FOTO UN VIDEO Noslēdzies 3. starptautiskais šaha festivāls "Cēsis"

Šaha festivāls "Cēsis" Foto: Gatis Ločmelis
TVNET Sports

Pēc astoņu turnīru izspēlēšanas septiņu dienu garumā Cēsīs ir noslēdzies 3. starptautiskais šaha festivāls “Cēsis”. Vairāk kā 500 spēlētāju no 16 valstīm Cēsīs spēlēja ātro šahu, standarta laika kontroles šahu, piedalījās komandu turnīrā Zviedru šahā, Go Girl! meiteņu turnīrā un iesācēju turnīros. Atbalstītājiem un citiem interesentiem bija iespējams sekot līdzi šaha tiešraidēm internetā un īpaši ierīkotā šaha teltī, apskatīt šaha fotoizstādi, relaksēties atpūtas teltīs Maija parkā.

DRAUGIEM GROUP rapida un blica divcīņā piedalījās teju visi Latvijas stiprākie šahisti. Konkurenci viņiem veidoja titulēti meistari no Zviedrijas, Itālijas, Lietuvas, Islandes, Francijas un citām valstīm. Rapida jeb ātrā šaha turnīrā par uzvarētāju kļuva reitinga līderis lielmeistars Ņikita Meškovs, blica jeb ātrspēles turnīrā uzvarēja liemeistars Arturs Neikšāns. Turnīru kopsumā par čempinu tika kronēts Ņikita Meškovs. Arī pārējās divcīņas goda pjedestāla vietas ieņēma Latvijas lielmeistari - Arturs Neikšāns un Toms Kantāns. Ceturtā - 11 kārtējā Latvijas čempione sievietēm Laura Rogule, piektais lietuvietis Arass Vardanjans, sestais – lietuvietis Tomass Povilaitis.

Lielmeistari Toms Kantāns, Ņikita Meškovs un Arturs Neikšāns
Lielmeistari Toms Kantāns, Ņikita Meškovs un Arturs Neikšāns Foto: Aleksis Kļaviņš

DRAUGIEM GROUP divcīņas ceremoniālo gājienu pie reitinga līdera lielmeistara Ņikitas Meškova un cēsnieka Matīsa Mitenieka galdiņa izdarīja festivāla atbalstītāja DRAUGIEM GROUP uzņēmuma MAPON direktors Andris Dzudzilo.

Andris Dzudzilo un Ņikita Meškovs
Andris Dzudzilo un Ņikita Meškovs Foto: Aleksis Kļaviņš

SIGNET BANK klasikas turnīrā reitinga līderis bija lielmeistars Edvīns Ķeņģis no Cēsīm. Turnīra atklāšanas spēlē pie viņa galdiņa pirmo gājienu izdarīja bankas valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons. Arī viņš ir šaha spēles cienītājs un pauda uzskatu, ka šahā apgūtās prasmes ir noderīgas dažādās dzīves situācijās.

Roberts Idelsons, Jānis Vingris un Edvīns Ķeņģis
Roberts Idelsons, Jānis Vingris un Edvīns Ķeņģis Foto: Aleksis Kļaviņš

Cīņa par SIGNET BANK klasikas turnīra godalgām izvērtās sīva, teju pēc katras kārtas mainījās līderis. Atšķirībā no divcīņas, kurā visu goda pjedestālu ieņēma Latvijas šahisti, klasikas turnīra sešiniekā iekļūt izdevās tikai vienam Latvijas pārstāvim - Edvīnam Ķeņģim. Pirmajā vietā jaunais lietuviešu talants Gļebs Pidlužnijs, otrais itāļu lielmeistars Alesio Valseči, trešajā vietā lietuviešu starptautiskais meistars Pijus Stremāvičs, ceturtajā vietā Edvīns Ķeņģis, piekto un sesto vietu sadalīja islandiešu starptautiskie meistari Aleksandrs Domalchuks-Jonasons un Hilmirs Freiers Heimisons. Turnīra spēles tiešraidē komentēja lielmeistars Arturs Neikšāns.

Koncertzālē “Cēsis” šahu spēlēja ne tikai profesionāļi, bet arī iesācēji. Klasifikācijas turnīrā iesācējiem par uzvarētāju kļuva programmas “Mans pirmais šaha turnīrs” dalībnieks Ēriks Osmanis, otrais Ralfs Hlibovs, trešais Kristaps Mūrnieks.

Šaha festivāla "Cēsis" iesācēju turnīra uzvarētāji
Šaha festivāla "Cēsis" iesācēju turnīra uzvarētāji Foto: Publicitātes foto

IV sporta klašu turnīrā par uzvarētājiem kļuva Pāvils Adriāns Odziņš, Marks Graudiņš un Olivers Eleds.

Šaha festivāla "Cēsis" IV sporta klašu uzvarētāji
Šaha festivāla "Cēsis" IV sporta klašu uzvarētāji Foto: Publicitātes foto

Bet par III sporta klašu turnīra uzvarētājiem kļuva Uldis Grunte, Bruno Brengulis un Marians Slepovs.

Foto: Publicitātes foto

Cēsu pils Izstāžu namā norisinājās Go Girl! turnīrs meitenēm līdz 18 gadu vecumam. Ātrā šaha laika kontroles turnīrā divās vecuma grupās par uzvarētājām U18 grupā kļuva Klēra Caku no Albānijas, Naomi Maklakova un Lauma Mieriņa. U12 grupā - Gabriela Šurunova, Līva Mieriņa un Arina Berezovska no Izraēlas.

Šaha festivāla "Cēsis" Go Girl! turnīra uzvarētājas U18 grupā
Šaha festivāla "Cēsis" Go Girl! turnīra uzvarētājas U18 grupā Foto: Publicitātes foto

Par festivāla tradīciju kļuvušais Zviedru šaha turnīrs komandām pulcēja 28 komandas. Par uzvarētājiem kļuva Vernera Putkas un Ilmāra Starostīta tandēms. Otrajā vietā Pijus Stremāvičs no Lietuvas un Renārs Mūzis, trešie - Toms Jeronovičs un Krišjānis Lāzars.

Šaha festivāla CĒSIS atbalstītāji ir DRAUGIEM GROUP, SIGNET BANK, CĒSIS, LATVIJAS ŠAHA FEDERĀCIJA, viesnīca CĒSIS, CĒSU KULTŪRAS PĀRVALDE, CĒSU VĒSTURES UN MĀKSLAS MUZEJS, LATVIJAS FINIERIS, informatīvais atbalstītājs - ziņu un mediju portāls TVNET. Pārsteiguma balvas nodrošināja Cēsu Kosmosa izziņas centrs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu