2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs plašu ažiotāžu izraisīja Alžīrijas boksere Imane Helifa, kas sieviešu sacensībās ieguva zelta medaļu svara kategorijā līdz 66 kilogramiem. Paralimpiskajās spēlēs Parīzē piedalīsies Itālijas pārstāve Valentīna Petrillo, kas 44 gadu vecumā izlēma mainīt dzimumu un tagad sacentīsies ar daiļā dzimuma pārstāvēm.

Helifa 2023. gadā neatbilstoša testosterona līmeņa dēļ tika diskvalificēta no pasaules čempionāta. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) gan šo lēmumu atzina par pēkšņu un pieņemtu bez jebkādas pamatotas procedūras.

Viņai atļāva piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, kur ar dominējošu sniegumu kļuva par olimpisko čempioni. Finālā Helifa pēc punktiem ar 5-0 pārspēja ķīnieti Janu Liu. Visi trīs tiesneši alžīrietei piešķīra uzvaras ar 30:27.

Daudzi līdzjutēji bija ārkārtīgi neapmierināti, ka gara auguma un spēcīga sportiste, ļoti līdzīga vīrietim, burtiski noslaucīja savas sāncenses.

Sociālajos tīklos Helifa tika plaši apsūdzēta par negodīgu piedalīšanos sieviešu konkurencē. Valda uzskats, ka Helifa ir vīrietis. Tomēr tam nav nekādu oficiālu pierādījumu.

Imane Helifa
Imane Helifa Foto: AFP/SCANPIX

Helifa piedzima kā meitene un dzimuma operācijas neesot veikusi. Bet pasaulē netrūkst sportistu, kuri dzimuši kā vīrieši un pieaugušā vecumā veikuši dzimuma maiņu, lai sacensībās varētu startēt sieviešu konkurencē, tādējādi iegūstot milzīgas priekšrocības.

Vairākas no šīm sieviešu sportistēm ar vīrišķīgām pazīmēm (īpašībām) ir sasniegušas pasaules augstāko līmeni. Piedalījušās arī olimpiskajās spēlēs, piemēram, Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habarda, kura piedzima kā vīrietis... Viņa startēja Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Šī mode, ja tā var teikt, sasniegusi arī Parīzes paralimpiskās spēles. Vismaz viens šāds sportists... vai sportiste Parīzē startēs.

50 gadus vecā...