Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video un foto Porziņģis kļūst par NBA čempionu, "Celtics" – par līgas titulētāko komandu

Kristaps Porziņģis naktī uz otrdienu kļuva par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš izcīnījis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona titulu. Savukārt liepājnieka pārstāvētā Bostonas "Celtics" komanda kļuva par titulētāko klubu līgas vēsturē.

"Celtics" savā laukumā ar rezultātu 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21) uzveica Dalasas "Mavericks", triumfējot NBA fināla sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-1.

NBA vēsturē "Celtics" čempionu titulu izcīnīja 18. reizi, kas ir jauns rekords. 17 tituli ir Losandželosas "Lakers" kontā.

Porziņģis, kurš traumas dēļ izlaida iepriekšējās divas spēles, laukumā pavadīja 16 minūtes, guva piecus punktus (2p. 2/2, 3p. 0/2, soda metieni 1/2), izcīnīja vienu atlēkušo bumbu un saņēma divas piezīmes.

Kamēr laukumā atradās Latvijas basketbolists, "Celtics" guva par astoņiem punktiem vairāk nekā "Mavericks".

"Celtics" sastāvā ar 31 punktu un 11 rezultatīvām piespēlēm izcēlās Džeisons Teitams, 21 punktu pievienoja Džeilens Brauns, kura kontā arī astoņas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles, bet vēl 15 un 14 punktus guva attiecīgi Džrū Holidejs un Deriks Vaits.

"Mavericks" līderis Luka Dončičs atzīmējās ar 28 punktiem, 12 atlēkušajām bumbām, piecām rezultatīvām piespēlēm un arī septiņām kļūdām. Kairijs Ērvings guva 15 punktus un izpildīja deviņas rezultatīvas piespēles, 14 punktus pievienoja Džošs Grīns, bet 10 punkti Deriks Džounsa juniora kontā.

Porziņģis laukumā nāca pēc piecām nospēlētām minūtēm. Latvijas basketbolists kustējās ievērojami lēnāk nekā ierasts. Pāris reizes liepājnieks aizsardzības darbībās kavējās, kā rezultātā pretinieki ieguva brīvus metienus.

Pirmo metienu, kas bija no tālās distances, neizdevās trāpīt. Brīdi vēlāk Porziņģis nopelnīja tiesības stāties uz soda metiena līnijas, kur pirmais nebija precīzs, bet otrais bija sekmīgs – 17:15.

Pirmās ceturtdaļas beigās "Celtics" veica 9:0 izrāvienu, ceturksni noslēdzot savā labā ar 28:18. 

Otrajā ceturtdaļā Porziņģis spēlēja daudz agresīvāk nekā pirmajā ceturksnī, cīnoties par pozīciju uzbrukumā un pieprasot bumbu spēlei ar muguru pret grozu. Vispirms Pīdžejs Vašingtons pārkāpa noteikumus, bet pēc tam Porziņģis guva divus punktus groza tuvumā.

Arī aizsardzībā Porziņģis kustējās labāk, it sevišķi vienā epizodē, kurā viņš bija palicis viens pret vienu ar Dončiču, neļaujot Slovēnijas basketbolistam tikt pie kārotajiem punktiem.

"Celtics" uzbrukumā teicami spēlēja Teitums, kurš ar caurgājieniem lauzās uz groza apakšu – vai nu pats guva punktus, vai izkārtoja metiena iespējas komandas biedriem.

Otrās ceturtdaļas vidū "Celtics" sasniedza 15 punktu pārsvaru (46:31). Spēlējot ar īso sastāvu bez Porziņģa un bez Horforda, pārsvars ātri saruka līdz deviņiem punktiem, jo "Mavericks" salīdzinoši viegli guva punktus no groza apakšas.

Brauna, Vaita un Teituma precīzie tālmetieni ļāva "Celtics" palielināt pārsvaru. Iespaidīgas bija pirmā puslaika beigas, kad pirmo reizi šajā mačā laukumā nāca Peitons Pritčards, kurš, sirēnai skanot, trāpīja metienu no laukuma vidus, tādējādi "Celtics" pārtraukumā devās ar +21 (67:46). Pritčards līdzīgu metienu trāpīja arī vienā no iepriekšējiem NBA fināla sērijas mačiem.

Porziņģis atgriezās laukumā trešās ceturtdaļas vidū un nospēlēja nepilnas divas minūtes, kuru laikā viņš saņēma piezīmi pret Dončiču, kurš guva divus punktus ar sodu. Latvijas basketbolists sev atvēlētajā laikā centās sargāt mājinieku grozu.

Lai gan "Mavericks" brīžiem ar nelieliem uzplaiksnījumiem spēja samazināt starpību, tomēr "Celtics" noturēja komfortablu pārsvaru, kas ļāva saglabāt lielu pārliecību par savu pārspēku. Pēc trešās ceturtdaļas mājiniekiem bija +19 (86:67).

Porziņģis nāca laukumā arī ceturtās ceturtdaļas sākumā. Uzbrukuma laika izskaņā Latvijas basketbolistam nācās izpildīt sasteigtu tālmetienu, kas bija neprecīzs. Turpinājumā liepājnieks teicami nospēlēja aizsardzībā, neļaujot Džounsam junioram gūst punktus no groza apakšas.

Brauns caurgājienā atrada nepiesegtu Porziņģi, kurš netraucēts viegli trieca bumbu grozā no augšas. Kaut bija nospēlētas jau teju trīs minūtes ceturtajā ceturtdaļā, Porziņģa "slam dunk" kļuva par pirmajiem punktiem ceturksnī.

Ceturtās ceturtdaļas vidū Porziņģis ovāciju pavadībā atstāja laukumu. Pēdējām minūtēm ritot, "Celtics" zvaigzne Teitums daudz spēlēja individuāli, iespējams, cenšoties nopelnīt balsis MVP jeb vērtīgākā spēlētāja balvai, kuru beigās ieguva komandas biedrs Brauns, kurš spēlējis gan rezultatīvi, gan teicami darbojies aizsardzībā pret Dončiču.

Divarpus minūtes pirms spēles beigām "Mavericks" izkāra balto karogu, laižot laukumā komandas rezervistus. Minūti vēlāk tika nomainīti arī "Celtics" līderi. Līdz ar to neoficiālas svinības laukuma malā varēja sākties priekšlaicīgi.

"Celtics" lielākais pārsvars šajā mačā bija 26 punkti, savukārt "Mavericks" ne reizi neizvirzījās vadībā.

Bostonas "Celtics" - Dalasas "Mavericks" 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21)

metieni no spēles: 38/89 (42,7%) - 35/78 (44,9%)

trīspunktu metieni: 13/39 (33,3%) - 11/37 (29,7%)

soda metieni: 17/20 (85%) - 7/13 (53,8%)

atlēkušās bumbas: 51 - 35

rezultatīvas piespēles: 25 - 18

pārtvertas bumbas: 9 - 4

bloķēti metieni: 2 - 4

kļūdas; 9 - 13

Iepriekšējā sezonā Denveras "Nuggets" fināla sērijā ar 4-1 pārspēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu