"Euro 2024" astotdaļfinālam kvalificējas arī Anglija, Francija un Nīderlande

TVNET/LETA
Anglijas futbolists Herijs Keins
Anglijas futbolists Herijs Keins Foto: AP/Scanpix

Vācijā notiekošajā Eiropas futbola čempionātā pēc pirmdien aizvadītajām spēlēm noskaidrojušās vairākas izlases, kas kvalificējušas astotdaļfinālam, vēsta BBC.

Jau ziņots, ka pirmdien B apakšgrupā Spānija ar 1:0 uzveica Albāniju, bet Itālija spēles beigās panāca neizšķirtu, cīnoties 1:1 pret Horvātiju.

Spāņi jau iepriekš nodrošināja pirmo vietu apakšgrupā, savukārt iepriekšējā Eiropas čempionāta uzvarētāja Itālija pirmdien nopelnīja ceļazīmi uz astotdaļfinālu.

Pēc pirmdien aizvadītajiem mačiem noskaidrojies, ka astotdaļfinālam kvalificējušās arī Anglija, Francija un Nīderlande. Šīm trim izlasēm vēl jāaizvada grupu turnīra noslēdzošā spēle, taču tās vairs nevar pat teorētiski palikt ārpus "play-off" zonas.

Astotdaļfinālam kopumā līdz šim kvalificējušās astoņas izlases – arī Vācija, Šveice un Portugāle.

Jau šobrīd zināms viens no astotdaļfināla pāriem – Itālija pret Šveici.

Jaunumiem, spēļu kalendāram, turnīra tabulām un statistikai var sekot līdzi TVNET speciālajā sadaļā "Euro 2024".

D apakšgrupā otrdien plkst.19 Dortmundē spēkosies Francija ar Poliju, bet Berlīnē būs Nīderlandes un Austrijas duelis.

Savukārt otrdien plkst.22 C apakšgrupā Ķelnē būs Anglijas un Slovēnijas cīņa, kamēr Minhenē laukumā dosies Dānija un Serbija.

D apakšgrupā pirms pēdējām spēlēm Nīderlandei un Francijai ir pa četriem punktiem, Austrija guvusi trīs punktus, bet Polija ir bez punktiem un atvadījusies no izredzēm spēlēt "play-off".

Francijas futbolisti poļus uzvarējuši deviņās no 17 savstarpējām spēlēm, tajā skaitā 2022.gada Pasaules kausa astotdaļfinālā. Poļi pēdējo no savām trīs uzvarām izcīnīja pirms vairāk nekā 40 gadiem.

Austriešiem izslēgšanas turnīra sasniegšanai nepieciešama uzvara.

Nīderlande Austriju uzvarējusi deviņās no 19 spēlēm, tajā skaitā visās pēdējās septiņās cīņās kopš 1992.gada. Abas izlases tikās arī iepriekšējā čempionāta apakšgrupā, ar 2:0 uzvarot nīderlandiešiem.

C apakšgrupā Anglijai ir četri punkti, Dānijai un Slovēnijai - pa diviem, bet Serbijai - viens. Šajā grupā Anglijas un Serbijas mačs noslēdzās ar angļu uzvaru 1:0, bet pārējos trīs dueļos ticis fiksēts neizšķirts 1:1.

Jau tagad zināms, ka šīs grupas otrās vietas ieguvēja izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā tiksies ar mājinieci Vāciju.

Lai slovēņi iekļūtu izslēgšanas turnīrā, viņiem pirmo reizi vēsturē vajadzēs uzveikt angļus, jo līdzšinējās piecās spēlēs bilance ir piecas uzvaras angļiem un viens neizšķirts.

Arī Dānijas un Serbijas mača uzvarētāja iekļūs izslēgšanas turnīrā, vien ar nosacījumu, ja serbu uzvaras gadījumā slovēņi nepārspēs Angliju. Līdzšinējās trīs savstarpējās spēlēs pārāka bijusi Dānijas izlase.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūst katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās trešajā vietā finišējušās valstsvienības.

2024.gada Eiropas čempionāts no 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu