Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Līderu duets, "Valmiera" un trīs nezināmie (1)

"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Jānis Līgats ("Valmiera FC")

Vasaras olimpiskās spēles Parīzē mazināja uzmanību Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas spēlēm (un daudziem citiem sporta pasākumiem), taču tās nemazināja spriedzi virslīgas turnīra tabulā. Nemainīgs tajā ir tikai viens – abu līderu pārliecinošā vadība, kā arī "Valmiera FC" diezgan drošā trešā vieta. Tiesa, medaļas kaklā vēl nevienam nekarināsim, lai cik drošas pašreiz izskatītos abu līderu pozīcijas cīņā par titulu un valmieriešu "bronzas vieta". Pašreiz ir trīs nezināmie – kas būs čempions, kas ieņems ceturto vietu un kas pametīs virslīgu. Cik to būs, piemēram, trīs spēļu kārtas pirms finiša? Vēl viens nezināmais...

Šoreiz neizcelšu abu pēdējo kārtu spēles un labākos Latvijas spēlētājus, jo tas nebūtu korekti, sekojot notikumiem virslīgā no "olimpiskā attāluma" jeb no Parīzes. Šoreiz izcelšu dažus notikumus jeb pavērsienus virslīgā, kas notika neilgi pirms 25. spēļu kārtas un abās pēdējās spēļu kārtās.

Pēc zaudējuma 24. kārtas spēlē FK "Auda" komandai ar 1:3 par atkāpšanos no amata paziņoja FS "Jelgava" galvenais treneris Valerijs Redjko. Izrādījās, ka jau pirms tās spēles bija zināms, ka viņš vairs nebūs galvenais treneris. Pietrūka pieredzes galvenā trenera lomā virslīgas komandā? Skaidrs, ka pietrūka, jo tādas pieredzes Redjko nemaz nevarēja būt, un tas bija zināms jau pirms sezonas.

Skaidrs, ka ne jau trenerī ir lielākā vaina, ka komanda pašreiz atrodas 10. vietā.

Var piekrist tam, ka daži Jelgavas komandas futbolisti nav ne tikai progresējuši, bet pat šosezon rāda sliktāku sniegumu nekā tas bija pērn, taču nevar neredzēt arī to, ka komanda kopumā pagājušajā sezonā bija spēcīgāka (arī sastāva ziņā, kaut gan par to vienmēr var diskutēt). Turklāt pirms gada Jelgavas komanda, atgriezusies virslīgā, sekmīgi iesāka turnīru, un pēc pirmā riņķa tās rēķinā bija 11 punktu, bet pēc diviem – 18 punktu, kas deva papildu pārliecību un bija kā drošības spilvens čempionāta otrajai daļai, savukārt šosezon pirmajās septiņās spēlēs bija tikai divi punkti un tikai astotajā spēlē tika gūta pirmā uzvara. Pēc pirmā riņķa bija it kā tikai par trim punktiem mazāk nekā pērn, taču tā bija jau pavisam cita un nebūt ne tik optimistiska situācija. Tas arī nevarēja neietekmēt turpmāko komandas sniegumu. Droši vien tieši pieredzes trūkums neļāva Valerijam izveidot tā saukto komandas ķīmiju, kas ļautu daļēji kompensēt meistarības un pieredzes (dažreiz – arī veiksmes) trūkumu, iespējams, ka tieši tāpēc komandai neizdevās iegūt par dažiem punktiem vairāk.

Tajā pašā laikā nedrīkst izlikties neredzam to, ka Jelgavas komandai bija vairākas labas spēles – citādi taču tās rēķinā nebūtu 16 punktu. Objektīvi ar šo sastāvu Jelgavas komandai arī ir jāspēkojas par vietas saglabāšanu virslīgā, kas arī notiek. Labāk var būt vienmēr, arī tagad varēja būt labāk, un tieši tāpēc notika trenera maiņa jeb rokāde – Valerijs Redjko vadīs dublietu komandu, bet viņa vietā FS "Jelgava" komandas galvenā trenera amatā ir ukrainis Anatolijs Sidenko, kurš Jelgavas futbolā nav svešs cilvēks – strādājis ar jaunajiem futbolistiem, vadījis kluba otro komandu. Cita lieta, ka arī viņam nav pieredzes virslīgas komandas galvenā trenra amatā... Pirmās divas spēles viņa vadībā – 0:4 savā laukumā ar "Valmiera FC" un 0:3 viesos ar vienu no saviem tiešajiem konkurentiem par vietas saglabāšanu virslīgā FK "Liepāja" (lai cik neticami tas izklausītos attiecībā uz Liepājas komandu) – vēl ne par ko neliecina.

Nākamā spēle Jelgavas komandai būs viesos ar Grobiņas SC/LFS futbolistiem, tad – savā laukumā ar BFC "Daugavpils" un tad spēles viesos ar FK "Tukums 2000/TELMS" un FK "Metta". Šajās spēlēs var ļoti daudz iegūt, bet var arī gandrīz visu zaudēt, jo tad seko četras spēles ar četriem pašreizējiem līderiem. Vai jaunajam galvenajam trenerim izdosies ienest komandā jaunas vēsmas un vai tās būs tik stipras, lai komanda atsāktu krāt punktus, – to rādīs laiks. Trenera pieredze kā tāda Sidenko noteikti ir lielāka nekā Valerijam Redjko - augstāko izglītību Anatolijs ieguva Ukrainas nacionālās fiziskās audzināšanas un sporta universitātes futbola katedrā, viņam ir UEFA "A" kategorija licence, bet augustā viņš plāno iziet kvalifikācijas paaugstināšanas kursus UEFA "PRO" licences saņemšanai. Trenera darba pieredzi Sidenko ir guvis Ukrainas klubos FK "Prikarpattja" un "CSKA" (Kijiva), kā arī Ukrainas studentu valstsvienībā, "Pontefract Collieries F.C." Lielbritānijā (7. līga) un sporta kluba "Kijiv" futbola akadēmijā.

Abi līderi – RFS un "Riga FC" komandas – guva vairāk vai mazāk pārliecinošas uzvaras. RFS ar 5:1 pārspēja FK "Metta" un ar 3:0 Grobiņas komandu, bet "rīdzinieki" ar 5:0 uzvarēja Tukumā un ar 4:2 pārspēja "Mettu" (bija arī 3:2). RFS vēl arī UEFA Eiropas līgas trešajā kvalifikācijas kārtā pirmajā spēlē viesos ar 2:0 uzvarēja Andoras čempioni "UE Santa Coloma" komandu ir ļoti tuvu iekļūšanai izslēgšanas spēļu kārtā, kas līdz ar to nodrošinās vietu grupu turnīrā - uzvaras gadījumā Eiropas līgā, bet zaudējuma gadījumā Konferences līgā. Kā tas ietekmēs komandas sniegumu virslīgā (plus vēl Latvijas kausa izcīņā) – to redzēsim, un ietekmes nozīme lielā mērā būs atkarīga arī no abu līderu savstarpējās spēles, kas notiks 25. augustā "Skonto" stadionā. Pašreiz RFS komanda apsteidz "Riga FC" par 4 punkiem, taču RFS komandai ir par vienu aizvadītu spēli mazāk (uz 17. septembri pārcelta spēle ar BFC "Daugavpils"). Uzvara pār "rīdziniekiem" var situāciju padarīt krietni labvēlīgāku, toties zaudējums... Jebkurā gadījumā abu līderi duelim būs milzīga nozīme cīņā par titulu.

Valmieras komanda pēc divām pēc kārtas 0:0 spēlēm guva divas pārliecinošas uzvaras – 4:0 Jelgavā un 4:1 mājās pār Daugavpils komandu. Valmierieši ir trešie, no otrās vietas viņus šķir 10 punkti, bet abi tuvākie sekotāji atpaliek par 17 punktiem, tiem abiem gan ir par vienu aizvadītu spēli mazāk, taču diezin vai tas šādā situācijā ir būtiski.

Toties spēkošanās par 4. vietu turnīra tabulā sākusies no jauna. FK "Auda" savstarpējā spēlē pārspēja BFC "Daugavpils" ar 1:0 un panāca to turnīra tabulā. Abu komandu pēdējo spēļu tendence ir acīm redzami par labu "Audas" futbolistiem – pēdējās piecās spēlēs "Audai" ir trīs uzvaras, bet daugavpiliešiem tikai viena, turklāt "Audai" ir trīs uzvaras pēc kārtas, bet daugavpiliešiem – četri zaudējumi pēc kārtas... "Audai" vēl gan ir jāspēlē arī UEFA Konferences līgā, un nav zināms, cik ilgi tas būs jādara (gribētos, lai ilgāk) – kvalifikācijas trešās kārtas pirmajā spēlē savā laukumā tikai ar 1:0 izdevās pieveikt Kosovas trešo spēcīgāko komandu FC "Drita", taču tā nebija minimāla uzvara spēlē, pēc kuras ir nojaušams, ka viesos praktiski nav reālu cerību uz panākumu divu maču summā. Vai četriniekam tuvojas Grobiņas komanda? Redzēsim, jo vēl ir jāpabeidz trešais riņķis un priekšā viss ceturtais riņķis. Katrā ziņā būtu tikai interesantāk, ja par iespējamo pēdējo vietu Eiropas kausu izcīņā nākamajā sezonā spēkotos vairāk par divām komandām (iespējamo tāpēc, ka vēl taču ir Latvijas kausa izcīņa, un, kaut gan maz ticams, ka trofeju iegūs komanda, kura nebūs virslīgā pirmajā četriniekā, ar šādu varbūtību tomēr jārēķinās).

FK "Liepāja" vadības darbība un lēmumi pēdējā laikā atgādina maldīšanos trijās priedēs.

Komandas sastāvs sezonas vidū mainījies gandrīz līdz nepazīšanai, uzvara ar 3:0 pār Jelgavas komandu ļāva apsteigt jelgavniekus par trim punktiem, taču pirms tam bija zaudējums ar 0:1 Grobiņas komandai un var secināt, ka vismaz pagaidām lielā mērā komandas sniegumā nekas nav mainījies. Skaidrs, ka tagad tajā atkal ir jaunas sejas, skaidrs, ka atkal nepieciešams laiks, kamēr futbolisti sāks kā nākas savā starpā laukumā saprasties.

Tas viss ir likumsakarīgi un saprotams, taču nav saprotams, kāpēc tas tā notiek.

No pārspēlēm vai izkrišanas no virslīgas (vai kaut pirms gada kāds kaut ko tamlīdzīgu par Liepājas komandu varēja iedomāties?) liepājniekiem, visticamāk, izdosies izbēgt, vismaz tā tam vajadzētu būt, taču šaubos, ka par to būs kaut mazākais gandarījums. Šis ir tas gadījums, kad ieguldītais naudas daudzums neatbilst jeb ir neadekvāts preces (spēles) kvalitātei. Naudas daudzums pats par sevi neko neizšķir ne tikai futbolā vai sportā vispār, to (naudu) vēl ir jāprot arī lietderīgi un efektīvi izmantot. Neveiksmju josla piemeklējusi Tukuma komandu – nav uzvarēts jau sešās spēlēs pēc kārtas (četri zaudējumi) un jāsāk bažīgi atskatīties, jo no 9. vietas šķir četri, bet no 10. vietas – 7 punkti.

Nākamā kārta – tas ir ne tikai līderu duelis! Skaidrs, ka centrālā spēle 27. spēļu kārtā būs "Skonto" stadionā starp "Riga FC" un RFS ("rīdzinieki" nav uzvarējuši RFS komandu 8 pēdējās virslīgas spēlēs), taču ne mazāk svarīga abām komandām būs arī spēle starp Grobiņas un Jelgavas komandām, kā arī starp Daugavpils un Liepājas komandām. Valmierieši spēlēs Tukumā, bet FK "Auda" tiksies ar FK "Metta". Vai "Mettai" beidzot izdosies "Audai" nezaudēt? Tas būs nākamnedēļ, bet šonedēļ un pirmdien Latvijas kausa izcīņas ceturtdaļfināli. Pēc tiem būs skaidrāka 4. vietas vērtība virslīgā.

Labāko vārtu guvēju sarakstā pirmais ar 18 gūtiem vārtiem ir Režinaldu Ramiress no "Riga FC" (13 vārti gūti FK "Auda" rindās un 5 - "rīdzinieku" sastāvā). Ar 15 vārtiem viņam seko Aliuns Ndojs no "Valmiera FC", bet pagājušā gada čempionāta labākajam vārtu guvējam Marko Regžam ir 14 vārti, un viņš vēl var pārspēt savu pagājušās sezonas sasniegumu – 19 vārti, taču uztrauc, ka Marko nav guvis vārtus virslīgā jau kopš 22. jūnija jeb sešās spēlēs pēc kārtas (vēl vienā spēlē palika rezervē), bet visos turnīros kopā – 9 spēlēs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu