Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Latvijas hokejisti pret Krieviju? Noskaidroti potenciālie pretinieki olimpiskajās spēlēs

Slovākijas vīriešu hokeja izlase svētdien Bratislavā izcīnīja ceļazīmi uz 2026.gada Milānas un Kortīnas olimpiskajām spēlēm, pievienojoties Latvijai Olimpiādes C apakšgrupā.

C apakšgrupā pēc ranga vietas nodrošinātas arī ASV un Krievijai, kuru Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) vēl nav diskvalificējusi no 2025./2026.gada sezonas sacensībām.

IIHF padomes loceklis Viesturs Koziols intervijā Latvijas Radio skaidrojis, ka lēmums atļaut vai aizliegt Krievijas hokejistu dalību 2026. gada ziemas olimpiskajās spēlēs ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pārziņā.

"Lēmums par Krievijas dalību var mainīties. Ja SOK pieņems lēmumu par Krievijas nepiedalīšanos olimpiskajās spēlēs, tad viņas vietu ieņems tā komanda, kas kopsummā iegūs labāko punktu skaitu," teica Koziols.

Noprotams, ka aizlieguma gadījumā Krievijas vietu olimpisko spēļu dalībnieku sastāvā vīriešu hokeja turnīrā varētu ieņemt Francija, kas Rīgā aizvadītajā kvalifikācijas turnīrā izcīnīja divas uzvaras trīs mačos ar gūto un zaudēto vārtu attiecību 14:8. Citās grupās otrā vietas ar divām uzvarām ieguva Kazahstāna (8:6) un Norvēģija (11:8).

Olimpiskajās spēlēs A apakšgrupā būs Kanāda, Zviedrija, Šveice un Itālija, bet B apakšgrupā - Somija, Vācija, Čehija un Dānija.

Slovākijas hokejisti svētdien kvalifikācijas turnīrā izšķirošajā cīņā par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm ar 3:1 (2:0, 1:1, 0:0) pārspēja Kazahstānu.

Jau piektajā minūtē slovākiem vairākumā 1:0 panāca Roberts Lantoši, bet 13.minūtē pārsvaru dubultoja Pavols Regenda. Mača vidū Adams Liška guva trešos vārtus mājiniekiem, bet otrā perioda otrajā pusē 1:3 panāca Ņikita Mihailis.

Bratislavas turnīrā Slovākijai trīs mačos bija deviņi punkti, Kazahstānai - seši punkti, Austrijai - divi, bet Ungārijai - viens.

Olimpisko spēļu ceļazīme izšķīrās arī Olborgā Dānijas un Norvēģijas duelī, kurā ar 4:1 (0:1, 2:0, 2:0) pārāki bija mājinieki.

Jau 26.sekundē norvēģiem 1:0 panāca Matss Dzukarello, taču nākamajos divos periodos pa diviem vārtiem katrs guva Niklass Jensens un Patriks Rasels.

Šajā turnīrā Dānijai bija astoņi punkti, Norvēģija guva sešus, Lielbritānija - trīs un Japāna - vienu.

Jau ziņots, ka Latvijas hokejisti savās mājās notikušā turnīra izšķirošajā spēlē ar rezultātu 5:2 (2:1, 3:0, 0:1) uzvarēja Franciju un piedalīsies otrajās ziemas olimpiskajās pēc kārtas. Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijai šis bija devītais kvalifikācijas turnīrs, sešas reizes nodrošinot dalību olimpiskajās spēlēs.

2026.gada olimpiskajās spēlēs hokeja turnīrs norisināsies Milānā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu