Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Gadsimta boksa cīņa tuvojas. Kāds būs Usika un Fjūrija honorārs?

Boksa zvaigznes Taisons Fjūrijs un Oleksandrs Usiks
Boksa zvaigznes Taisons Fjūrijs un Oleksandrs Usiks Foto: Reuters/Scanpix

Jau pēc nedēļas, 18. maijā, Saūda Arābijas pilsētā Rijādā risināsies gadsimta boksa mačs smagsvaru kategorijā. Par neapstrīdama pasaules čempiona titulu cīnīties Oleksandrs Usiks un Taisons Fjūrijs. Kāds būs Ukrainas un Lielbritānijas bokseru honorārs?

Smagsvaru kategorijā neapstrīdams pasaules čempions pēdējo reizi bija zināms no 1999. gada rudens līdz 2000. gada pavasarim, kad trīs jostu ērā WBA, WBC un IBF tituli bija Lielbritānijā dzimušā Kanādas boksera Lenoksa Lūisa īpašumā.

Kopš gadsimtu mijas neviens cits bokseris nav ieguvis "undisputed" pasaules čempiona titulu smagsvaru divīzijā. Kopš 2007. gada šis uzdevums ir vēl grūtāks, jo jāizcīna četras jostas – klāt nācis arī WBO tituls.

Usiks kļuva par neapstrīdamu pasaules čempionu "cruiserweight" kategorijā (līdz 90,7 kg), ceļā uz šo titulu pārspējot arī Latvijas bokseri Mairi Briedi. Ukrainas bokseris ir tuvu tam, lai panākumu atkārtotu arī lielākajā svara kategorijā ("heavyweight").

Fjūrija īpašumā patlaban ir pasaules čempiona josta WBC versijā, kas ir vienīgais trūkstošais puzles gabaliņš Usika komplektā. Ukrainas bokseris centīsies nosargāt WBO, WBA un IBF jostas, kā arī mazāk svarīgo IBO titulu.

Ārzemju mediji vēsta, ka bokseru honorārs šajā duelī kopumā būs 150 miljoni ASV dolāru (139 miljoni eiro). Fjūrijs saņemšot 70% jeb aptuveni 105 miljonus dolāru (97,4 miljonus eiro).

Līdz ar to Usika honorārs, neatkarīgi no cīņas iznākuma, būšot 45 miljoni dolāru (apmēram 41,7 miljoni eiro). 

Britu laikraksts "The Independent" vēsta, ka bokseru līgumā esot vienošanās, ka Fjūrijam no nopelnītā honorāra miljons dolāru jāziedo Ukrainas atbalstam karā pret Krieviju.

37 gadus vecais Usiks, kuram ir liela pieredze amatieru boksā, profesionāļa karjerā izcīnījis 21 uzvaru (14 nokauti). 

Arī 35 gadus vecais Fjūrijs profesionāla boksera karjerā ir nepārspēts. Viņa kontā ir 34 uzvaras (24 nokauti) un viens neizšķirts – pret amerikāni Deonteju Vailderu.

18. maijā Rijādā šajā boksa šovā ringā dosies arī Briedis, kurš centīsies revanšēties Austrālijas bokserim Džejam Opetaijam par zaudējumu 2022. gadā.

Brieža un Opetaijas cīņas likme būs IBF pasaules čempiona josta.

39 gadus vecais Briedis karjerā izcīnījis 28 uzvaras (20 nokauti) un piedzīvojis divus zaudējumus – pret Usiku un Opetaiju.

Opetaija, kuram ir 28 gadi, karjerā ir nepārspēts 24 cīņās (19 nokauti). Austrālijas bokseris Briedi pārspēja 12 raundos pēc punktiem ar tiesnešu vienbalsīgu lēmumu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu