Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video un foto Porziņģis ar lielisku sniegumu kaldina "Celtics" uzvaru NBA fināla sērijas ievadā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis naktī uz piektdienu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināla sērijas pirmajā spēlē 18 no saviem 20 punktiem guva pirmajā puslaikā, kaldinot Bostonas "Celtics" uzvaru.

"Celtics" savā laukumā ar rezultātu 107:89 (37:20, 26:22, 23:24, 21:23) uzveica Porziņģa bijušo komandu Dalasas "Mavericks", sērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties 1-0 vadībā.

Porziņģis spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, nospēlēja 21 minūti, guva 20 punktus (2p. 6/9, 3p. 2/4, soda meiteni 2/2), izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, bloķēja trīs metienus, pieļāva vienu kļūdu un saņēma vienu piezīmi.

Uzvarētāju labā 22 punktus guva Džeilens Brauns, 16 punkti Džeisona Teituma rēķinā, 15 iemeta Deriks Vaits, ar 12 atzīmējās Džrū Holidejs, ar 10 izcēlās Els Horfords, vēl astoņus pievienoja Sems Hausers.

"Mavericks" no zaudējuma neglāba rezultatīvais Luka Dončičs, kurš guva 30 punktus un izcīnīja 10 atlēkušās bumbas. 14 punktus iemeta Pīdžejs Vašingtons, 13 pievienoja Džeidens Hārdijs, bet tikai 12 guva Kairijs Ērvings (3p. 0/5).

Pirmais puslaiks

"Celtics" starta piecniekā centra pozīcijā spēli sāka Horfords, kurš atklāja rezultātu ar "slam dunk" un pēc tam arī trāpīja tālmetienu.

Porziņģis nāca laukumā pēc nepilnām piecām nospēlētām minūtēm, nomainot pieredzējušo Horfordu, kuram bija svarīga loma, kamēr iepriekšējās 10 spēlēs Latvijas basketbolists nevarēja spēlēt traumas dēļ.

Komandas spēles ievadā demonstrēja lielu rezultativitāti, pirmās ceturtdaļas vidū "Celtics" atradās vadībā ar 20:15.

Porziņģis pirmos punktus guva ar diviem precīziem soda metieniem, kas tika nopelnīti pēc Dončiča pārkāpuma, kurš neatļauti traucēja latvieša pustālo metienu.

Otrā laukuma galā Dončics brīžiem prasīja aizsegu no komandas biedriem, kuri sedz Porziņģi, lai iegūtu iespējas apspēlēt Latvijas basketbolistu, izmantojot ātruma priekšrocības. Pāris reizes slovēnim tas sekmīgi izdevās.

Porziņģis pirmās ceturtdaļas turpinājumā lieliski spēlēja uzbrukumā, iemetot astoņus punktus pēc kārtas un iegūstot "Celtics" komandai vadību 28:18. 

Porziņģis apspēlēja Dereku Laivliju un trieca bumbu grozā no augšas, trāpīja divus pustālos metienus un arī vienu tālmetienu, kopumā pirmajā ceturtdaļā iekrājot 11 punktus, kas bija rezultatīvākais sniegums pirmajā ceturksnī.

Pirmās ceturtdaļas beigās "Celtics" izdevās varens izrāviens - Teitums guva savus pirmos punktus ar sekmīgu tālmetienu, pa reizei no tālienes izcēlās Porziņģis un Hausers.

Latvijas basketbolists pirmās ceturtdaļas beigās nobloķēja Džoša Grīna mēģinājumu triekt bumbu grozā no augšas. Porziņģis pirmajā ceturtdaļā nobloķēja divus metienus, kā arī vēl vairākus patraucēja pretiniekiem izpildīt.

Otrajā ceturtdaļā spriedze bija mazinājusies, "Celtics" mierīgi turpināja audzēt pārsvaru, savukārt "Mavericks" izmisīgi centās lauzt spēles gaitu, lai varētu atspēlēties.

Porziņģis otrajā ceturtdaļā trāpīja vēl divus pustālos metienus un vienu tālmetienu, pievienojot savam kontam vēl septiņus punktus. Latvijas basketbolists ar 18 punktiem kļuva par rezultatīvāko spēlētāju pirmajā puslaikā.

Pirmajā puslaikā "Celtics" rindās 13 punktus guva Brauns, bet "Mavericks" sastāvā ar 17 punktiem spēles pirmajā daļā rezultatīvākais bija Dončičs.

"Celtics" puslaika pārtraukumā devās ar 21 punkta pārsvaru (63:42). Mājinieki trāpīja 11 no 27 tālmetieniem (40,7%), bet viesi tikai trīs no 13 (23,1%).

Otrais puslaiks

Trešās ceturtdaļas sākumā, kamēr Porziņģis atradās uz rezervistu soliņa, "Celtics" uzbrukums buksēja – pirmajās piecās minūtēs izdevās gūt tikai piecus punktus.

"Mavericks" ar Dončiču priekšgalā pamazām sadeldēja rezultāta starpību līdz astoņiem punktiem (64:72).

Trešās ceturtdaļas beigās Porziņģis netrāpīja tālmetienu, taču Teitums izcīnīja atlēkušo bumbu un piespēlēja to soda laukumā ieskrējušajam Latvijas basketbolistam, kurš izcēlās ar "slam dunk".

Ceturkšņa pēdējās četrās minūtēs "Celtics" izdevās 14:2 izrāviens, kas ļāva trešo ceturtdaļu noslēgt ar 20 punktu pārsvaru (86:66).

Ceturtās ceturtdaļas ievadā Porziņģis nobloķēja Derika Džounsa juniora "slam dunk" mēģinājumu, bet turpinājumā netrāpīja divus metienus.

Pēc trīsarpus nospēlētām minūtēm Horfords nomainīja Porziņģi, dodot atpūtu Latvijas basketbolistam, kurš līdz šim kājas muskuļa savainojuma dēļ nebija spēlējis piecas nedēļas.

Ceturtā ceturtdaļa kļuva par formalitāti, "Mavericks" spēlētāji bija zaudējuši ticību izredzēm atspēlēties šajā mačā. Manāmi paguris izskatījās Dončičs, kurš šajā "play-off" turnīrā mocījies ar ceļgala sāpēm.

Lai gan Dončičs spēlēja rezultatīvi, sakrājot daudz punktu, viņš šajā mačā atdeva tikai vienu rezultatīvu piespēli, kaut "play-off" turnīrā kopumā slovēnis ir līderis šajā rādītājā (8,8 vidēji mačā līdz šim).

"Celtics" šajā mačā trāpīja 16 no 42 tālmetieniem (38,1%), bet "Mavericks" realizēja tikai septiņus no 27 trīspunktniekiem (25,9%). Soda metienu realizācija teju identiska – Bostonai 13 no 19, bet Dalasai 12 no 19.

Pirms šī mača "Celtics" spēlētāji ar īpašiem krekliem godināja NBA leģendu Bilu Voltonu, kurš maija beigās devās mūžībā 71 gada vecumā pēc cīņas ar vēzi.

Bostonas "Celtics" - Dalasas "Mavericks" 107:89 (37:20, 26:22, 23:24, 21:23)

metieni no spēles: 39/82 (47,6%) - 35/84 (41,7%)

trīspunktu metieni: 16/42 (38,1%) - 7/27 (25,9%)

soda metieni: 13/19 (68,4%) - 12/19 (63,2%)

atlēkušās bumbas: 47 - 43

atlēkušās bumbas uzbrukumā: 10 - 10

rezultatīvas piespēles: 23 - 9

pārtvertas bumbas: 6 - 8

bloķēti metieni: 9 - 1

kļūdas: 14 - 11

lielākais pārsvars: 29 - 4

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu