Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Jurgis Kalns aiziet... Vai "Valmiera" turpinās iet kalnā?

Foto: Jānis Līgats

Pirms pauzes, kas saistīta ar Latvijas izlases piedalīšanos Baltijas kausa izcīņā, “Tonybet” futbola virslīgā pirmo reizi šajā sezonā tik izteikti ir iezīmējies pirmais trijnieks. Tas nenozīmē, ka līderu trio tāds paliks līdz finišam, taču vismaz līdz sestdienas rītam tāda varbūtība izskatījās pat ļoti ticama. Vai kāds varēja paredzēt, ka pirmā galvenā trenera maiņa šosezon notiks Valmieras komanda? Jurģis Kalns noteikti nebija starp tiem treneriem, par kuriem tamlīdzīgi runāja... Šāds pavērsiens arī var ietekmēt līderu trio sastāvu.

Kārtas spēle

BFC “Daugavpils” pret “Valmiera FC”. Daugavpils pilsētas svētkos (Latvijas otra lielākā pilsēta nedēļas nogalē svinēja savu 749. gadadienu) gribēja iepriecināt arī futbolisti, turklāt ieperiekšējās trīs spēles viņiem bija pagalam nesekmīgas (trīs zaudējumi ar kopējo vārtu starpību 0:10...), bet te nāk pretī komanda, kas viņu nupat apsteigusi turnīra tabulā - “Valmiera FC”. Mājiniekiem trūka sodīto Jevgeņija Miņina un Didjū, nevarēja spēlēt no Valmieras komandas izīrētais Oļģerts Raščevskis, toties ierindā atgriezās Ņikita Barkovskis, Rinalds Aizups un Traorē. Pirmajās 16 minūtēs abas komandas guva trīs vārtus – ar 2:1 vadībā bija viesi un tāds sākums solīja aizraujošu turpinājumu. Aizraujošs tas arī bija, taču – tikai uz vienu pusi.

Pirmajā puslaikā viesi guva vēl trīs vārtus un spēles liktenis praktiski bija izšķirts – 5:1. Daugavpilieši aizsardzība sabruka kā kāršu namiņš (un turklāt vēl pāris reizes “pavilka” vārtsargs Frenks Orols). Galarezultāts – 1:6, kaut gan otrajā puslaikā gūt vārtus varēja abas komandas. Trešajā spēlē pēc kārtas vārtus guva Žeremijs Porsāns-Klemente, bet pirmos vārtus šosezon savā sezonas pirmajā spēlē guva Ingars Pūlis (viņam būs jācenšas aizstāt brazīlieti Gaušu, kurš devies uz dzimteni un kura komandā vairs nebūs).

Necik sen Daugavpils komandai bija vismazāk zaudētu vārtu, bet tagad... 1:16 pēdējās četrās spēlēs. Viens no aizsardzības balstiem Aizups, kā izrādījās, pēc savainojuma tomēr vēl nav pilnībā gatavs spēlēt un 38. minūtē tika nomainīts. Ieskaitot viņu, daugavpiliešu tā sauktajā aizsardzības spēlētāju grupā četri futbolisti nav vecāki par 20 gadiem, bet diviem ir 16 un 17 gadi. Tāpēc nav brīnums, ka tik spraigā spēļu grafikā gados tik jaunai aizsardzībai agri vai vēlu vajadzēja sākt brukt... Tiesa, 1:16 četrās spēlēs tomēr tik un tā ir par daudz. Valmieras futbolisti savukārt guva piekto uzvaru pēc kārtas un – pirmo uzvaru Daugavpilī kopš 2021. gada sezonas. Toreiz pēdējā riņķī bija uzvara ar 5:1, bet tad Daugavpilī bija četri neizšķirti pēc kārtas.

Varbūt Daugavpils komandai vajadzēja spēlēt no aizsardzības? Varbūt. Taču tad tā nebūtu šosezon ierastā BFC “Daugavpils” komanda. Valmierieši ieguva plašumu un to lieliski izmantoja.

Vai kāds varēja paredzēt, ka nākamajā dienā pēc spēles par aiziešanu no komandas paziņos “Valmiera FC” galvenais treneris Jurģis Kalns? Tieši tad, kad komanda ir ieskrējusies, tieši tad, kad tās spēle ir sakārtojusies... Dīvaini. Pat ļoti dīvaini. Tamlīdzīgās situācijās trenera maiņa parasti notiek tad, ja trenerim ir kāds ļoti labs piedāvājums no citas komandas. Tas nav apstrīdams, ka Jurģim Kalnam trenera karjerā būtu jāsper soli uz augšu (Jurģim ir tikai 41 gads un vecuma ziņā viņš vēl ir gandrīz vai treneris iesācējs), taču tieši tagad... Un tāds pavērsiens arī netika dzirdēts.

Runas aizkulisēs par to, ka tā sauktajā spēlētāju pāreju logā Valmieras komandu varētu pamest pat vairāki spēlētāji jau klīda un tām bija arī pamats – parādi spēlētājiem, nodokļu parādi, nespēlēšana Eiropas kausos, taču tagad spēlētājiem algas izmaksātas, pārējās lietas sakārtojas un paliek tikai nespēlēšana Eiropas kausu izcīņā, turklāt galīgā lēmuma par to arī vēl nav. Ir kaut kas, ko mēs nezinām... Vismaz pagaidām. “Iekšējie zemūdens akmeņi”, par kādiem arī tiek runāts, agri vai vēlu arī uzpeld.

Spēlētājiem par Kalna aiziešanu esot paziņots pēc spēles Daugavpilī un tas visiem bijis šoks...

Redzēsim, kāds būs turpinājums. Ne Kalns, ne “Valmiera FC” pārstāvji par notikušo izteikties acīmredzot negrib (pagaidām negrib?) un viņus var saprast, taču tas tikai rada augsni jaunām “sazvērestības teorijām”. Jācer, ka Valmieras komanda paliks konkurētspējīga ne tikai šosezon.

Valmieriešiem tagad droši vien ir pat nedaudz žēl, ka tagad būs izlases pauze, jo komanda ir ieskrējusies, tai spēle iet no rokas, tā ir uzķērusi spēles ritmu, arī vārtu gūšanas iespējas tiek izmantotas daudz labāk nekā iepriekš un var pat teikt, ka komanda spēlē ar iedvesmu. No otras puses – būs laiks sameklēt aizvietotāju Jurģim Kalnam un mierīgākā gaisotnē izvērtēt situāciju. Savukārt Daugavpils komandai izlases pauze ir tieši laikā – pirms atlikušajām otrā riņķa spēlēm ar konkurentiem, no kuriem punktus jāņem noteikti (četri zaudējumi pēc kārtas tagad tika piedzīvoti pret pagājušās sezonas pirmajām četrām komandām), lai saglabātu vietu četriniekā. Turpmāk čempionāta grafiks vairs nebūs tik spraigs un tas noteikti nāks par labu komandām, kurām nav tik garš un līdzvērtīgs rezervju soliņš. Starp šīm komandām ir arī BFC “Daugavpils”.

Kārtas spēle numur divi – starp komandām, kuras atrodas turnīra tabulas lejasgalā. FS “Jelgava” pret FK “Liepāja”. Liepājā turklāt uzvarēja Jelgavas komanda, savukārt liepājnieki iepriekšējā kārtā pārtrauca 9 neuzvarētu spēļu sēriju un nostūma jelgavniekus uz 10. vietu. Liepājnieki paši šajā spēlē vārtus neguva, bet tomēr bija tuvāk uzvarai nekā mājinieki (bumba ielidoja jelgavnieku vārtos no pašu spēlētāja) – 1:0 viesu labā turējās līdz kompensācijas laika 3. minūtei. Izcilu soda sitienu no apmēram 17 metriem izpildīja nigērietis Ede Oloko un panāca 1:1. Oloko tie bija sestie vārti čempionātā un ceturtie pēdējās piecās spēlēs. Jā, Liepājas komandai otrajā puslaikā bija vismaz divas trīs labas iespējas gūt vārtus, taču kopumā – ar tādu sniegumu liepājnieki uzvaru nebija pelnījuši.

Kārtas spēle numur trīs – FK “Tukums 2000/TELMS” pret FK “Auda”. Kaimiņi turnīra tabulā. Tukumnieki nebija uzvarējuši “Audu” četrās spēlēs pēc kārtas, bet šosezon pirmā riņķa spēlē viesos – 0:2. “Auda” iepriekšējā kārtā pārliecinoši (3:0) uzvarēja Daugavpilī. Uzvara Tukumā ļautu “Audai” vēl vairāk pietuvoties līderu kvartetam un jau pirmajā puslaikā viesi ielika pamatus uzvarai – 2:0. Galarezultātā – 4:1 un tagad “Auda” no ceturtās vietas atpaliek tikai par 5 punktiem. Brazīlietis Režinaldu Ramiress otro reizi šosezon izcēlās ar “hat-trick” un viņa rēķinā jau ir 10 gūti vārti (pērn tik pat bija visā čempionātā).

Čempione RFS komanda ar 5:0 sagrāva Grobiņas futbolistus, bet “Riga FC” - arī ar 5:0 uzvarēja FK “Metta”, kaut gan pirmos vārtus guva tikai 65. minūtē.

Latvijas meistars

Jelgavas komandu no zaudējuma izglāba nigērietis Ede Oloko ar izcilu soda sitienu no apmēram 17 metriem. Tā bija viņa vienīgā iespēja gūt vārtus šajā mačā un viņš to izmantoja. Neesmu redzējis pilnīgi visas šīs sezonas Jelgavas komandas spēles ar Oloko piedalīšanos, taču lielākā daļa ir redzēta un nevienā no tām Oloko nebija tik labi neitralizēts, kā mačā ar FK “Liepāja”. Jau tuvāk spēles beigām viņš izdarīja savu vienīgo sitienu uz vārtiem pamatlaikā, dažas reizes viņam izdevās bīstamas piespēles liepājnieku soda laukumā, bet tas arī bija viss.

Burtiski kā “pielīmējies” nigērietim bija liepājnieku 18 gadus vecais centra aizsargs Alans Kangars un acīmredzot tāds bija trenera uzdevums. Alans ar to tika galā. Jaunajam futbolistam iepriekšējās divas sezonas bija “Skanstes” komandas rindās Nākotnes līgā (1. līgā), bet virslīgā viņš debitēja tikai šosezon Liepājas komandas sastāvā. Spēle Jelgavā viņam bija tikai 11. spēle virslīgā un tagad Pertijam ir iemesls jaunajam centra aizsargam uzticēties arī turpmāk.

Nākamā spēļu kārtas būs pēc Baltijas kausa izcīņas un tajā otro reizi šajā sezonā savā starpā tiksies abi galvenie favorīti – RFS komanda LNK Sporta parkā uzņems “Riga FC” futbolistus. Skaidrs, kura būs kārtas spēle. Taču vai tad mazāk intriģējoša solās būt spēle starp Valmieras un Tukuma komandām, kā arī starp Liepājas un Daugavpils komandām? Kāda būs Valmiera komanda bez Jurģa Kalna (kas viņa vietā vadīs komandu?) un vai daugavpilieši būs attapušiem pēc neveiksmēm pēdējās spēlēs? Jelgavas komanda dosies uz Liepāju, lai tiktos ar Grobiņas komandu, bet FK “Auda” spēlēs ar FK “Metta”.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu