Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Plus septiņi punkti. Tikai vai jau? (99)

Foto: Jānis Līgats
Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists

Latvijas “Tonybet” futbola virslīgā pēc 21. kārtas spēlēm līderes RFS komandas pārsvars pār tuvāko sekotāju “Riga FC” sasniedza septiņus punktus. Ja ņem vērā, ka abām komandām šosezon vēl divreiz jātiekas savā starpā, tad tas nav nemaz tik daudz. No otras puses – “rīdziniekiem” abās savstarpējās spēlēs vēl ir jāuzvar un turklāt viņi ne tikai paši nedrīkst zaudēt punktus spēlēs ar citiem konkurentiem, bet arī jācer, ka paklups RFS futbolisti. Pašreiz šāds scenārijs neizskatās īpaši ticams, taču, no otras puses, abu komandu spēļu kalendāru papildinās piedalīšanās Eiropas kausu izcīņā, un tas nereti ir ieviesis korekcijas paredzamajā čempionāta scenārijā. Plus – spēles Latvijas kausa izcīņā. Atbilde ir kaut kur pa vidu – starp “tikai” un “jau”.

Kārtas spēle

“Valmiera FC” pret “Riga FC”. Kāda izskatīsies Valmieras komandas aizsardzība? Tas bija pirmais, kas interesēja pirms šīs spēles. Valmieriešu galvenajam trenerim Gatim Kalniņam un viņa palīgiem nemaz nebija lielas izvēles un tāpēc iztika bez lieliem pārsteigumiem – Daniels Balodis, Maksims Toņiševs, Andrijs Korobenko un Emīls Birka.

Interesantāk būs tālāk un jau nākamajā spēlē ar FK “Auda” viesos, jo šī bija pēdējā spēle Valmieras komandas sastāvā tās kapteinim un aizsardzības balstam Danielam Balodim (pēc spēles Valmieras komandas līdzjutēji sirsnīgi pateicās Danielam par komandā pavadīto laiku, par lielisko sniegumu, kas sekmēja visu komandas līdz šim lielāko panākumu gūšanu, – tādai arī jābūt attieksmei pret spēlētāju, kurš godprātīgi paveicis savu darbu, bet tagad aiziet – kaut arī pie viena no konkurentiem RFS) un līdz ar to jau nākamajā spēlē šāda kvarteta nebūs.

Visticamāk, ka nākamajā spēlē sākumsastāvā aizsardzībā atkal redzēsim Niku Dusalijevu, taču iespējams, ka jau tuvākajā laikā “Valmiera FC” rindās redzēsim jaunas sejas. “Rīdzinieku” rindās šajā spēlē vēl nebija turnīra otrā labākā vārtu guvēja (13 vārti) Režinaldu Ramiresa, kurš atgriezās komandā no īres FK “Auda”. Viesi labi apzinājās, ka nedrīkst zaudēt punktus, lai saglabātu piecu punktu atstarpi no RFS komandas (RFS iepriekšējā dienā uzvarēja Liepājā), taču viesi var būt priecīgi, ka izdevās aizvest no Valmieras kaut vai vienu punktu.

Pirmajā puslaikā mājiniekiem bija vairāk iespēju gūt vārtus, taču Eiropas čempionāta slimība “savos vārtos” (jau 9 reizes Eiropas čempionāta spēlēs futbolisti ieraidīja bumbu savos vārtos) iegriezās arī Jāņa Daliņa stadionā – cenzdamies nepieļaut bumbas nonākšanu pie adresāta savu vārtu priekšā, to savos vārtos nejauši ieraidīja Korobenko...

Pēc pārtraukuma valmierieši sāka spēlēt vēl labāk, un likumsakarīgi bija senegālieša Aliuna Ndoja divi gūti vārti 13 minūšu laikā. Pēdējās piecās spēlēs Ndojs ir guvis 9 vārtus, kopā viņam ir 11 vārti, un viņš tagad ir trešais starp labākajiem vārtu guvējiem šosezon virslīgā. Kopējais (procentu izteiksmē) bumbas kontroles laiks lielāks bija viesiem (57 pret 42), arī kopējais izdarīto sitienu skaits lielāks (15 pret 13), taču reālu draudu bija vairāk tieši viesu vārtiem. Tas daudz izsaka par atšķirību komandu sniegumā.

Laukuma vidusdaļā valmieriešu trio Renārs Varslavāns, Lūkass Vapne un Kristers Penkevics izskatījās interesantāk (tas, protams, ir tāds visai subjektīvs un nekonkrēts apzīmējums) nekā viesu leģionāri, taču līdz uzvarai pietrūka nepilnas minūtes...

Viesu galvenajam trenerim Simo Valakari izdevās veikt divas rezultatīvas maiņas – 58. minūtē laukumā devās Gotjē Mankendā, vēl pēc piecām minūtēm izgāja Eduards Dašķevičs, un tieši pēc Dašķeviča piespēles Mankendā panāca 2:2. Ritēja kompensācijas laika pēdējā ceturtā minūte... “Rīdzinieki” izglābās, taču drīzāk viņi, nevis valmierieši pēc spēles varēja justies kā zaudētāji – Valmieras komandas trešā vieta turnīra tabulā nekļuva mazāk stabila, toties “rīdziekus” no RFS komandas tagad šķir 7 punkti.

“Riga FC” futbolisti nav pārspējuši Valmieras komandu virslīgā jau četrās spēlēs pēc kārtas (trīs neizšķirti un Valmieras komandas uzvara ar 2:1). Nezinu un neminēšu, cik stabils tagad ir galvenā trenera Valakari krēsls, jo to laikam nav iespējams uzminēt. Var tikai paredzēt, ka līdz spēlēm UEFA Konferences līgā (“rīdzinieki” turnīru sāks ar kvalifikācijas 2. kārtu jūlija beigās, tātad – vēlāk nekā trīs pārējās Latvijas komandas) diezin vai kaut kas mainīsies. Tiesa, ja ŗīdzinieki” nākamajā kārtā svētdien pamanās neuzvarēt Liepājā...

Vismaz pašreiz neizskatās, ka RFS varētu kaut kur neparedzēti paklupt, tā ka vispirms, lai saglabātu reālas izredzes iegūt titulu, “rīdzinieki” nedrīkst paklupt paši.

Čempioni un līderi RFS futbolisti uzvarēja viesos FK “Liepāja” ar 3:1. Liepājnieki nav uzvarējuši RFS komandu jau 15 spēlēs pēc kārtas un turklāt 11 no šīm spēlēm – zaudēja. Šoreiz gan sniegums bija sakarīgāks nekā iepriekšējā mačā ar FK “Metta”, taču tas ir vājš mierinājums – FS “Jelgava” savā laukumā ar 1:0 pārspēja “Mettu” (savus 6. vārtus pēdējās 9 spēlēs un 9. vārtus kopā šosezon guva Ede Oloko) un nobīdīja Liepājas komandu uz 10. vietu. Nākamās trīs spēles liepājniekiem virslīgā būs ar “Riga FC”, FK “Auda” un “Valmiera FC”...

Pārsteidza Grobiņas SC/LFS, kas viesos ar 1:0 pārspēja FK “Auda”. Laukuma saimniekiem bija pat vairākas iespējas gūt vārtus (ieskaitot 11 m soda sitienu), taču nevienu izmantot neizdevās. Grobiņas komandā debitēja divi jauni ārzemju spēlētāji.

Pussargs Elistano Manga no Gvinejas-Bisavas iepriekš spēlēja Portugālē (viņam ir arī Portugāles pilsonība), Armēnijā (kausa un Superkausa ieguvējs ar FC “Noah”), Grieķijā, Kosovā (viena spēle) un pirms ierašanās Latvijā – Somijas klubā FC “Jazz” no Pori. Pirmo spēli virslīgā Grobiņas komandā aizvadīja arī aizsargs Nazims Mammadzade no Azerbaidžānas. Savas valsts 2021. gada čempions ar Baku “Neftchi”, bijis arī Spānijas 4. līgas klubos. Otro iespēju palielināt pārsvaru pār “Audu” līdz 9 punktiem BFC “Daugavpils” izmantoja – 2:1 uzvara visos pār FK “Tukums 2000/TELMS”. Kopš 34. minūtes viesi spēlēja vairākumā, jo Marions Mihubi, cenzdamies bloķēt sitienu, vārtu priekšā nejauši nospēlēja ar roku un apturēja bumbu, kas lidoja vārtos, – sarkanā kartīte un 11 m soda sitiens.

Daugavpiliešu rindas pameta un FK “Auda” sastāvā atgriezās komandas labākais vārtu guvējs (9 vārti) Abduls Kaders Traorē, bet klāt nāca Rēzeknes futbola audzēknis Armans Galajs (pagājušajā sezonā guva 4 vārtus virslīgā tieši Tukuma komandas sastāvā, bet tad spēlēja Slovēnijas 2. līgā), un tieši pēc viņa filigrānas piespēles vārtus guva Oļgerts Raščevskis – 2:0. Tukumnieki vienus vārtus atguva un varēja arī izglābties, savukārt daugavpilieši savu kļūdu dēļ ne tikai “noraka” vismaz trīs iespējas gūt vārtus, bet varēja arī izlaist uzvaru. Uz maiņu viesu rindās izgāja pieredzējušais 34 gadus vecais balsta pussargs Musa Konē no Kotdivuāras – 2012. gada Itālijas B sērijas čempions ar “Pescara” komandu (tajā sezonā 30 spēles, 3 vārti un piespēle, bet pavisam – arī citās komandās – B sērijā 190 spēles, 14 vārti un 9 piespēles), vēlāk aizvadīja arī 8 spēles A sērijā (vārti un piespēle) Bergamo “Atalanta” sastāvā. Tās noteikti nav pēdējās jaunas sejas virslīgas klubu rindās.

Latvijas meistars

Renārs Varslavāns bija viens no redzamākajiem Valmieras komandas spēlētājiem mačā ar “Riga FC”. Pirmajā puslaikā viņam arī pašam bija divas iespējas gūt vārtus, taču viesus glāba vārtsargs Nils Puriņš. Tieši pēc lieliskas Varslavāna piespēles 2:1 mājinieku labā panāca Ndojs. Pēdējās piecās no sešām spēlēm Renārs pavadīja laukumā 90 minūtes (mačā ar “rīdziniekiem” tika nomainīts kompensācijas laika 2. minūtē).

Kristers Penkevics pārliecinoši spēlēja balsta pussarga pozīcijā, pārtapdams par centra pussargu un aktīvi spēlēdams uzbrukumā (varēja arī gūt vārtus), kad to prasīja vai ļāva situācija laukumā. Penkevicam tā bija pirmā pilnā spēle šajā sezonā – pēc atgriešanās laukumā pēc smaga savainojuma un operācijām. Viesu rindās nevar neminēt Eduardu Dašķeviču – viņš padarīja “rīdzinieku” spēli uzbrukumā agresīvāku, un tieši pēc Eduarda piespēles Mankendā panāca neizšķirtu.

Nākamajā kārtā vienu spēli nav viegli izcelt. “Riga FC” spēle Liepājā? Noteikti izceļama. “Valmiera FC” spēle viesos ar FK “Auda”? Arī izceļama. Viena no šīm spēlēm arī varētu būt kārtas spēle. Bet... Grobiņas komanda pēc divām uzvarām pēc kārtas savā laukumā uzņems Tukuma komandu, kuru turnīra tabulā jau ir panākusi (abām pa 22 punktiem).

Kāpēc lai virslīgas jaunpienācēji vēl vairāk neattālinās no tā sauktās bīstamās jeb izkrišanas un pārspēļu zonas? Daugavpils komanda viesos spēlēs ar FK “Metta”, kuru šosezon divreiz jau uzvarēja, un tagad centīsies vismaz saglabāt 9 punktu pārsvaru pār “Audu” (un ja nu vēl “Auda” zaudē valmieriešiem?).

RFS savā laukumā uzņems Jelgavas komandu. Trim mūsu komandām – RFS, FK “Liepāja” un FK “Auda” - tās būs pēdējās spēles pirms Eiropas kausu spēlēm. Arī tam būs sava nozīme.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu