Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Līderi uzvar, sekotāji – seko cits citam... (1)

Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Neliekuļosim – lai cik ļoti būtu gribējies, lai par Latvijas čempionu titulu futbolā spēkojas vismaz trīs komandas, tomēr "Tonybet" virslīgas turnīra tabula rāda skaidri un gaiši, ka par čempioni kļūs RFS vai "Riga FC" komanda. Tas nenozīmē, ka pārējās komandas tām nespēj atņemt un noteikti neatņems punktus, taču tas (tāpat kā atlikušās divas savstarpējās spēles) var ietekmēt tikai spēkošanās intrigu starp abām līderēm nevis izjaukt līderu duetu. Sekotājiem atliek domāt par trešo vietu un vietām Eiropas kausu izcīņā nākamajā sezonā un – sekot cits citam. Starp citu, piedalīšanās Eiropas kausu izcīņā arī var ietekmēt dueli par titulu, jo komandām var iznākt nesamērīgi atšķirīgs spēļu ritms...

Kārtas spēle

FK "Liepāja" pret "Valmiera FC". Slapjš un pielijis laukums, sauss – galarezultāts. 0:0. Valmieras komanda neguva vārtus otrajā spēlē pēc kārtas, liepājnieki – jau trešajā. Liepājnieki pārtrauca piecu zaudējumu sēriju, taču atkal neuzvarēja – jau astotajā spēlē pēc kārtas. Laukuma saimnieku vārtos debitēja viens no pašreizējiem trim Melnkalnes izlases vārtsargiem Danijels Petkovičs (bija starp izlases kandidātiem arī pirms 9. jūnija pārbaudes spēles ar Gruziju; pirms ierašanās Liepājā spēlēja Ungārijas klubā "Kisvarda FC", kas pavasarī izkrita no virslīgas), un tas ir arī viņa nopelns, ka liepājnieki ieguva punktu. Petkovičs savas valsts izlases vārtus ir sargājis 25 reizes (pēdējo reizi – pagājušā gada decembrī). Laika apstākļu ziņā var atcerēties viņa spēli Podgoricā tieši pret Latvijas izlasi (1:1).

Vai viņš tagad būs Liepājas komandā pirmais numurs vārtos?

Laiks rādīs. Valmieras komandā aizsardzības centrā spēlēja Normunds Uldriķis, kurš vēl nesen bija ... Liepājas komandā. Valmieras komanda tika minēta kā viens no iespējamajiem Uldriķa karjeras turpinājumiem, un tā arī notika. Tā ka pārsteigums tas nav, turklāt atkal krustenisko saišu savainojums valmieriešu 18 gadus vecajam centra aizsargam Ņikitam Cepeļevam, kurš iepriekšējā spēlē ar Grobiņas komandu debitēja virslīgā. Abas komandas pa reizei trāpīja arī pa vārtu stabu. Spēlēt pielijušajā laukumā un vēl arī lietū nebija viegli, tieši tāpēc abu komandu futbolistiem nereti neizdevās īstenot iecerēto, taču kopumā spēle bija interesanta un šādos laika apstākļos arī diezgan saturīga. Neskaitot trāpījumus pa vārtu stabu, abām komandām bija vēl iespējas gūt vārtus. Neizšķirts droši vien ir taisnīgākais spēles galaiznākums, kaut gan apmierināta ar to nebija ne viena, ne otra komanda – līdz pēdējām sekundēm abas centās izraut uzvaru.

Valmieras komandas situāciju turnīra tabulā divi pēc kārtas 0:0 rezultāti būtiski nemainīja – tuvākie sekotāji atpaliek par 11 punktiem. Savukārt liepājnieki joprojām ir 10. vietā, un viņiem vēl labi, ka punktu krājumu nepapildināja Jelgavas komanda. Otrais puslaiks Liepājas komandas līdzjutējos, iespējams, vieš cerību, ka turpmāk būs labāk. Turpmāk – tas būs jau nākamajā spēlē ar Grobiņas komandu? "Liepājas galvaspilsētai Grobiņai", starp citu, turnīra tabulā ir par 10 punktiem vairāk nekā liepājniekiem.

Čempioni RFS futbolisti Tukumā pret FK "Tukums 2000/TELMS" pirmie zaudēja vārtus, tad varēja zaudēt vēl vienus, un tad gan būtu kļuvis interesanti, taču tā nenotika – 4:1 čempionu un līderu labā. Vicečempioni un tuvākie sekotāji "Riga FC" futbolisti tikās ar BFC "Daugavpils" un ne bez pūlēm uzvarēja ar 1:0. Daugavpils komandā debitēja pieredzējušais pussargs Artūrs Zjuzins, kas ir būtisks papildinājums pussargu līnijā.

Līdz ar zaudējumu Rīgā daugavpiliešiem vēl vairāk pietuvojās FK "Auda", kas ar 3:1 uzvarēja Jelgavā (jelgavniekiem vārtus guva Oloko, un tie viņam ir 10. vārti šosezon virslīgā) un tagad no 4. vietas atpaliek vairs tikai par trim punktiem. Un jau nākamajā spēļu kārtā abas komandas tiksies savā starpā! Tiesa, daugavpilieši ir aizvadījuši par vienu spēli mazāk, taču uz 17. septembri pārceltā spēle viņiem ir ar RFS... FK "Metta" viesos ar 2:1 pārspēja Grobiņas SC/LFS komandu un turnīra tabulā panāca Grobiņas komandu, bet no pārspēļu vietas attālinājās jau par desmit punktiem. Pēdējās piecās virslīgas spēlēs "Metta" ir zaudējusi tikai vienreiz, bet uzvarēja – trīs reizes.

Latvijas meistars

Kurš? Starp tiem, kas izcēlās aizvadītās kārtas spēlēs, galvenokārt ir ārzemju futbolisti, un no pašmāju spēlētājiem pat grūti kādu izcelt. Laba debija Valmieras komandā bija Normundam Uldriķim, "Mettas" vārtus teicami sargāja Alvis Sorokins, augstas atzīmes arī Bruno Melnim un Kārlim Vilnim, cienīgi pret "Riga FC" nospēlēja visi pašmāju futbolisti Daugavpils komandas rindās. Šoreiz sanāk kaut kā tā...

Nākamajā spēļu kārtā vispirms jāizceļ FK "Auda" un BFC "Daugavpils" tikšanās. Abas komandas spēkojas par 4. vietu, kas var dot iespēju nākamsezon piedalīties Eiropas kausu izcīņā. Jau minēju spēli starp Liepājas un Grobiņas komandām, FS "Jelgava" tiksies ar Valmieras komandu, savukārt RFS spēlēs ar "Mettu", bet "Riga FC" - ar tukumniekiem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu