Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

12 gadus vecas meitenes izvarotājs Parīzes olimpiskajās spēlēs tiks sargāts no mediju uzmanības (1)

Nīderlandes pludmales volejbolists Stevens van de Velde
Nīderlandes pludmales volejbolists Stevens van de Velde Foto: AP/Scanpix

12 gadus vecu meiteni izvarojušo Nīderlandes pludmales volejbolistu Stevenu van de Veldi Parīzes olimpiskajās spēlēs sargās no masu mediju uzmanības, radot precedentu, ziņo Austrālijas laikraksts "The Australian".

Van de Velde 19 gadu vecumā devās uz Lielbritānijas pilsētu Miltonkeinsu un, kad cietušās māte bija izgājusi, ar alkoholu sadzirdīja un vairākkārt izvaroja 12 gadus vecu britu meiteni, kura vēlāk pārdozēja narkotikas.

2016.gada martā van de Velde Lielbritānijā tika notiesāts par bērnu izvarošanu, viņam piespriežot četru gadu cietumsodu.

Ar meiteni šobrīd 29 gadus vecais sportists bija iepazinies "Facebook", zinot, ka viņa ir 12 gadus veca.

2018.gadā pēc atbrīvošanas no cietuma van de Velde intervijā Nīderlandes raidorganizācijai NOS teica: "Es izdarīju šo izvēli savā dzīvē, kad biju pusaudzis. Es biju apmaldījies, un tagad man ir daudz vairāk dzīves pieredzes nekā būt tikai ieslodzītam."

Nīderlandes laikraksts "De Telegraaf" norādīja, ka seksam piekrita abi tā dalībnieki. Tomēr saskaņā ar Lielbritānijas tiesību aktiem 12 gadus vecs bērns nevar dot savu piekrišanu. Savukārt Nīderlandē tāda pati situācija tiktu klasificēta kā "netiklība" un nodarījums būtu vieglāks.

Tiesnesis Frensiss Šeridans, izskatot lietu, sportistam paziņoja: "Pirms ierašanās šajā valstī jūs trenējāties kā potenciāls olimpietis. Jūsu cerības pārstāvēt savu valsti tagad ir sagrauts sapnis."

Tomēr sportists kopā ar pārinieku Metjū Immersu ir kvalificējies olimpiskajām spēlēm.

Nīderlandes Olimpiskā komiteja (NOC*NSF) norāda, ka van de Velde kopš 2018. gada ir izgājis “intensīvu, profesionāli uzraudzītu" izvērtēšanas un konsultāciju ciklu, pirms viņam tika atļauts atgriezties starptautiskajos pludmales volejbola turnīros.

Van de Velde, kurš tagad ir precējies un kuram ir divus gadus vecs bērns, un Immerss pasaules rangā ieņem desmito vietu.

Van de Velde Parīzē tiks sargāts no masu mediju uzmanības un nedzīvos olimpiskajā ciematā. Īpaši viņam ir radīta procedūra, ka pēc spēlēm pludmales volejbolists nedosies pie masu mediju pārstāvjiem.

Austrālijas laikraksts atgādina, ka spēļu organizācijasnacionālajām olimpiskajām komitejām ir pienākums neļaut sportistiem ar kriminālu pagātni pārstāvēt savu valsti.

Lai veicinātu cilvēktiesības, mieru un tīru sportu, visiem Parīzes spēļu dalībniekiem ir bijusi jāparaksta Sportistu tiesību un pienākumu deklarācija, un tās septītajā punktā ir teikts, ka sportistam ir "jārīkojas kā paraugam".

Spēļu atklāšanas ceremonija Parīzē piektdien sāksies plkst.20.30 pēc Latvijas laika.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, bet vīrieši pludmales volejbola turnīrā sacentīsies no 27.jūlija līdz 10.augustam.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu