Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalās 15 krievi un 17 baltkrievi. Viņi startē kā "neitrāli sportisti" tikai individuālajās disciplīnās un nedrīkst izmantot nekādas ar savām valstīm saistītas simbolikas, liecina Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) dati. Lai neaizmirstu, kāpēc šīm valstīm ir liegta dalība, Ukrainas Jaunatnes un sporta ministrijas apkopotā informācija liecina, ka, kopš kara noziedznieka Vladimira Putina sāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, bojā gājuši vismaz 487 ukraiņu sportisti un treneri.

Daudzi jauni, titulēti un daudzsološi Ukrainas sportisti, kā arī treneri gājuši bojā Krievijas gaisa triecienos vai tikuši nošauti Krievijas okupētajās teritorijās. Citi ir gājuši bojā kaujās pēc tam, kad nomainīja savus sporta tērpus pret armijas formas tērpiem, lai aizstāvētu savu dzimteni pret iebrucēju.

Neviens no viņiem nekad vairs nevarēs pārstāvēt Ukrainu starptautiskā līmenī vai apmācīt jaunu talantīgu sportistu paaudzi, izņemot tos, kuri karā ir guvuši nopietnas traumas, bet izdzīvojuši, līdz ar to viņiem būs iespēja pārstāvēt Ukrainu nākamajās paralimpiskajās spēlēs. 

Gan Krievija, gan Baltkrievija nopelnīja daudz vairāk sportistu kvotu, lai startētu Parīzē, taču SOK neļāva piedalīties desmitiem sportistu, jo viņi bija saistīti ar Krievijas un Baltkrievijas militārajiem spēkiem vai atbalstīja Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Starp karā bojāgājušajiem Ukrainas sportistiem ir trīspadsmit Eiropas un pasaules čempioni. Vismaz 50 sportisti tika nogalināti Krievijas karaspēka pastrādātajos kara noziegumos Ukrainas teritorijā, paziņoja ministrija.

Parīzes olimpiskajās spēlēs Ukrainā startēs tikai 140 sportisti, kas ir vismazākā pārstāvniecība Ukrainas olimpiskajā vēsturē.
Parīzes olimpiskajās spēlēs Ukrainā startēs tikai 140 sportisti, kas ir vismazākā pārstāvniecība Ukrainas olimpiskajā vēsturē. Foto: Scanpix/AFP

Pieminēsim dažus no bojāgājušajiem sportistiem.