Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Otras aplis. Vairs nesākas viss no jauna

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sanita Ieva Sparāne

Daudz to ir vai maz, taču visi punkti, ko esi ieguvis sezonas sākumā, nekur nepazudīs – tie būs drošībā kā Šveices bankā. Tā reiz teica kāds slavens treneris, kad viņam vaicāja par to, cik svarīga ir “ieskriešanās” sezonas sākumā. Mūsu klimatisko apstākļu dēļ parasti tikai maijā komandas sāk spēlēt uz dabīgajiem laukumiem (šķiet, ka šosezon tikai BFC “Daugavpils” visu sezonu mājas spēles aizvadīs tikai uz mākslīgā seguma laukuma) un daži treneri mēdz teikt, ka tikai tad čempionāts pa īstam sāksies. Nevar viņiem nepiekrist, taču – tie punkti, kas jau ir iegūti... Sezonas beigās redzēsim, cik tie būs svarīgi. No jauna nekas nesākas. Sākas tikai otrais riņķis.

Kārtas spēle

RFS pret FK “Auda”. Čempioni iepriekšējā spēlē bija pieveikuši savu galveno konkurentu cīņā par titulu “Riga FC”, bet “Audas” futbolisti bija uzvarējuši trijās pēdējās spēlēs un pietuvojās līderu grupai. Abās iepriekšējās sezonās “Auda” vismaz punktu RFS komandai atņēma (pērn – patiešām tikai vienu punktu, savukārt 2022. gada čempionātā RFS guva tikai vienu 1:0 uzvaru, bet trīs spēles beidzās neizšķirti).

FK “Auda” sāka sezonu ar tikai vienu punktu pirmajās trijās spēlēs, bija acīmredzami, ka komandā vēl tikai veidojas saprašanās starp spēlētājiem laukumā un starp spēlētājiem un treneriem, bija acīmredzami, ka portugāļu treneru brigāde ar Felipi Almeidu priekšgalā vēl tikai sāk saprast, kas ir Latvijas futbola virslīga un bija arī acīmredzami, ka – tieši iepriekš minēto iemeslu dēļ – komanda spēlē labāk nekā izskatās turnīra tabulā. Tas bija redzams jau pašā pirmajā spēlē ar RFS komandu, kurā čempioni uzvarēja ne bez pūlēm un uzvaras vārtus guva tikai spēles kompensācijas laika pirmajā minūtē – 2:1.

Tas bija redzams turpmākajās spēlēs “Audas” izpildījumā un arī otrā riņķa spēlē ar RFS – čempioni atkal izrāva uzvaru spēles galotnē ar 2:1 (šoreiz uzvaras vārti 85. minūtē). Jau pirmajās astoņās minūtēs abām komandai bija pa vienai lieliskai iespējai gūt vārtus, bet 10. minūtē Mateuss Klemente izvirzīja vadībā “Audu”- 1:0. Bija tomēr manāms, ka mačā ar “Riga FC” ir atstāts daudz emociju un pagāja kāds laiks, kamēr RFS komanda ieskrējās. To izdarīt droši vien palīdzēja arī pretinieku gūtie vārti. Arī šajā spēlē RFS rindās vēl nebija Jāņa Ikaunieka, toties Darko Lemajičs izgāja sākumsastāvā.

Čempioniem jau pēc desmit minūtēm izdevās panākt neizšķirtu, čempioniem īpaši otrajā puslaikā bija pārsvars, taču kopumā tā bija laba spēkošanās. Jau sezonas pirmajās spēlēs patika “Audas” leģionāri un ne tikai mums jau zināmais brazīlietis Režinaldu Ramiress (pērn virslīgā guva 10 vārtus), bet arī jaunpienācēji. Var paredzēt, ka čempionāta turpinājumā viņi jau kā komanda kopā ar pašmāju spēlētājiem (vispirms jau Aleksejs Saveļjevs, Vjačeslavs Isajevs, Deniss Meļņiks, Iļja Korotkovs un vārtsargs Raivo Stūriņs) kļūs vēl ievērojamāks spēks. Plus – portugāļu treneru spēles rokraksts, kas komandas sniegumu laukumā padara gana atraktīvu.

Un tomēr atkal uzvarēja RFS – jau piekto reizi pēc kārtas abu komandu savstarpējās spēlēs virslīgā.

Uzvarēja pašreiz labāk sabalansēta komanda un komanda, kura tieši kā komanda kopumā pašreiz ir meistarīgāka. 71. minūtē tika nomainīts Lemajičs, taču ne tāpēc, ka viņš slikti spēlēja, bet gan tāpēc, lai pamainītu spēles raksturu uzbrukumā. Uzvaras vārti tika gūti no burzmas vārtu priekšā nevis pēc augstas piespēles no malas. Sakritība? Diezin vai tikai sakritība. Šī bija pirmā šosezon spēle LNK Sporta parka dabīgajā laukumā, kur jau tuvojas nobeigumam jaunās (centrālās) tribīnes būvdarbi un RFS komanda šeit jau drīkstēs aizvadīt pirmo kārtu spēles Eiropas kausu izcīņā.

“Valmiera FC” gandrīz nemitīgi uzbrūk, bet vārtus gūst pretinieki. Tā bija arī spēlē starp FK “Metta” un “Valmiera FC”. Valmieras komandai tikai 80. minūtē izdevās panākt neizšķirtu (Ndojs) un nedaudz pabojāt pretiniekiem kluba jubileju, kaut gan iespējas gūt vārtus viesiem bija vairākas un vēl vairākas “norāvās” - ar tik lielu brāķi uzbrukumu nobeiguma fāzē un izšķērdību vārtu gūšanas iespēju izmantošanā vairāk kā uz neizšķirtu cerēt arī nevarēja. “Mettai” vārtus kluba jubilejā savā dzimšanas dienā guva Rendijs Šibass. Tagad Valmieras komandai nāks pretī viss pirmais pagājušās sezonas trijnieks – RFS (mājās), “Riga FC” (viesos) un FK “Auda” (mājās). Pirmajā riņķī abi Rīgas klubi tika uzvarēti, bet “Audai” - zaudēts. Kā būs tagad?

Tieši Tukuma komanda ar uzvaru viesos (2:0) uzsāka FK “Liepāja” neveiksmīgāko pirmo apli komandas vēsturē virslīgā. Tagad FK “Tukums 2000/TELMS” uzņēma liepājniekus savā laukumā, kur piecās līdzšinējās spēlēs Liepājas komandu bija uzvarējusī tikai vienreiz (2022. gada sezonā trešajā riņķī – 2:1). Šoreiz – pirmais 0:0 abu komandu spēlēs virslīgā.

“Riga FC” pirmajā riņķī viesos dabūja pamocīties ar virslīgas jaunpienācēju Grobiņas SC/LFS (1:0) un arī savā laukumā uzvara ar 2:0 nebija pastaiga, taču bija gana neapstrīdama.

BFC “Daugavpils” vēl viena no neērtākajām komandām ir Jelgavas komanda – rēķinot FK “Jelgava” un FS “Jelgava” spēles (šis ir tas gadījums, kad komanda praktiski palika tā pati ar tās prezidentu priekšgalā), daugavpilieši 24 savstarpējās spēlēs virslīgā Jelgavas komandu bija uzvarējuši tikai vienu reizi – pērn 5:2 savā laukumā otra riņķa spēlē. Šosezon pirmajā aplī Jelgavā bija 0:0, bet Daugavpilī mājinieki ne bez pūlēm uzvarēja ar 1:0. Jelgavas komanda zaudēja, bet apliecināja, ka sāk spēlēt arvien labāk. Tiesa, daugavpileiši kopš 38. minūtes bija mazākumā (divi brīdinājumi Fofanam).

Latvijas meistars

BFC “Daugavpils” un FS “Jelgava” komandu spēlē mājinieki 38. minūtē palika mazākumā – otro dzelteno kartīti nopelnīja gambietis Vellijs Fofana. Mājinieki bija vadībā ar 1:0, taču spēles turpinājumā jelgavnieki pārņēma iniciatīvu un viņiem bija vairākas iespējas panākt neizšķirtu. To izdarīt lielā mērā neļāva vārtsargs Frenks Dāvids Orols. Viņš apliecināja, ka ne velti tika atzīts par marta un aprīļa labāko virslīgas spēlētāju.

Šoreiz varbūt nevajadzēja glābt tik bieži tik kritiskās situācijās, kādas bija, piemēram, spēlēs ar Grobiņas un Tukuma komandām, taču bez izglābšanas akcijām neiztika arī šoreiz. Jelgavnieki kopumā izdarīja divreiz vairāk sitienu (17 pret 8), bet vārtos trāpīja pat trīs reizes vairāk reižu (9 pret 3), taču vārtus neguva. Daugavpils komanda turnīra tabulā atgriezās trešajā vietā. Daugavpils komandai pēc desmit spēļu kārtām ir vismazāk zaudētu vārtu – tikai 5. Tas ir arī liels Orola nopelns (spēlē pret RFS vārtus teicami sargāja Ņikita Šaraņins).

11. spēļu kārtā kā galveno jāizceļ Valmieras komandas spēli savā laukumā ar RFS. Eksčempions pret čempionu. Turklāt vēl pirmajā riņķī LNK Sporta parkā valmierieši uzvarēja ar 1:0. RFS abās pēdējās savstarpējās spēlēs nav guvis vārtus (divi pēc kārtas 0:1 – pagājušās sezonas pēdējā un šīs sezonas pirmajā spēlē).

Liepājas komanda alkst revanšēties FK “Metta”, turklāt liepājnieki jau trijās spēlēs pēc kārtas nav guvuši vārtus un četrās pēc kārtas spēlēs nav uzvarējuši. Daugavpils komanda viesos spēlēs ar Grobiņu un virslīgas debitanti centīsies atriebties par neveiksmi Latgalē (0:2). FK “Tukums 2000/TELMS” tiksies ar FS “Jelgava”, bet FK “Auda” spēlēs ar “Riga FC” - vai “Audas” futbolisti beidzot atņems “rīdziniekiem” punktus vai kaut vai beidzot gūs vārtus spēlēs ar “Riga FC” virslīgā?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu