Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Rīgas maratona skrējienos piedalīsies Serjogins, Caune un Jocis

Latvijas vieglatlēte Agate Caune
Latvijas vieglatlēte Agate Caune Foto: Zane Bitere/LETA

Nedēļas nogalē paredzētajos Rīgas maratona skrējienos no vadošajiem Latvijas vieglatlētiem piedalīsies Dmitrijs Serjogins, Agate Caune un Uģis Jocis, informē pasākuma rīkotāji.

"Rimi" Rīgas maratons 18. un 19.maijā pulcēs ne tikai vairāk kā 30 000 skriešanas entuziastu no gandrīz 100 pasaules valstīm un arī profesionāļus no pasaules un Latvijas.

Prestižākajā no distancēm - maratonā - startēs Latvijas rekordists pusmaratonā Serjogins. Uz starta līnijas stāsies arī 2023.gada Latvijas čempionāta maratonā godalgoto vietu ieguvēji - čempions Aleksandrs Raščevskis, vicečempions Renārs Roze un bronzas medaļnieks Kristaps Vējš-Āboliņš. Maratona distancei reģistrējušies arī vairāki spēcīgi ārvalstu skrējēji - kenijietis Rodžers Maijo, kuram pieder augstvērtīgs personīgais rekords pusmaratonā - 1:01:56 (2015), un vairākkārtējs Gruzijas čempions un nacionālā rekorda (2:11:46, 2023.) īpašnieks Davitijs Karažisvili.

Savukārt dāmu konkurencē cīnīties par Latvijas čempionāta medaļām ir atgriezušās pērnā gada medaļnieces - zelta godalgas īpašniece Amanda Krūmiņa, sudrabu izcīnījusī Anna Kļučņika un viena no visu laiku augstvērtīgāko maratona rezultātu īpašniecēm (2:39:57, 2014.) un 2023.gada bronzas medaļas īpašniece Anita Siliņa.

Desmit kilometru distancē organizatori paredz pagājušā gada čempiona, triatlonista Artūra Liepas dueli ar Igaunijas rekordistu šosejas jūdzes skrējienā, kura personīgais rekords ir ļoti līdzvērtīgs, Olavi Allasi. Ar abiem par uzvaru spēkoties plāno arī Lauris Lapsa, kurš pērn šajā distancē ieņēma trešo vietu.

Sieviešu konkurencē par galveno favorīti uzskatāma Zviedrijas skrējēja Karolīna Džonsone, kura šajā gadā jau paspējusi uzstādīt augstvērtīgu personīgo rekordu desmit kilometros - 32:45. Startēs arī vadošās Latvijas skrējējas - pagājušā gada vicečempione Kitija Valtere un Gundega Vancāne.

Divreiz īsākā distancē, kur trase tāpat kā pusmaratonā, saglabāta nemainīga no pasaules čempionāta skriešanā Rīgā. Tieši šajā trasē pērn uzstādīti abi esošie Latvijas rekordi piecos kilometros.

Uz starta gan kungiem, gan dāmām stāsies abi Latvijas rekordu īpašnieki - Latvijas gada sportiste Caune (15:23) un Jocis (14:14). Kopā ar Joci par uzvaru cīnīsies zviedru skrējējs ar augstvērtīgu personīgo rekordu (13:43) Dāvids Nilsons, kā arī pērnā gada otrās vietas ieguvējs Kristers Kudlis un daudzkārtējs Latvijas čempions vidējās distancēs Edgars Šumskis. Sieviešu konkurencē pieteikta arī 2023.gada Rīgas maratona šīs distances vicečempione Alise Petrova.

Maratona programmu 18.maijā ievadīs "DPD jūdze" jeb Latvijas čempionāts pilsētas jūdzes skrējienā. Galvenie pretendenti cīņā par uzvaru kungiem ir jaunais Latvijas rekordists jūdzē Ņikita Bogdanovs, iepriekšējā rekorda īpašnieks Jocis, vairāki iepriekšējo gadu medaļnieki Jānis Razgalis, Kristers Kudlis, Edgars Šumskis, Lauris Lapsa un arī Roberts Glazers.

Arī sievietēm uz starta šogad stāsies spēcīgs skrējēju sastāvs ar Latvijas rekordisti jūdzes distancē Austru Ošiņu priekšgalā. Par sīvu konkurenci rūpēsies gan Tokijas olimpisko spēļu dalībniece un 2023.gada jūdzes čempione Līga Velvere, gan Sibilla Vanadziņa, kas pērn Latviju šajā distancē un trasē pārstāvēja pasaules čempionātā skriešanā.

Svākā cīņa sagaidāma pusmaratona distancē. Kungu konkurencē pusmaratona distancē šogad sacentīsies vairāki augstvērtīgus rezultātus guvušie kenijieši, kuru vidū organizatori izceļ asaules čempionāta skriešanā bronzas medaļnieku Samvelu Niamai Mailu, Solomonu Kipčogi, kurš 2023.gadā skrējis zem stundas - 59:37, un Titusu Kimutaju Kipkosgeju (59:44, 2022.), kurš šogad aprīlī triumfēja Milānas maratonā.

Starp pasaules elites dāmām pusmaratona distancē arī vairākas Kenijas un Etiopijas pārstāves, starp kurām augstvērtīgākā rekorda īpašniece pusmaratonā ir kenijiete Džūdija Jelegata Kemboi, kura šī gada 5.maijā uzstādījusi personīgo rekordu 65:45, izcīnot uzvaru Ženēvas pusmaratonā. Viņai kokurenci sastādīs arī tautietes Valarija Džemeli (66:14, 2019.), kura šī gada februārī plūca laurus Dohas maratonā, un Gladisa Jemaijo, kas savu labāko rezultātu 68:18 uzstādījusi 2022.gadā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu