Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Daugavpils" – piebremzē, "Valmiera" – ieskrienas?

"Valmieras" futbolisti Foto: Jānis Līgats

Ir pirmās pazīmes, ka Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas čempionāta turpinājums kļūs vēl interesantāks. Atkal paklupa Daugavpils komanda, atkal uzvarēja Valmieras komanda, neveiksmju joslu beidzot pārvarēja Liepājas komanda un uzvarēja arī "Auda". Tas nozīmē, ka pirmais kvartets vēl pilnīgi noteikti nav iezīmējies, tas nozīmē, ka arī līderu duets vēl nevar justies pilnīgi drošs par to, ka titulu dalīs tikai savā starpā, tas nozīmē, ka vēl lielāka spriedze būs cīņā par vietu tā sauktajā Eiropas kausu zonā un turnīra tabulas "pagrabā".

Kārtas spēle

BFC "Daugavpils" pret FK "Auda". Ja daugavpiliešiem būtu izdevies uzvarēt, tad viņi "Audu" apsteigtu jau par 14 punktiem. Vai tas būtu spriedums "Audas" galvenajam trenerim – tas pašreiz vairs nav aktuāli, jo tā nenotika. Mājinieku cerības nedaudz saruka vēl pirms spēles sākuma, jo laukumā nevarēja doties no "Audas" aizdotais Abduls Keders Traorē, bet savainojuma dēļ nevarēja spēlēt centra aizsargs Rinalds Aizups, kurš ir viens no aizsardzības balstiem (pagājušajā sezonā virslīgā 29 spēlēs pavadīja laukumā caurmērā 82 minūtes, bet šosezon 19 gadus vecais centra aizsargs 14 spēlēs caurmērā laukumā bija 88 minūtes katrā spēlē). Līdz ar to vajadzēja pārkārtot aizsardzību un vidējo līniju (centra aizsarga vietu ieņēma futbola "universālais kareivis" Raivis Skrebels).

Ja mājinieki pirmie būtu guvuši vārtus – tāda iespēja viņiem bija, tad varbūt spēle ievirzītos citā gultnē, taču pirmie vārtus guva viesi – ar izcili skaistu sitienu, ko Dienvidamerikā sauc par "bicycleta", 16. minūtē vārtus guva Režinaldu Ramiress. Arī vēlāk daugavpiliešiem bija iespēja gūt vārtus un ievirzīt spēli sev labvēlīgākā gultnē, taču neilgi pēc pārtraukuma (56. minūtē) otros vārtus "Audas" labā guva Mors Talla, un mājinieku izredzes saplaka. Vēl sliktāk – atlikušajā spēles laikā otro brīdinājumu un līdz ar to noraidījumu nopelnīja Jevgeņijs Miņins, bet tiešo sarkano kartīti – Bartelemijs Didjū (turklāt par huligānisku uzvedību jau pēc sarkanās kartītes saņemšanas dabūs vēl arī vismaz pāris spēļu diskvalifikāciju).

Mača liktenis līdz ar to bija izšķirts. Ramiress vēl tikai pielika punktu un guva savus 7. vārtus čempionātā – 3:0. Daugavpilieši jau četrās spēlēs pēc kārtas nespēj pārspēt "Audas" vārtsargus. "Auda" samazināja atstarpi līdz Daugavpils komandai (ceturtajai vietai) līdz 8 punktiem. Turklāt daugavpiliešiem tagad nākamā spēle būs savā laukumā ar "Valmiera FC", kurā vēl joprojām acīmredzot nevarēs piedalīties Aizups, nebūs noraidīto Miņina un Didjū, bet nevarēs spēlēt Valmieras komandas izīrētais Oļgerts Raščevskis. Komandas rezervju soliņš jau tā nav garš (tiesa, pēc soda par noraidījumu izciešanas atgriežas Ņikita Barkovskis), bet tagad tajā vēl būs četri būtiski robi.

BFC "Daugavpils" pēdējās trīs spēles zaudēja ar kopējo rezultātu 0:10, bet vārti nav gūti un nav uzvarēts jau četrās spēlēs pēc kārtas. FK "Auda" turpretī pārtrauca sešu spēļu sēriju bez uzvarām, un nākamā spēle tai būs Tukumā.

Vai "Daugavpils" sāk piebremzēt, bet "Auda" pārvarējusi neveiksmes uzbrukumā – to rādīs laiks un vismaz atlikušās spēles otrajā riņķī.

Tieši tāpat kā pirms abu komandu vispār pirmās tikšanās virslīgā, tā arī pirms otrās spēles starp FK "Liepāja" un Grobiņas SC/LFS komandām ažiotāža bija liela. Tā turklāt bija šosezon pirmā spēle Liepājas "Daugavas" stadiona galvenajā laukumā, un uz to sanāca vairāk nekā 2500 skatītāju. Grobiņas komandā nevarēja spēlēt no Liepājas kluba aizdotie spēlētāji, taču tā bija arī abu komandu pirmajā spēlē, kurā Grobiņa uzvarēja ar 3:2. FK "Liepāja" nebija uzvarējis jau 9 spēlēs pēc kārtas, un arī komandas sniegums laukumā bija nebaudāms.

Jāņa Grīnberga izcilais trāpījums vārtu augšējā stūrī no metriem 20-22 vēl varbūt neko arī neizšķīra, toties Liepājas komandas otrie vārti jau nepilnas desmit minūtes pēc pārtraukuma praktiski izšķīra spēles likteni. Grobiņas futbolistiem šoreiz bija diezgan maz argumentu, lai kaut ko mainītu sev par labu, – 3:0 FK "Liepāja" labā. Viena bezdelīga pavasari nenes un viena uzvara vēl neko nenozīmē, taču cerams, ka šis panākums kļūs par Liepājas komandas "atveseļošanās" sākumu, kas nāks tikai par labu visam turnīram. Pēdējo vietu turnīra tabulā liepājnieki pameta. Līdz 6. vietai – tikai 5 punkti. Taču šaubos, ka liepājnieki skatās tik zemu.

Izskatās, ka ieskrējusies Valmieras komanda – jau 8 spēles bez zaudējuma, turklāt četras uzvaras pēc kārtas un trijās pēdējās spēlēs nav zaudēti vārti. Komanda spēlē skatāmu futbolu, un galvenais vārds šeit ir SPĒLĒ. To valmierieši nodemonstrēja arī pielijušajā laukumā mačā ar FS "Jelgava" - 4:0. Jelgavniekiem arī bija iespējas gūt vārtus, taču to izmantošana būtu mainījusi tikai rezultātu, nevis spēles galaiznākumu, – galu galā valmieriešiem arī bija vēl vismaz trīs iespējas gūt vārtus. Divus vārtus guva Lūkass Vapne, un trīs no četriem vārtiem valmierieši guva ar tālsitieniem – proti ar sitieniem ārpus soda laukuma.

Īpaši efektīgi bija ceturtie vārti, kurus guva Žeremijs Porsāns-Klemente.

Iespējams, viņi bija lasījuši, ka Vācijas Bundeslīgas čempione Leverkūzenes "Bayer 04" komanda lielu daļu vārtu aizvadītajā sezonā ir guvusi ar sitieniem ārpus soda laukuma... Valmieras klubs joprojām cenšas panākt, lai tiek atcelts lēmums neļaut tam piedalīties Eiropas kausā.

Abi līderi guva pārliecinošas uzvaras – RFS ar 6:0 sagrāva FK "Metta", bet "Riga FC" ar 3:0 pārspēja FK "Tukums 2000/TELMS" komandu un revanšējās par negaidīto zaudējumu pirmajā riņķī Tukumā. Pirmās trīs komandas tagad turnīrā ir izvietojušās 5 punktu atstarpē cita no citas, bet Daugavpils komanda no pirmā trijnieka atpaliek tikai par trim punktiem.

Latvijas meistars

Gribu atgādināt par Jāni Grīnbergu no FK "Liepāja", un ne tikai viņa izcili gūto vārtu dēļ. Daudzi jau noteikti ir piemirsuši, ka "Skonto FC" akadēmijas audzēknis ir jaunākais vārtu guvējs Latvijas futbola virslīgas vēsturē – pirms nepilniem desmit gadiem spēlē ar Daugavpils komandu "Daugava" (nav nekāda sakars ar pašreizējo BFC "Daugavpils") viņš guva vārtus ar 11 m soda sitienu skontiešu labā, panāca 4:0 un 15 gadu un 102 dienu vecumā kļuva par jaunāko vārtu guvēju virslīgas vēsturē. Tagad Jānim Grīnbergam ir 25 gadi, viņš jau vairs nav nekāds "jaunais un perspektīvais", viņam jau jābūt vienam no komandas balstiem, bet Jāņa gūtie vārti mačā ar Grobiņas komandu lika par viņu atcerēties.

Kas zina, kā būtu turpinājusies viņa karjera, ja nebūtu pajucis "Skonto FC".

Neilgi uzkavējies RFS rindās, viņš devās uz Vācijas Bundeslīgas klubu Gelzenkirhenes "Schalke 04", kur kluba otrajā komandā aizvadīja divas sezonas Oberlīgas un vienu sezonu Reģionālās līgas čempionātā ("Schalke 04" tajā laikā bija viena no spēcīgākajām Bundeslīgas komandām, kaut gan pēc 2. vietas 2018. gadā jau sāka iezīmēties krīze). Grīnbergs aizvadīja 17 spēles arī Latvijas U21 izlasē. Tad... Ja ne gluži pazuda, bet nebija īpaša iemesla viņu pieminēt. Neilgs laiks Jelgavas komandā, divas sezonas FK "Metta" rindās, un droši vien daudzi jau viņu "norakstīja". Liepājā Jānis nonāca vēl pagājušajā sezonā un piedalījās 27 virslīgas čempionāta spēlēs.

Vai ir iespējams restartēt karjeru 24–25 gadu vecumā? Šosezon Grīnbergs liepājnieku rindās ir piedalījies 9 spēlēs, četrās no tām – visas 90 minūtes un turklāt 90 minūtes trijās pēdējās spēlēs pēc kārtas. Tagad Tamazam Pertijam nav iemesla nelikt viņu pamatsastāvā arī nākamajā spēlē. Vispār jau, skatoties Liepājas komandas spēles, nevar īsti saprast, ko šajā komandā dara tik daudzi ārzemnieki – proti, ar ko viņi (izņemot pāris spēlētājus) ir labāki par pašmāju futbolistiem, ar ko viņi ir labāki par Liepājas futbola audzēkņiem, kuri nederēja komandai, un par citiem pašmāju spēlētājiem, kuri visbiežāk ir rezervē? Ja nu vienīgi ar to, ka viņus varbūt ir vieglāk pārdot kādam ārzemju klubam nekā Latvijas spēlētāju. Taču... Ar tādu sniegumu, kāds lielākajai daļai ārzemnieku ir pašreiz, diezin vai pircējus izdosies atrast. Interesanti, kuri būs lieki tad, kad Liepājas komandā atgriezīsies Artūrs Karašausks un Grobiņas komandai aizdotie (divi no trim ir vietējie) futbolisti?

Nākamajā spēļu kārtā lielāko uzmanību jāpievērš spēlei Daugavpilī, kurā mājinieki tiksies ar "Valmiera FC". Un ne tikai tāpēc, lai pārliecinātos, vai daugavpilieši piebremzējuši, bet valmierieši ieskrējušies, bet arī tāpēc, ka komandas ir blakus turnīra tabulā un ka savu līdz šim pēdējo zaudējumu Valmieras komanda piedzīvoja savā laukumā spēlē tieši ar BFC "Daugavpils". Dubultstimuls abām pusēm.

Vai Liepājas komanda patiešām pārvarējusi neveiksmju joslu? Kaut daļēja atbilde būs nākamajā spēlē Jelgavā. Pirmajā riņķī Liepājā ar 1:0 uzvarēja jelgavnieki... Kaimiņu duelis – FK "Tukums 2000/TELMS" un FK "Auda". Ja "Auda" uzvar, bet Daugavpils komanda zaudē Valmieras komandai, tad spēkošanās par vietu līderu četriniekā (lasi: Eiropas kausu zonā) kļūst vēl spraigāka... Abiem līderiem nākamajās spēlēs vajadzētu paņemt pa trim punktiem – RFS spēlēs savā laukumā ar Grobiņu, bet "Riga FC" arī savā laukumā ar "Mettu". Vajadzētu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu