, pārstāvot Ņujorkas "Knicks", viņš izcēlās ar gūtiem 38 punktiem. Aizsākās Džeremija Lina ēra, kura tika nosaukta par "Linsanity".

Kad visas zvaigznes ir sastājušās tev par labu, brīdis ir jāizmanto. Un Lins to patiešām izmantoja ar uzviju. Viņš kļuva par sensāciju ne tikai Ņujorkā, bet arī Ķīnā un savu vecāku dzimtenē Taivānā. 

Lins pievērsa kino režisoru uzmanību, jo bija skaidrs, ka tiek rakstīta vēsture un to nedrīkst atstāt bez ievērības. Dokumentālo filmu par Linu - "38 at the Garden" iespējams noskatīties "LMT Viedtelevīzijā". Kāpēc tāds nosaukums? 38 apzīmē Lina karjeras rezultativitātes rekordu slavenajā "Madison Square Garden" arēnā. Turklāt viņš to paveica pret leģendāro Losandželosas "Lakers" un atnesa savai komandai uzvaru. Viena cilvēka izrāde!

Pirms Lina nonākšanas Ņujorkā par viņu zināja tikai uzticīgākie basketbola cienītāji, bet īsā laika sprīdī viņš spēja iekarot miljoniem siržu visā pasaulē. Tas ir klasisks veiksmes stāsts par cilvēku no "nekurienes". Nav gluži tā, ka viņš nokrita no debesīm, jo basketbola aprindās figurēja jau labu laiku, taču strauju popularitāti piedzīvoja tieši "Knicks" kreklā, to panākot ar savu veikumu laukumā.

Ņujorkā, Taivānā, lielā daļā Āzijas un cituviet bija ekstāzē par šā "dimanta" krāšņo uznācienu. Lins iedvesmoja savu etnisko dzimteni, kur jaunieši nopietni pievērsās basketbolam; pateicoties tieši viņam, pieprasījums pēc groza bumbas inventāra auga milzu tempā. ASV visapdzīvotākajā pilsētā viens no pirktākajiem produktiem bija krekliņš ar Lina uzvārdu starp lāpstiņām. Pieprasījums pēc tiem sasniedza nebijušus apmērus, radot deficītu, jo pieprasījums bija krietni lielāks nekā piedāvājums, - "Linomānija".

Krekliņi ar Džeremija Lina vārdu.
Krekliņi ar Džeremija Lina vārdu. Foto: AP/Scanpix

Pirms minētās spēles kāds no žurnālistiem jautāja leģendārajam Kobem Braientam (lai vieglas smiltis), ko viņš domā par Lina sniegumu. Viens no tā brīža labākajiem pasaules basketbolistiem atbildēja, ka Lina gaitām nav sekojis, bet par šo puisi esot dzirdējis. Un tajā pašā vakarā Lins par sevi "pastāstīja" miljoniem, tajā skaitā Braientam. Saspēles vadītājs Lins "Knicks" mājvietā sarīkoja neaizmirstamu šovu, vienā vakarā iegūstot superzvaigznes slavu.

Kopš Lina uznākšanas uz lielās skatuves "Knicks" spēļu televīzijas skatījumu statistika pieauga par 70%, mājaslapas apmeklējums auga par 550%, bet viņa tvitera ("X") kontam nedēļas laikā pievienojās vairāk nekā 100 000 sekotāju. Šie procenti mērāmi daudzos miljonos. Taivānā Linam tika lūgts kļūt par valsts goda pilsoni, izveidoja animācijas filmas, galveno lomu piešķirot Linam. Viņa fanu pulciņam pievienojās pat tā laika ASV prezidents Baraks Obama.

Ņujorkas "Knicks" vadība par Linu bija stāvā sajūsmā, jo kluba kasē ieplūda necerēti daudz naudas - veiksmīgs mārketinga produkts. Viņam turpina uzticēties, viņš sevi attaisno par visiem 100%. Kļuva par komandas līderi, uzņemoties izšķirt cīņas likteni, kad tas nepieciešams visvairāk.

Izmanto iespēju

Ļoti iespējams, ka Lina vārds plašāk nebūtu izskanējis, ja ierindā būtu divi tā laika "Knicks" līderi Karmelo Entonijs un Amare Stademaiers, kuri dažādu iemeslu dēļ kādu laiku palika laukuma malā. Viņu prombūtni ārkārtīgi sekmīgi izmantoja Lins, saceļot pamatīgu sensācijas vilni.

Augumā nebūt ne raženā (191 cm) Lina stiprās puses ir pārliecība, spēles izpratne, lasīšana un adekvāta situāciju izvērtēšana. Viņš nav apveltīts ar izcilu metienu, fiziskajiem dotumiem un basketbolistiem raksturīgām plastiskām kustībām, tādējādi apgrūtinot sedzēju darbu, jo grūti paredzēt viņa katru nākamo soli, darbību.

Ar Linu vēlējās draudzēties teju visi. Viņš noslēdza reklāmas līgumus ar tādām pazīstamām kompānijām kā "Volvo", "Nike", vēlāk "Adidas" un citiem pasaulē zināmiem zīmoliem. 

2019. gadā Lins Toronto "Raptors" sastāvā kļuva par NBA čempionu un tad savu karjeru nolēma turpināt Āzijā. Pašlaik viņš pārstāv Taivānas komandu "New Taipei Kings". 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu