NBA MVP balvas pretendenti: Jokičs, Dončičs un Gildžess-Aleksandrs

CopyDraugiem X Whatsapp
Luka Dončičs
Luka Dončičs Foto: AP/Scanpix

​Uz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balvu pretendē Nikola Jokičs no Denveras "Nuggets", Luka Dončičs no Dalasas "Mavericks" un Šejs Gildžess-Aleksandrs no Oklahomasitijas "Thunder", svētdien paziņoja līga.

Jokičs starp trim finālistiem uz MVP balvu ir jau ceturto gadu pēc kārtas, pie balvas tiekot 2021. un 2022. gadā, bet pērn finišēja otrais aiz Filadelfijas "76ers" spēlētāja Džoela Embīda.

Embīds un Milvoki "Bucks" spēlētājs Jannis Adetokunbo bija MVP finālisti līdzās Jokičam katrā no iepriekšējām divām sezonām, taču šosezon viņus nomainīja Gildžess-Aleksandrs un Dončičs.

Jokičs regulāro čempionātu noslēdza ar vidēji gūstiem 26,4 punktiem, izcīnītām 12,4 atlēkušajām bumbām un 9,0 rezultatīvām piespēlēm. Gildžess-Aleksandrs šajā sezonā vidēji guva 30,1 punktu, izcīnīja 5,5 atlēkušās bumbas, veica 6,2 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 2,0 bumbas, bet Dončičs bija līgas rezultatīvākais spēlētājs, vidēji gūstot 33,9 punktus, kā arī izcīnot 9,2 atlēkušās bumbas un atdodot 9,8 rezultatīvas piespēles.

Uz šīs sezonas labākā debitanta titulu pretendē Sanantonio "Spurs" centra spēlētājs Viktors Vembanjama, Šarlotas "Hornets" uzbrucējs Brendons Millers un "Thunder" centrs Čets Holmgrens.

Vembanjama savā pirmajā sezonā "Spurs" komandā sasniedza vairākus rekordus, vidēji gūstot 21,4 punktus, izcīnot 10,6 atlēkušās bumbas, 3,9 rezultatīvas piespēles, bloķējot 3,6 metienus un pārtverot 1,2 bumbas, savukārt Holmgrens vidēji guva 16,5 punktus un izcīnīja 7,9 atlēkušās bumbas, kamēr Millers šosezon vidēji guva 17,4 punktus un iemeta 184 trīspunktu metienus.

Minesotas "Timberwolves" centrs Rūdijs Gobērs, kurš iepriekš trīs reizes ieguva Gada aizsargs balvu un bija finālists no 2017. līdz 2022. gadam, ir šī gada finālistu līderis kopā ar Vembanjamu un Maiami "Heat" centru Bamu Adebajo.

Gobērs regulārajā čempionātā vidēji mačā izcīnīja 12,9 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,1 metienu. Adebajo vidēji spēlē izcīnīja 10,4 atlēkušās bumbas, kā arī iekrāja pa vienai pārtvertai bumbai un blokam.

Uz "Visvairāk progresējušā" spēlētāja balvu pretendē Filadelfijas "76ers" aizsargs Tairīss Maksijs, Čikāgas "Bulls" aizsargs Kobijs Vaits un Hjūstonas "Rockets" centrs Alperens Šengins.

Maksijs šosezon vidēji guvis 25,9 punktus un veicis 6,2 rezultatīvas piespēles. Vaita vidējie rādītāji ir 19,1 punkts un 5,1 rezultatīva piespēle, bet Šengins vidēji guva 21,1 punktu, izcīnīja 9,3 atlēkušās bumbas un veica 5,0 rezultatīvas piespēles.

Uz sezonas labākā rezervista balvu pretendē Sakramento "Kings" aizsargs Maliks Monks, "Timberwolves" centrs Nazs Rīds un "Bucks" uzbrucējs Bobijs Portiss.

Monks regulārajā čempionātā vidēji guva 15,4 punktus un veica 5,1 rezultatīvu piespēli, Rīds vidēji guva 13,5 punktus un izcīnīja 5,2 atlēkušās bumbas, abos rādītājos sasniedzot karjeras rekordus, bet Portiss vidēji guva 13,8 punktus un izcīnīja 7,4 atlēkušās bumbas.

Uz labākā trenera balvu otro gadu pēc kārtas pretendē Oklahomasitijas "Thunder" treneris Marks Deignolts, kuram konkurenci sastādīs Džamals Moslijs no Orlando "Magic" un "Timberwolves" treneris Kriss Finčs.

Moslija vadībā "Magic" komanda var lepoties ar vienu no līgas labākajām aizsardzībām un izcīnīja Dienvidaustrumu divīzijas čempionu titulu. Savukārt Finčs Minesotas komandas vadībā izcīnīja 56 uzvaras, kas ir otrs lielākais skaits kluba vēsturē.

Tikmēr uz balvu, ko pasniedz spēlētājam par lielāko ieguldījumu komandas panākumos otro gadu pēc kārtas pretendē Demars Derouzens no "Bulls", bet šogad viņam pievienojušies "Warriors" aizsargs Stefans Karijs un Gildžess-Aleksandrs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu