Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vieni – iegūst, citi – zaudē, "Liepāja" – mainās un nemainās... (1)

Foto: Kristians Putniņš

Varbūt vainojams karstais laiks, varbūt kaut kas cits, bet Latvijas “Tonybet” futbola virslīgas 23. spēļu kārta kļuva par šajā sezonā pirmo, kurā divās spēlēs netika gūti vārti. RFS un BFC “Daugavpils” komandu spēle pārcelta uz 17. septembri (RFS jau otrdien UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otrās kārtas pirmā spēle viesos ar Norvēģijas čempioni Būdē “Glimt” komandu), taču diezin vai tā šajā kārtā būs trešās “sausā” spēle. Vērtīgus punktus zaudēja “Valmiera FC”, bet vērtīgu punktu ieguva Grobiņas, komanda, vērtīgu uzvaru guva FK “Auda”, bet atkal zaudēja FK “Liepāja”.

Kārtas spēle

FK “Auda” pret FK “Liepāja”. No vienas puses – it kā neloģiski par kārtas spēli likt tikšanos starp komandām, kuras turnīra tabulā ir diezgan patālu viena no otras (pirms šīs spēles tās šķīra 10 punkti), taču, no otras puses, “Auda” līdz šim virslīgā Liepājas komandu vēl ne reizes nebija uzvarējusi (5 neizšķirti un 5 zaudējumi), savukārt Liepājas komandas sastāvā ir notikušas lielas pārmaiņas, un gribējās redzēt, vai tās nesīs kaut nelielas pozitīvas pārmaiņas komandas sniegumā laukumā. Turklāt vēl “Auda” bija pēc spēles UEFA Konferences līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā Fēru salās un pirms došanās uz otrās kārtas pirmo spēli Ziemeļīrijā.

Iepriekšējās četras spēles starp šīm komandām virslīgā bija beigušās neizšķirti, taču šoreiz liepājniekiem nebija izredžu pat uz to.

FK “Auda” galvenais treneris slovēnis Zorans Žeļkovičs laikā starp spēlēm Eiropas kausu izcīņā bija spiets variēt sastāvu, un sākumsastāvā laukumā negāja Abiduns Ogunji, Mors Talla, Ibrahims Konē, Brunu Tavarešs, Adbuls Kaders Traorē un Petars Bosančičs, taču – kā izrādās – komandai ir pietiekami garš un kvalitatīvs spēlētāju soliņš, lai vismaz ar FK “Liepāja” tiktu galā bez lielām problēmām, kas savukārt noteikti nav kompliments Liepājas komandai.

Jau 9. minūtē mājinieki varēja gūt vārtus, taču Abdulrahmana Taivo izpildīto 11 m soda sitienu atvairīja vārtsargs Vladislavs Lazarevs. Pēc 25 minūtēm viņš reabilitējās, bet, kad 66. minūtē Lukass Ramoss panāca 2:0, tad izplēnēja arī iluzorās viesu cerības kaut vai uz neizšķirtu, un “Audu” jau varēja apsveikt ar pirmo uzvaru virslīgā pār FK “Liepāja”. Kāpēc iluzorās? Tāpēc, ka visas spēles laikā Liepājas komandas futbolisti neveica nevienu sitienu vārtos... Otrajā puslaikā vienubrīd pat iedomājos – kurš tad šodien sargā “Audas” vārtus?

Ja skatās tikai bumbas kontroles procentus, tad var likties, ka tā bija samērā līdzīga spēle, taču tas ir visai mānīgs priekšstats par notikumiem laukumā.

Radās iespaids, ka “Auda” pat spēlē nedaudz rezervēti. Liepājas komandas sastāvā notikušas tik lielas pārmaiņas, ka vieglāk ir uzskaitīt tos futbolistus, kuri tās rindās ir kopš sezonas sākuma un tagad izgāja laukumā sākumsastāvā, nekā visus tos, kas nākuši klāt, kopš atvēries tā sauktais pāreju logs. Pastiprinājums pirms Eiropas kausiem? Tagad tas jau ir lieks... Vai stipri novēlots. No stabiliem pamatsastāva spēlētājiem liepājniekiem sākumsastāvā bija tikai ... viens Dodo! Vēl varētu pieminēt vārtsargu Lazarevu, kurš gan kādu laiku nebija spēlējis (komandā pašreiz ir četri vārtsargi un neviens no tiem nav jaunais perspektīvais, kurš varētu pabūt rezervē un gaidīt savu iespēju, nupat atnākušo vienu no Melnkalnes izlases vārtsargiem Danijelu Petkoviču ieskaitot, – ko liepājnieki ar viņiem visiem darīs?).

Kopš sezonas sākuma komandā ir arī Jānis Grīnbergs un Daņila Patijčuks, viņi arī izgāja laukumā sākumsastāvā, taču diezin vai viņus var saukt par stabiliem pamatsastāva spēlētājiem. Skaidrs, ka nepieciešams laiks, kamēr laukumā būs saprašanās, toties atkal var teikt, ka veidojas taču jauns komandas modelis... Un tā ik pēc pusgada. Kam nepieciešams tik daudz pārbaudes spēļu pirms sezonas un vairāk nekā puse no turnīra, lai saprastu, ka liela daļa no pirms sezonas iesaistītajiem futbolistiem “nevelk”? Nākamā spēle FK “Liepāja” būs savā laukumā ar Valmieras komandu. Turnīra tabulā liepājnieki joprojām ir 10. vietā un, ja līdz Jelgavas komandai ir tikai viens punkts, tad 7. un 8. vieta ir jau 8 punktu attālumā.

“Valmiera FC” un Grobiņas SC/LFS otro reizi šosezon spēlēja neizšķirti – šoreiz 0:0 Valmierā. Viesi paredzami izvēlējās spēli no aizsardzības, un valmieriešiem nemaz nebija tik daudz iespēju gūt vārtus (no 19 sitieniem precīzi bija tikai 6), bet, ja bija, tad teicami viesu vārtos darbojās ukrainis Artjoms Mališs. Valmieras komandā pirmo spēli šosezon pēc aizvadīja centra aizsargs Roberts Veips, kurš nomainīja 18 gadus veco virslīgas debitantu Ņikitu Cepeļevu. Šis 192 cm garais centra aizsargs ir Valmieras futbola audzēknis un līdz šim bija spēlējis tikai Nākotnes jeb 1. līgā kluba otrajā komandā. Debijas reizē viņš laukumā pavadīja 59 minūtes.

Patiešām – daudz jēdzīgāk un tālredzīgāk ir nevis atvest vairākus nezināmus leģionārus, bet gan dot iespēju talantīgam pašmāju spēlētājam (Ņikita diezgan daudz laika izlaida krustenisko saišu savainojuma dēļ). Otrs valmieriešu jaunpienācējs japānis Šuhei Kavasaki laukumā pavadīja tikai pēdējās 8 minūtes, taču turpmāk viņam sekot būs varbūt pat vēl interesantāk – 2023. gadā viņš Kobes komandas “Vissel” rindās kļuva par Japānas čempionu. Piedalījās gan tikai 4 spēlēs un guva vienus vārtus, taču tik un tā būs interesanti viņam pasekot. Vismaz līdz šim japāņu futbolistos valmieriešiem nav nācies vilties.

Otro reizi 0:0 šajā sezonā spēlēja FK “Metta” un FK “Tukums 2000/Telms”, bet “Riga FC” ar 6:1 pārspēja FS “Jelgava”.

Latvijas meistars

Šajā spēļu kārtā kaut kā īpaši no pašmāju futbolistiem neviens it kā neizcēlās... Vairāki aizvadīja labas spēles, bet lai būtu kaut kā īpaši izcēlušies... Piemēram, augstu novērtējumu saņēma “Mettas” vārtsargs Alvis Sorokins un Tukuma komandas vārtsargs Jānis Beks, var vēlreiz pieminēt Veipa atgriešanos un Cepeļeva debiju, var pieminēt vairākus Valmieras un Grobiņas spēlētājus, vēl dažus Tukuma komandas spēlētājus, var izcelt “Audas” 21 gadu veco pussargu Denisu Meļņiku. Viņš varbūt nav tik ļoti pamanāms laukumā, taču veic lielu tā saukto melno darbu un laikam ne velti ir arī izlases treneru redzeslokā.

Iespējams, ka tieši Meļņiku vispirms arī varētu izcelt (RFS audzēknis spēlēja visu vecumu Latvijas jaunatnes izlasēs, bet virslīgā viņu iepazinām Jūrmalas “Spartaka” sastāvā, pāris sezonas viņš bija Itālijas A sērijas kluba “Torino” jaunatnes sistēmā).

Nākamajā spēļu kārtā vajadzētu izcelt spēli starp Liepājas un Valmieras komandām. Kaut vai tāpēc, ka kopš uzvaras 14. aprīlī Valmierā liepājnieki ir uzvarējuši vēl tikai vienā mačā (ar Grobiņas komandu)... Grobiņas komanda nav zaudējusi jau četras spēles pēc kārtas (trīs uzvaras) un tagad savā laukumā uzņems “Mettu”, jelgavnieki spēlēs ar “Audu”, tukumnieki – ar RFS un “Riga FC” ar Daugavpils komandu. Ja vien kādas spēles netiks pārceltas uz vēlāku laiku. Šonedēļ Eiropas kausu izcīņā spēles aizvada gan RFS, gan “Riga FC”, gan FK “Auda”.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu